Regeringen vil indføre højere afgifter på plastikposer

Miljøorganisationer roser meldingen om højere afgifter på plastikposer, men opfordrer samtidig til, at man indfører et pantsystem, som vi i dag har på flasker. Plastindustrien mener i stedet, at regeringen burde fokusere på at realisere de initiativer, der allerede er bred enighed om.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt til Politiken, at hun vil fordoble afgiften på plastikposer og engangsservice. Det vil betyde, at en plastikpose vil blive 50 øre dyrere at købe..

26.08.2019

CSR.dk

Statsminister Mette Frederiksens (S) melding om højere afgifter på plastikposer og stop for udlevering af gratis poser er efterfølgende både blevet set som ”et skridt i den rigtige retning” og som ”den forkerte vej at gå”.

Læs også: Flügger dropper gratis plastikposer

Helt konkret har Mette Frederiksen sagt til Politiken, at hun vil fordoble afgiften på plastikposer og engangsservice. Det vil betyde, at en plastikpose vil blive 50 øre dyrere at købe.

En af de organisationer, der tager godt imod den melding, er Plastic Change.

”Det er svært at sige, hvor meget det kommer til at batte. Men det er en stærk udmelding, der viser, at regeringen prioriterer området”, siger strategisk direktør Anne Aittomaki.

Hun peger dog samtidig på, at man i langt højere grad kommer væk fra en tankegang, hvor man tænker, at plastikposer er noget, der anvendes én gang. Derfor foreslår organisationen, at man laver en pantordning for plastikposer og sætter en pris på 20 kroner.

”Hvis man laver sådan en ordning, så skaber man et lukket system, hvor man tilfører plastikposen en værdi”, siger Anne Aittomaki og fortsætter:

”Der er ikke mange, der vil gide at samle en plastikpose op på gaden, hvis den koster få kroner. Men koster den 20 kroner, skal den nok blive samlet op. Og så skaber man et lukket, cirkulært system på tværs af supermarkedskæderne, på samme måde som vi kender det fra vores flaskesystem”.

Hos WWF Verdensnaturfonden lavede de allerede et forsøg i Netto med pant på poserne. Selvom Netto siden droppede ordningen, så bakker WWF Verdensnaturfonden op om et setup, som minder om det, man har på flasker.

Plastprodukter er ikke altid skurken
Mens forslaget altså bliver modtaget pænt i miljøorganisationer, er man ifølge Pack Markedet knap så begejstret hos Plastindustrien, som henviser til, at et enigt Folketing i januar 2019 bakkede op om en plasthandlingsplan, hvor der er adskillige initiativer, som har til formål at reducere danskernes plastposeforbrug.

”Vi mener, at der er lidt mærkværdigt, at regeringen ikke fokuserer mere på at realisere de initiativer, som der allerede er bred enighed om i plasthandlingsplanen”, siger adm. direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup, til Pack Markedet og fortsætter:

”Eksempelvis har detailbranchen i form af Dansk Erhverv, Coop og andre butikskæder indgået en aftale om at halvere poseforbruget frem mod 2023, og det er også besluttet, at de helt tynde plastposer skal udfases”.

Han peger på, at afgifter og forbud målrettet plast automatisk vil føre til brug alternativer materialer, som ikke nødvendigvis er bedre i et grønt perspektiv.

Derudover undrer det Plastindustrien, at plastposen skal afgiftsbelægges yderligere, da et videnskabeligt studie fra DTU – i samarbejde med Miljøstyrelsen - sidste år viste, at plastposen på femten forskellige grønne parametre klarer sig bedre end f.eks. poser af bomuld og papir.

”Man skal være varsom med per automatik at gøre forskellige plastprodukter til skurk, da plast i mange sammenhænge er det klima- og miljømæssige bedste valg”, siger Thomas Drustrup og fortsætter:

”Jeg vil dog også gerne slå fast, at vi som forbrugere skal huske at genbruge vores bærepose – uanset materiale – flest mulige gange og ikke smide den i naturen”.

Læs også: Brødrende Dahl udfaser plastikposer i butikkerne

Statsministerens forslag ventes at blive en del af regeringens kommende finanslov og vil ifølge regeringen indbringe 200 millioner kroner i statskassen i 2020.

- JMA

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

26.06.2024Food Nation

Sponseret

Denmark will be the first country in the world to introduce climate tax on biological processes in agriculture

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)