NAVIGATION I GRÅZONEFYLDT FARVAND

Når sigtbarheden er lav, og farvandet til tider ukendt, har man brug for et system med en fast struktur til at navigere. Det har derfor været afgørende for pensionskasserne DIP og JØP at udvikle et troværdigt kompas for ansvarlige investeringer.

01.05.2019

CSR.dk

Er der en grænse for, hvad pensionskasser kan investere i? Hvordan fastsætter man grænsen, så det ikke bliver et subjektivt spørgsmål? Og hvordan undgår man, at en ny politik medfører, at medlemmerne får dårligere pensioner?

Det er den slags spørgsmål Kirstine Lund Christiansen skal kunne svare på dagligt, når både kapitalforvaltere, NGOer, journalister og medlemmer kontakter pensionskassen. Som chef for DIP og JØP’s arbejde med ansvarlige investeringer er hun vant til at forholde sig til vanskelige dilemmaer. Hun stod blandt andet bag arbejdet med DIP og JØP’s nye politik for ansvarlige investeringer, som blev indført sidste år.

”DIP og JØP har længe arbejdet med ansvarlige investeringer, men det er samtidig en dagsorden, der har rykket sig markant de sidste år. I dag er det blevet et spørgsmål, som virkelig interesserer mange medlemmer. Det har derfor været et mål for os at rykke ansvarlige investeringer fra en position i pensionsperiferien, til at integrere det som en konkret del af vores samlede investeringsstrategi.”

En fast struktur til gavn for medlemmernes pension 
Men hvordan gør man så det? Ifølge Kirstine Lund Christiansen er det vigtigste at finde et fundament, som man kan bygge nogle faste strukturere op om, så der ikke er tvivl om, hvad DIP og JØP tillader og ikke tillader. Ansvarlige investeringer er et område med et hav af gråzoner, og det kan hurtigt blive vilkårligt, hvis politikken afhænger af subjektive vurderinger, baseret på de enkeltes etiske kompas eller mediernes overskrifter.

”Det store spørgsmål er altid, hvor og hvordan man sætter en grænse i spørgsmål, der ikke altid er helt sort-hvide. For os har det derfor været afgørende, at vi etablerede et så stærkt og objektivt fundament som muligt. Derfor har vi valgt at bruge nationale og internationale retningslinjer, som er defineret af FN, OECD, EU og den danske regering.”

Kirstine Lund Christiansen peger helt konkret på FN’s retningslinjer om Menneskerettigheder og Erhvervsliv, OECD’s retningslinjer for Multinationale Selskaber, FN’s Verdensmål og Paris-aftalen.

”Menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima, miljø, skat og antikorruption er blandt de temaer, som er vigtige for medlemmerne. Med vores politik fra 2018 lægger vi os på linje med de store internationale aktørers retningslinjer for ansvarlige investeringer og ansvarlig selskabsførelse.”

DIP og JØP er blandt de få danske pensionskasser, der har prioriteret at arbejde med ansvarlige investeringer på tværs af alle aktivklasser. For langt de fleste selskaber er fokus kun på handel med børsnoterede selskaber.

Et område fuld af dilemmaer 
Men selv med det fundament er der stadig en række områder, som er svære dilemmaer.

”Tobak er et eksempel på et sundhedsskadeligt produkt, der ikke ulovligt at sælge i Danmark. Men det er et meget omdiskuteret produkt. I dag har vi stadig investeringer i tobak. Men det er et af de områder, som vi løbende følger, og også vil  tage op i bestyrelserne i 2019.”

Derudover peger hun på DIP og JØP’s holdning til udvinding af kul, som et eksempel på, at der stadig skal træffes konkrete beslutninger ved den enkelte investering.

”Vi har i dag et krav om, at vi ikke investerer i virksomheder, hvor mere end 50 procent af indtjeningen kommer fra udvinding af kul. Det skyldes blandt andet at klimadagsorden er vigtig også fra et investeringsperspektiv. Derfor er vi i gang med et klimatjek af  porteføljen for at vurdere, hvor eksponeret vi er her.”

JØP og DIP har i den forbindelse blandt andet udarbejdet en scenarieanalyse af klimarelaterede finansielle risici. I disse dage er DIP og JØP ved at analysere om knap 70 af de mest CO2 intensive virksomheder i porteføljen, agerer tilfredsstillende ift. at forebygge og håndtere deres negative påvirkning på klima. Og Kirstine Lund Christiansen forventer, at det vil resultere i, at eksklusionslisten vil vokse i de kommende måneder

Eksklusionsliste og aktivt ejerskab 
I DIP og JØP’s politik for ansvarlige investeringer, har pensionskasserne forpligtet sig til at arbejde med aktivt ejerskab. Det betyder at pensionskasserne, enten selv eller via kapitalforvaltere og konsulenter, tager dialogen med selskaber for at rykke dem.

Kirstine Lund Christiansen fremhæver, at det er en dialog, der kan få meget konkrete konsekvenser og peger på blandt andet tilføjelsen af Walmart til DIP’s eksklusionsliste i 2017, fordi de modarbejder medarbejdernes ret til at organisere sig i fagforeninger.

”Hvis dialogen ikke fører nogen vegne, opgiver vi investeringerne i selskabet, som vi så med Walmart. Vi ekskluderer ikke selskaber på grund af etiske overvejelser – vi ekskluderer selskaber, som agerer i strid med internationale retningslinjer, hvor dialog er udsigtsløst.”

Topscore til politik 
Den FN-støttede organisation, Principles for Responsible Investments, er verdens største netværk af organisationer og investorer med fokus på ansvarlige investeringer. Organisation gav i 2018 DIP og JØP en topscore for sin politik for ansvarlige investeringer. Men, ifølge Kirstine Lund Christiansen, er arbejdet dog på ingen måde afsluttet.

”Vi bliver aldrig færdige med at evaluere porteføljen. Vi stiller krav til alt fra robuste ledelsesstrukturer og transparens til kontrol med underleverandører og råstofudvinding. Vi evaluerer kontinuerligt på kapitalforvaltere og selskaber i porteføljen.”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus