Navigation i gråzonefyldt farvand

Når sigtbarheden er lav, og farvandet til tider ukendt, har man brug for et system med en fast struktur til at navigere. Det har derfor været afgørende for pensionskasserne DIP og JØP at udvikle et troværdigt kompas for ansvarlige investeringer.

03.05.2019

CSR.dk

Er der en grænse for, hvad pensionskasser kan investere i? Hvordan fastsætter man grænsen, så det ikke bliver et subjektivt spørgsmål? Og hvordan undgår man, at en ny politik medfører, at medlemmerne får dårligere pensioner?

Det er den slags spørgsmål Kirstine Lund Christiansen skal kunne svare på dagligt, når både kapitalforvaltere, NGOer, journalister og medlemmer kontakter pensionskassen. Som chef for DIP og JØP’s arbejde med ansvarlige investeringer er hun vant til at forholde sig til vanskelige dilemmaer. Hun stod blandt andet bag arbejdet med DIP og JØP’s nye politik for ansvarlige investeringer, som blev indført sidste år.

”DIP og JØP har længe arbejdet med ansvarlige investeringer, men det er samtidig en dagsorden, der har rykket sig markant de sidste år. I dag er det blevet et spørgsmål, som virkelig interesserer mange medlemmer. Det har derfor været et mål for os at rykke ansvarlige investeringer fra en position i pensionsperiferien, til at integrere det som en konkret del af vores samlede investeringsstrategi.”

En fast struktur til gavn for medlemmernes pension 
Men hvordan gør man så det? Ifølge Kirstine Lund Christiansen er det vigtigste at finde et fundament, som man kan bygge nogle faste strukturere op om, så der ikke er tvivl om, hvad DIP og JØP tillader og ikke tillader. Ansvarlige investeringer er et område med et hav af gråzoner, og det kan hurtigt blive vilkårligt, hvis politikken afhænger af subjektive vurderinger, baseret på de enkeltes etiske kompas eller mediernes overskrifter.

”Det store spørgsmål er altid, hvor og hvordan man sætter en grænse i spørgsmål, der ikke altid er helt sort-hvide. For os har det derfor været afgørende, at vi etablerede et så stærkt og objektivt fundament som muligt. Derfor har vi valgt at bruge nationale og internationale retningslinjer, som er defineret af FN, OECD, EU og den danske regering.”

Kirstine Lund Christiansen peger helt konkret på FN’s retningslinjer om Menneskerettigheder og Erhvervsliv, OECD’s retningslinjer for Multinationale Selskaber, FN’s Verdensmål og Paris-aftalen.

”Menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima, miljø, skat og antikorruption er blandt de temaer, som er vigtige for medlemmerne. Med vores politik fra 2018 lægger vi os på linje med de store internationale aktørers retningslinjer for ansvarlige investeringer og ansvarlig selskabsførelse.”

DIP og JØP er blandt de få danske pensionskasser, der har prioriteret at arbejde med ansvarlige investeringer på tværs af alle aktivklasser. For langt de fleste selskaber er fokus kun på handel med børsnoterede selskaber.

Et område fuld af dilemmaer 
Men selv med det fundament er der stadig en række områder, som er svære dilemmaer.

”Tobak er et eksempel på et sundhedsskadeligt produkt, der ikke ulovligt at sælge i Danmark. Men det er et meget omdiskuteret produkt. I dag har vi stadig investeringer i tobak. Men det er et af de områder, som vi løbende følger, og også vil  tage op i bestyrelserne i 2019.”

Derudover peger hun på DIP og JØP’s holdning til udvinding af kul, som et eksempel på, at der stadig skal træffes konkrete beslutninger ved den enkelte investering.

”Vi har i dag et krav om, at vi ikke investerer i virksomheder, hvor mere end 50 procent af indtjeningen kommer fra udvinding af kul. Det skyldes blandt andet at klimadagsorden er vigtig også fra et investeringsperspektiv. Derfor er vi i gang med et klimatjek af  porteføljen for at vurdere, hvor eksponeret vi er her.”

JØP og DIP har i den forbindelse blandt andet udarbejdet en scenarieanalyse af klimarelaterede finansielle risici. I øjeblikket er DIP og JØP ved at analysere om knap 70 af de mest CO2 intensive virksomheder i porteføljen, agerer tilfredsstillende ift. at forebygge og håndtere deres negative påvirkning på klima. Og Kirstine Lund Christiansen forventer, at det vil resultere i, at eksklusionslisten vil vokse i de kommende måneder

Eksklusionsliste og aktivt ejerskab 
I DIP og JØP’s politik for ansvarlige investeringer, har pensionskasserne forpligtet sig til at arbejde med aktivt ejerskab. Det betyder at pensionskasserne, enten selv eller via kapitalforvaltere og konsulenter, tager dialogen med selskaber for at rykke dem.

Kirstine Lund Christiansen fremhæver, at det er en dialog, der kan få meget konkrete konsekvenser og peger på blandt andet tilføjelsen af Walmart til DIP’s eksklusionsliste i 2017, fordi de modarbejder medarbejdernes ret til at organisere sig i fagforeninger.

”Hvis dialogen ikke fører nogen vegne, opgiver vi investeringerne i selskabet, som vi så med Walmart. Vi ekskluderer ikke selskaber på grund af etiske overvejelser – vi ekskluderer selskaber, som agerer i strid med internationale retningslinjer, hvor dialog er udsigtsløst.”

Topscore til politik 
Den FN-støttede organisation, Principles for Responsible Investments, er verdens største netværk af organisationer og investorer med fokus på ansvarlige investeringer. Organisation gav i 2018 DIP og JØP en topscore for sin politik for ansvarlige investeringer. Men, ifølge Kirstine Lund Christiansen, er arbejdet dog på ingen måde afsluttet.

”Vi bliver aldrig færdige med at evaluere porteføljen. Vi stiller krav til alt fra robuste ledelsesstrukturer og transparens til kontrol med underleverandører og råstofudvinding. Vi evaluerer kontinuerligt på kapitalforvaltere og selskaber i porteføljen.”

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

29.10.2024CSR.dk

Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal

28.10.2024CSR.dk

Brancheforening lancerer betaversion af beregner for klimaaftryk på reklamemarkedet

28.10.2024Arrow ECS Denmark

Sponseret

Fra Overforbrug til Optimering: Sådan Kan Virksomheder Reducere CO2 og Øge Effektiviteten

25.10.2024Schneider Electric

Sponseret

AI kræver en fundamental omstilling i opbygningen og driften af datacentre

25.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Dansk iværksætter vil revolutionere den globale blomsterindustri

25.10.2024CSR.dk

Kløften mellem klimaviden og -handling vokser kun

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie