19.03.2021 | Klima, miljø og energi
Naturforening og fiskere i historisk udspil: Vil beskytte 10 procent af havet
Efter måneders lange forhandlinger kan Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Naturfredningsforening præsentere et historisk fælles forslag om at sikre en markant beskyttelse af det danske hav.
Udspillet vil sikre 10 procent urørt hav i Nordsøen, Skagerrak og Østersøen og bliver nu overrakt til regeringen forud for forhandlingerne om den danske havplan.
Årtiers skyttegravskrig mellem naturforeninger og fiskerierhvervet er nu sat på hold. I hvert fald hvis det står til de to store interesseorganisationer Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Naturfredningsforening.
Måneders lange forhandlinger mellem fiskeriformand Svend-Erik Andersen og naturpræsident Maria Reumert Gjerding har banet vejen for en historisk aftale, hvor natur- og erhvervsinteresser har bøjet sig mod hinanden og udarbejdet et detaljeret bud på, hvordan Danmark kan leve op til de internationale målsætninger om at sikre udpegningen af 10 procent urørt hav i Nordsøen, Skagerrak og Østersøen omkring Bornholm.
Med udspillet vil de to organisationer sikre en langt bedre beskyttelse af havmiljøet og samtidig sikre rammer for et mere bæredygtigt fiskerierhverv, der fortsat kan bidrage med arbejdspladser og styrke sammenhængskraften i Danmark.
Formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, er stolt af den historiske aftale og håber, at regeringen vil kvittere for parternes forsøg på at balancere erhvervs- og naturinteresser i den kommende store planlægning af de danske havområder:
"Jeg er glad og stolt over, det er lykkes os at nå en historisk aftale. I Danmarks Fiskeriforening har vi i årevis arbejdet med bæredygtighed. En stor del af vores fiskeri er bæredygtighedscertificerede, og vi har reduceret vores co2-udledning med 60 procent. Med denne aftale tager vi endnu et stort skridt i en bæredygtig retning", siger han.
Hos Danmarks Naturfredningsforening kalder præsident Maria Reumert Gjerding aftalen for banebrydende i forhold til at sikre en langt bedre beskyttelse af naturen på havet:
"Naturen i havet har i årtier været i voldsom tilbagegang, hvor fiskebestande og livet i havet har lidt under manglende beskyttelse. Den her aftale går netop ind og sikrer, at vi fremover kan få nogle store marine beskyttede områder, hvor havnaturen kan genetablere sig og være i fred. Det er banebrydende i både dansk og europæisk sammenhæng, og et vigtigt skridt på vejen mod at løse havets krise – selvom vi stadig har lang vej igen", siger hun.
Med udspillet vil Danmark blive det første land i EU, som udpeger en så stor andel af havområdet til urørt hav beskyttet mod fiskeri og anden rekreativ eller erhvervsmæssig udnyttelse.
- MTN
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys
Hvordan kan vi udvide antallet af både animalske og plantebaserede proteinkilder til gavn for både klimaet og sundheden? Det sætter EU-projektet LIKE-A-PRO spot på i løbet af de næste 4 år
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal give unge en stemme i biodiversitetskrisen
Med en millionbevilling fra Tuborgfondet vil Danmarks Naturfredningsforening skabe et nyt fællesskab for unge, der ønsker at bremse naturens tilbagegang. Projektet skal understøtte de unges naturdannelse, handlekraft og demokratiske indflydelse på biodiversitetskrisen.
Klima, miljø og energi

Ni bygherrer vil skrive danmarkshistorie med nye boligbyggerier
Kan klimaaftrykket fra nyt byggeri reduceres til en fjerdedel allerede i dag? Det skal ni bygherrer finde svar på, efter at de er blevet udvalgt til at bygge nye boliger med en maksimal klimabelastning på 2,5 kg. CO2 per kvadratmeter.
Klima, miljø og energi

Danmark topper anti-korruptionsliste for femte år i træk
Danmark er i en opgørelse lavet af Transparency International verdens mindst korrupte land – for femte gang i træk. Scoren afspejler dog ikke, at Danmark er et korruptionsfrit land, påpeger formand.
Supply chain

For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi
Selvom vestlige virksomheder har etablerede ambitioner om bæredygtighed, sakker de bagud, når det kommer til at udvikle strategier for sine forsyningskæder.