Virksomhederne vil have standarder for cirkulær genanvendelse

En ny undersøgelse fra COWI viser, at virksomheder ønsker at omstille til cirkulær økonomi, men at det kræver mange flere fælles standarder. Plastindustrien er et godt eksempel på hvorfor.

Analysens resultater bygger primært på budskaber fra danske virksomheder, men også fra myndigheder samt andre organisationer, der er interesseret i at fremme omstilling til en cirkulær økonomi..

16.10.2019

CSR.dk

En ny analyse lavet af rådgivningsfirmaet COWI, for Erhvervsstyrelsen, stiller skarpt på, hvordan Danmarks ressourceforbrug kan nedsættes. En af hovedkonklusionerne er, at det er afgørende, at der findes nogle fælles standarder, som kan understøtte en bæredygtig anvendelse og ressourceudnyttelse af materialet. Det skriver rådgivningsfirmaet i en pressemeddelelse.

Læs også: Corona vil smide plasten og stable dåserne

"De danske virksomheder er udfordret af, at der ikke er et fælles sprog og ensartet tilgang til cirkulære produkter og løsninger. Hvis den cirkulære økonomi for alvor skal have luft under vingerne, er det nødvendigt med fælles standarder for krav og testmetoder, som bl.a. definerer, hvad der er cirkulært, og hvordan man arbejder med cirkulær økonomi," siger Linda Høibye, projektleder i COWI.

Analysens resultater bygger primært på budskaber fra danske virksomheder, men også fra myndigheder samt andre organisationer, der er interesseret i at fremme omstilling til en cirkulær økonomi.

"Adgang til samt bearbejdning af materialer og ressourcer er en voksende del af danske virksomheders produktionsudgifter. Sammenholdt med globale megatrends som stigende befolkningstal, klimaforandringer og urbanisering, betyder det, at effektiv ressourceudnyttelse er og bliver et vigtigt konkurrenceparameter for danske og europæiske virksomheder. Både fordi udvinding og bearbejdning af ressourcer er forbundet med store CO2-emissioner samt forurening, og fordi vi i Danmark har begrænset afgang til kritiske ressourcer herunder metaller, mineraler og olie," siger Linda Høibye.

Plastik er fantastisk - hvis det er genanvendt
Dansk Standard er er man gået i gang med at udvikle standarder for cirkulær økonomi og plast. 

Plastik har fået ry for at være et produkt, der bør undgås. Men materialet har mange anvendelsesmuligheder og boykottes materialet, kan man risikere at skabe større CO2-udledning i fremstillingen af et produkt, der kan erstatte plastik helt.

Fra Dansk Standard lyder det, at sorteringen af plastik skal forbedres, så det kan genanvendes og bruges til nye materialer.

”Ved at gentænke plastindustrien og indføre cirkulær økonomi gennem genanvendelse vil det betyde, at al plastik kan indgå i et kredsløb, hvor vi udnytter dets levetid længst muligt. Standarder kan strømline krav og praksisser, så plastik produceres og håndteres ens,” siger Maibritt Agger der er afdelingschef i Dansk Standard, i en pressemeddelelse. 

”Standarder kan forsyne plastindustrien med testmetoder, som kan gøre dem i stand til at dokumentere genbrugsplasts cirkularitet samt kvalitet,” fortsætter hun.

Læs også: Regeringen vil indføre højere afgifter på plastikposer

Og netop dét er efterspurgt af plastindustrien. Den nye undersøgelse viser bl.a., at plastindustrien mangler definitioner af single-use og multi-use produkter. Ifølge COWI hersker der stor tvivl i plastindustrien, blandt andet fordi Europa-Kommisionens nye krav om afskaffelsen af engangsplast inden 2021 ikke definerer multi- og single-use plastik klart.

- MGC

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J