Naturlig CO2-lagring kan give havgræs bærende rolle i den grønne omstilling

Indenfor de sidste 100 år er den danske bestand af ålegræs svundet betydeligt ind. Gør vi en indsats for at genoprette den, har vi meget positive klimaeffekter i sigte, vurderer Tænketanken Hav i en ny analyse.

I 1900 dækkede ålegræs cirka 670.000 hektar havbund. Det tal er i dag faldet til en godt en tredjedel: 220.000 hektar. Foto: 123RF.

19.09.2022

CSR.dk

Under overfladen gemmer de danske farvande på grønt guld: Planter der naturlig opfanger og lagrer store mængder CO2. 

Men miljøforurening, temperaturstigninger og skadeligt fiskeri har betydet, at den nuværende bestand af havgræs er markant lavere, end hvad vi så for blot hundrede år siden. 

Det er en ærgerlig udvikling, som i sidste også skader os selv, vurderer Tænketanken Hav. 

Ifølge deres seneste analyse vil ålegræs alene kunne optage mellem 12 og 47 mio. ton CO2  over en periode på 30 år, hvis bestanden var lige så stor som i 1900. Det svarer til mere end Danmarks årlige CO2-udledninger, som ifølge Danmarks Statistik var 42 mio. ton i 2020.

Dertil kommer potentialet i andre havgræs-arter såsom saltmarsker og kelpskove såvel som den øvrige havbund. 

Dyrt, men vigtigt

Hvor ålegræs i år 1900 dækkede 670.000 hektar havbund, vokser planten nu kun på 220.000 hektar. Flere af de oprindelige økosystemer er dog i dag så forandret, at de ikke vil kunne reetableres. 

Det betyder dog ikke, at det vil være umuligt alle steder, skriver Tænketanken Hav i sin rapport. Den hidtidig største hæmsko for ålegræssets tilbagekomst er i stedet omkostningerne, da arbejdet endnu bliver gjort manuelt. 

Genplanter man havgræsarten på den manuelle måde, vurderer Nationalt Center for Miljø og Energi, det vil koste 4.500 – 18.700 kr. pr. reduceret ton CO2. Med mere effektive metoder kan prisen komme ned på et prisniveau, der tilsvarer en mellemdyr klimaløsning: 696 – 2.843 kr. pr. reduceret ton CO2. 

Læs også: Mineindustrien vil være en del af den grønne omstilling

Men det er ingen grund til at give op på havbundens grønne guld, mener man hos Tænketanken Hav. I stedet håber man på, at nye teknologier og mere effektive metoder er på vej, som fortsat kan sænke prisen ved ålegræsudplantning, ligesom prisen også bør ses i lyset af sideeffekterne.

“Ålegræs har andre væsentlige positive effekter og økosystemtjenester, eksempelvis optag af næringsstoffer, erosionsbeskyttelse og øget biodiversitet. Medregnes en eller flere af disse sideeffekter, vil det sandsynligvis kunne gøre ålegræsset til et omkostningseffektivt klimatiltag,” fremgår det af rapporten.

Potentiale for fordobling

Idet økosystemer, hvor ålegræs tidligere voksede, siden har forandret sig, vurderer Tænketanken Hav, at det ikke er realistisk, at bestanden bliver restaureret til samme størrelse, som den havde for 100 år siden. I stedet skal det tre gange så store areal, 670.000 hektar, ses som et maksimum. 

Når det kommer til saltmarskler, som i dag dækker cirka 47.000 hektar havbund, er potentialet omkring det samme. Havgræsarten vil kunne udvides til mellem 71.000 og 142.000 hektar, hvis vi prøver, hvilket betyder, at en tredobling vil være det mest imponerende sandsynlige resultat. 

- KCP

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams