20.11.2019 | Klima, miljø og energi
Nemlig.com og Stena Recycling vil indsamle og genanvende plastfolie
Stena Recycling og nemlig.com indleder et samarbejde om genanvendelse af plastfolie. Sammen vil de to private virksomheder indsamle og genanvende 50 tons plastfolie i Danmark i 2020.
Selvom brugen af plastfolie herhjemme hvert år runder 100.000 tons, så er genanvendelsesgraden i dag lav, og hovedparten af plastfolie afbrændes efter blot en enkelt anvendelse.
Læs også: 135 europæiske virksomheder vil fremme genanvendelsen af plast
Den store mængde af plastaffald udgør samtidig en stor klimamæssig udfordring, og derfor vil Stena Recycling og Nemlig.com nu samarbejde om at indsamle og genanvende plastfolie.
”For at ændre forbrugernes syn på plastik og gøre materialet til en ressource, så skal vi sammen tage ansvar for hele værdikæden. Man kan kalde Stena Recycling for vores stifinder i en cirkulær økonomi”, siger kommerciel direktør i Nemlig.com, Mikkel Pilemand, og fortsætter:
”Via samarbejdet tager vi ikke kun ansvar for indsamling af plastposerne i forhold til vores kunder. Vi supplerer og aflaster den kommunale affaldsindsats, og sikrer en proces, der gør at plastaffald kan indgå i loopet igen og igen”.
Vejen til genanvendelse
Konkret har Stena Recycling fundet en løsning til genanvendelse af den gennemsigtige plastfolie, som Nemlig.com bruger til at adskille de enkelte dagligvarer i deres blå leveringskasser.
Når Nemlig.com afhenter de blå plastkasser tilbyder chaufføren således nu også at tage den brugte og tomme plastfolie med retur. Efter at chaufførerne har indsamlet plastfolien tager Stena Recycling over, afhenter, kvalitetssikrer og afregner efter aftale.
Herefter sendes folien til plasteksperter på Stena Nordic Recycling Center (SNRC) - et stort plastgenvindingsanlæg i Halmstad, Sverige, hvor kvaliteten kontrolleres inden videre forarbejdning i det omfattende teknologitunge anlæg. SNCR har en genvindingsgrad på 97 procent, og her bliver den bløde plast yderligere finsorteret, behandlet, renset for derpå at ende som plastic pellets i forskellige farver, så de kan indgå i nye produkter.
Via Stena Recyclings samarbejdspartner, Trioplast, anvendes det genvundne plast bl.a. til affaldssække, plastikasser, stoler, kurve, støjhegn, urtepotter m.m.
”Også når det handler om plastfolie bør høj kvalitet være det centrale pejlemærke. Cirkulær økonomi skærper kravene til alle led i værdikæden”, siger CEO i Stena Recycling, Ulf Arnesson, og fortsætter:
Læs også: Virksomhederne vil have standarder for cirkulær genanvendelse
”Vi skal bruge så få og så rene plastsorter som muligt i vores emballage og vores produkter. Hvis vi fokuserer på at sikre høj kvalitet, ændrer vi plastaffald fra spild til en værdifuld ressource, og dermed åbner vi op for langt flere genanvendelsesgrader”.
- JMA
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.