Når fordomme fylder

”Det har ændret, hvordan jeg ser på både mig selv og de andre", fortæller Ako Ahmadi, der er en af deltagerne i et gruppeforløb i Sundhedscenter Hvide Hus omkring ’selvstigmatisering’.

Ako Ahmadi har gennem et gruppeforløb lært at undgå at sætte folk i bås. Foto: Karen Grønkjær Kjeldsen.

Fakta:

  • Gruppeforløbet om selvstigmatisering er et tilbud i UngeHuset, som åbent for alle mellem 18-29 år, som bor i Gentofte Kommune og har brug for at få styrket deres netværk af jævnaldrende.
  • Forløbet bruger materialer fra En Af Os. Læs mere om selvstigmatisering hos Landsindsatsen En Af Os.
  • Diskriminations-undersøgelsen fra En Af Os i 2015 viste, at 75 pct. af deltagerne havde undladt tætte relationer, og 84 pct. havde undladt hyppig kontakt til andre mennesker. Se hele undersøgelsen.
  • Man kan frit møde op i UngeHuset mandag kl. 16-20. Personalet tager en indledende dialog med hver enkelt for at afdække interesseområder. Se mere om UngeHuset.
  • UngeHuset er en del af Hvide og Gule Hus i Gentofte, som tilbyder moderne, psykosociale indsatser af høj kvalitet. Se mere om Hvide og Gule Hus.
  • Sundhedscenter Hvide Hus er et tilbud til borgere i Gentofte Kommune om at holde kroppen i gang, give hjernen lidt at arbejde med og holde kontakten til andre mennesker ved lige.
  • Hvide og Gule Hus er to botilbud i Gentofte for mennesker med psykiske og sociale udfordringer, der i en periode af deres liv har brug for at bo et sted med støtte fra professionelt personale.
  • Hvide og Gule Hus hører under Diakonissestiftelsen, en non-profit organisation med over 155 års erfaring i at styrke livskvaliteten for den enkelte gennem stærke fællesskaber.

Det kaldes ’selvstigmatisering', når man kommer til at overtage samfundets fordomme om sygdom. Og det er langt den største hindring for at deltage i samfundet. Otte ud af ti har undladt tætte relationer og kontakt til andre på grund af psykisk sygdom ifølge en undersøgelse fra Landsindsatsen En Af Os i 2015.

”Når man accepterer samfundets negative og stigmatiserende holdninger som sande, afføder det som regel negative følelser om én selv. Det kan resultere i mindre håb, lavere selvværd, selvusikkerhed og en tendens til i højere grad at undgå social kontakt,” forklarer konstitueret projektleder, Anja Kare Vedelsby fra En Af Os om begrebet ’selvstigmatisering’.

”Jeg føler, at folk kigger”
Hvide og Gule Hus i Gentofte har taget udfordringen op i regi af tilbuddet ’UngeHuset’, hvor seks unge mennesker har deltaget i et gruppeforløb om selvstigmatisering med brug af materiale fra En Af Os.

”Vi overvejer at tilbyde forløbet som opstart for alle, som kommer hos os. Deltagerne har fået en evne til at reflektere på en helt ny måde", fortæller souschef Anette Kjærgaard Frandsen og fortsætter:

”Det er vigtigt, at vores medlemmer bliver opmærksomme på, hvornår de tager samfundets fordomme på sig. På den måde kan vi nedbryde den allerstørste hindring for at deltage i aktiviteter i samfundet".

En af deltagerne i forløbet er 24-årige Ako Ahmadi, som har boet i botilbuddet Hvide Hus de seneste to år.

”Det gav mig en aha-oplevelse at høre om selvstigmatisering. Jeg har tit haft en følelse af, at folk kigger på mig og måske tror, at jeg stjæler, fordi jeg er indvandrer", fortæller han.

”Det har også ændret, hvordan jeg ser de andre i gruppen. Det er godt at høre, hvad andre kæmper med. Der er en virkeligt god stemning i gruppen. Vi kan svare igen og være uenige på en god måde. Det har også gjort, at vi er blevet bedre venner", konstaterer han.

Slut med at tale grimt
Anette Kjærgaard Frandsen har også oplevet en mærkbar forandring hos Ako Ahmadi:

”Vi oplever, at Ako er blevet bevidst om, hvordan han selv kan være med til at modvirke stigmatisering, for eksempel ved selv at undgå at sætte folk i bås på den måde han taler om andre. Det kan være ’de gamle', 'de psykisk syge' eller 'indvandrerne’".

Ako fortæller selv, at han er blevet meget mere opmærksom, når han selv og hans venner bruger fortællinger på den måde.

”Tidligere havde jeg nogle dårlige venner, som taler grimt om folk. Dem er jeg begyndt at lægge afstand til. Jeg er blevet rigtig gode venner med en fra gruppen. Han lægger på, hvis jeg taler grimt i telefonen. Jeg synes, det er skidefedt, at han markerer sine grænser", siger Ako Ahmadi med et stort smil.

”Det gør en kæmpe forskel at have en, jeg kan regne med. Han er altid venlig. I starten syntes jeg, at han var lidt mærkelig, men nu da vi har talt om hinandens problemer, er vi blevet rigtig gode venner", tilføjer han.

Ako Ahmadi kommer i UngeHuset hver uge og er glad for at have et sted at møde nye venner. Foto: Karen Grønkjær Kjeldsen .

Det rette sted at finde venner
UngeHuset, hvor gruppeforløbet foregår, er et tilbud til unge mellem 18 og 29 år hver mandag aften. Her vælger deltagerne selv, hvad de har lyst til at være fælles om, og Ako Ahmadi er begejstret for tilbuddet:

”Det kan være svært i vores alder at møde nye mennesker. Jeg synes, det er så dejligt at sidde og se folk hygge sig omkring mig. Nogle spiller bordtennis, andre FIFA og endnu andre spiller guitar. Nogen gange er jeg med, men jeg kan også lide at kigge på. Jeg ved godt, at jeg taler som et vandfald, så jeg prøver at holde lidt igen. Det giver mig sådan en ro i kroppen, og det føles som det rette sted at møde venner".

24.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Ældrepleje er mere end et arbejde for mig

21.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Et nyt og større Diakonfællesskab

19.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Fødselshjælper for fællesskaber

17.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Fællesskab fører til forpersonskab

14.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Langt omkring med en sygeplejerskeuddannelse

12.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Ud af huset-oplevelser styrker unges fællesskab