Gigantisk mismatch mellem oliegiganters branding og faktiske investereringer

Exxon Mobil Corp., Royal Dutch Shell, Chevron, Total og BP har tilsammen brugt mere end 6,5 milliarder kroner på at markedsføre sig på grønne tiltag siden Parisaftalen, men de samme olievirksomheder har samtidig investeret over 700 milliarder kroner i ny gas- og olieproduktion.

De fem største olievirksomheder hælder penge i grønne tiltag og markedsføring samtidig med at de bruger langt mere på at uddrive fossile brændsler, ifølge ny rapport. Grafik: Huffington Post.

27.03.2019

CSR.dk

Siden Parisaftalen blev vedtaget, har verdens fem største olievirksomheder øger deres investeringer i fossilt brændstofs produktion med over 700 milliarder kroner tilsammen. I samme periode har de investeret for knap 24 milliarder kroner i grønnere energi. 

Til gengæld har de brugt knap fire milliarder kroner over de seneste tre år på at fortælle om deres bidrag til indsatsen mod klimaforandringer, og lidt mere end det på at finansiere lobbyvirksomhed i forhold til klimapolitik - både direkte og gennem brancheorganisationer. De har også brugt knap 20 milliarder kroner på at markedsføre andre bæredygtighedsinitiativer. 

De fem virksomheder er Exxon Mobil Corp., Royal Dutch Shell, Chevron, Total og BP.

Læs også: Olieselskab vil offentliggøre klimadata efter pres

Det kan man udlede af tallene i en ny analyse fra Influence Map, en britisk nonprofit organisation, der beskæftiger sig med klimapolitik ud fra branchedata og tal begravet i virksomhedernes egne soplysninger, skriver huffpost.com.

Tallene viser”signifikante bestræbelser på at opretholde offentlig støtte til klimaet samtidig med, at politikker med forpligtende indsats holdes tilbage”, konkluderes det i rapporten fra Influence Map.

”Mens presset fra klimaforandringerne og de reelle fysiske manifestationer fra det bliver accelereret, bliver opfattelsen af, hvad olieselskaberne anser for at være ”ombord med klimaændringer”, frakoblet virkeligheden," siger Dylan Tanner, direktør for Influence Map til huffpost.com og tilføjer:

"Du har en ekstrem mangel på sammenhæng i lobbyaktiviteter, og heller ingen sammenhæng mellem deres branding og deres rolle i at finde løsningerne."

Lobbyisme på højt plan
De store olievirksomheders branding på grønne tiltag kan ses bredt i mediebilledet i USA. Huffpost beskriver, hvordan virksomhedernes kører bannerreklamer om klimavenlig energi i blandt andet The New York Times og The Washington Post.

Men det er ikke kun grøn PR oliegiganterne har brugt penge på. Rapporten er kommet frem til, at virksomhederne yderligere har brugt milliarder på lobbyismeaktiviteter for at få indflydelse på klimapolitikken - både direkte og indirekte gennem sponsorater til handelsorganisationer.

De amerikanske handelsorganisationer API og the Amarican Fuel and Petrochemiocal Manufactureres tog imod flest lobbypenge fra olievirksomhederne, mens canadiske og australske organisationer lå i midten med europæiske organisationer i bunden, hovedsageligt på grund af Europas stærke klimapolitikske pres.

Læs også: Aktive investorer går efter olieselskaberne

Influence Map mener, at tallene kun skraber i overfladen, da kravene til at oplyse offentligt om denne type udgifter er meget lave - for både virksomheder og interesseorganisationer. 

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København