19.03.2021  |  Klima, miljø og energi

Naturforening og fiskere i historisk udspil: Vil beskytte 10 procent af havet

Efter måneders lange forhandlinger kan Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Naturfredningsforening præsentere et historisk fælles forslag om at sikre en markant beskyttelse af det danske hav.

Udspillet vil sikre 10 procent urørt hav i Nordsøen, Skagerrak og Østersøen og bliver nu overrakt til regeringen forud for forhandlingerne om den danske havplan.

Årtiers skyttegravskrig mellem naturforeninger og fiskerierhvervet er nu sat på hold. I hvert fald hvis det står til de to store interesseorganisationer Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Naturfredningsforening.

Måneders lange forhandlinger mellem fiskeriformand Svend-Erik Andersen og naturpræsident Maria Reumert Gjerding har banet vejen for en historisk aftale, hvor natur- og erhvervsinteresser har bøjet sig mod hinanden og udarbejdet et detaljeret bud på, hvordan Danmark kan leve op til de internationale målsætninger om at sikre udpegningen af 10 procent urørt hav i Nordsøen, Skagerrak og Østersøen omkring Bornholm.

Med udspillet vil de to organisationer sikre en langt bedre beskyttelse af havmiljøet og samtidig sikre rammer for et mere bæredygtigt fiskerierhverv, der fortsat kan bidrage med arbejdspladser og styrke sammenhængskraften i Danmark.

Læs også: Fremskridt for bæredygtigt fiskeri – men behov for øget indsats for at imødegå de presserende udfordringer, som vores have står over for

Formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, er stolt af den historiske aftale og håber, at regeringen vil kvittere for parternes forsøg på at balancere erhvervs- og naturinteresser i den kommende store planlægning af de danske havområder:

"Jeg er glad og stolt over, det er lykkes os at nå en historisk aftale. I Danmarks Fiskeriforening har vi i årevis arbejdet med bæredygtighed. En stor del af vores fiskeri er bæredygtighedscertificerede, og vi har reduceret vores co2-udledning med 60 procent. Med denne aftale tager vi endnu et stort skridt i en bæredygtig retning", siger han.

Hos Danmarks Naturfredningsforening kalder præsident Maria Reumert Gjerding aftalen for banebrydende i forhold til at sikre en langt bedre beskyttelse af naturen på havet:

"Naturen i havet har i årtier været i voldsom tilbagegang, hvor fiskebestande og livet i havet har lidt under manglende beskyttelse. Den her aftale går netop ind og sikrer, at vi fremover kan få nogle store marine beskyttede områder, hvor havnaturen kan genetablere sig og være i fred. Det er banebrydende i både dansk og europæisk sammenhæng, og et vigtigt skridt på vejen mod at løse havets krise – selvom vi stadig har lang vej igen", siger hun.

Med udspillet vil Danmark blive det første land i EU, som udpeger en så stor andel af havområdet til urørt hav beskyttet mod fiskeri og anden rekreativ eller erhvervsmæssig udnyttelse.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere