Regeringen vil indføre højere afgifter på plastikposer

Miljøorganisationer roser meldingen om højere afgifter på plastikposer, men opfordrer samtidig til, at man indfører et pantsystem, som vi i dag har på flasker. Plastindustrien mener i stedet, at regeringen burde fokusere på at realisere de initiativer, der allerede er bred enighed om.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt til Politiken, at hun vil fordoble afgiften på plastikposer og engangsservice. Det vil betyde, at en plastikpose vil blive 50 øre dyrere at købe..

26.08.2019

CSR.dk

Statsminister Mette Frederiksens (S) melding om højere afgifter på plastikposer og stop for udlevering af gratis poser er efterfølgende både blevet set som ”et skridt i den rigtige retning” og som ”den forkerte vej at gå”.

Læs også: Flügger dropper gratis plastikposer

Helt konkret har Mette Frederiksen sagt til Politiken, at hun vil fordoble afgiften på plastikposer og engangsservice. Det vil betyde, at en plastikpose vil blive 50 øre dyrere at købe.

En af de organisationer, der tager godt imod den melding, er Plastic Change.

”Det er svært at sige, hvor meget det kommer til at batte. Men det er en stærk udmelding, der viser, at regeringen prioriterer området”, siger strategisk direktør Anne Aittomaki.

Hun peger dog samtidig på, at man i langt højere grad kommer væk fra en tankegang, hvor man tænker, at plastikposer er noget, der anvendes én gang. Derfor foreslår organisationen, at man laver en pantordning for plastikposer og sætter en pris på 20 kroner.

”Hvis man laver sådan en ordning, så skaber man et lukket system, hvor man tilfører plastikposen en værdi”, siger Anne Aittomaki og fortsætter:

”Der er ikke mange, der vil gide at samle en plastikpose op på gaden, hvis den koster få kroner. Men koster den 20 kroner, skal den nok blive samlet op. Og så skaber man et lukket, cirkulært system på tværs af supermarkedskæderne, på samme måde som vi kender det fra vores flaskesystem”.

Hos WWF Verdensnaturfonden lavede de allerede et forsøg i Netto med pant på poserne. Selvom Netto siden droppede ordningen, så bakker WWF Verdensnaturfonden op om et setup, som minder om det, man har på flasker.

Plastprodukter er ikke altid skurken
Mens forslaget altså bliver modtaget pænt i miljøorganisationer, er man ifølge Pack Markedet knap så begejstret hos Plastindustrien, som henviser til, at et enigt Folketing i januar 2019 bakkede op om en plasthandlingsplan, hvor der er adskillige initiativer, som har til formål at reducere danskernes plastposeforbrug.

”Vi mener, at der er lidt mærkværdigt, at regeringen ikke fokuserer mere på at realisere de initiativer, som der allerede er bred enighed om i plasthandlingsplanen”, siger adm. direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup, til Pack Markedet og fortsætter:

”Eksempelvis har detailbranchen i form af Dansk Erhverv, Coop og andre butikskæder indgået en aftale om at halvere poseforbruget frem mod 2023, og det er også besluttet, at de helt tynde plastposer skal udfases”.

Han peger på, at afgifter og forbud målrettet plast automatisk vil føre til brug alternativer materialer, som ikke nødvendigvis er bedre i et grønt perspektiv.

Derudover undrer det Plastindustrien, at plastposen skal afgiftsbelægges yderligere, da et videnskabeligt studie fra DTU – i samarbejde med Miljøstyrelsen - sidste år viste, at plastposen på femten forskellige grønne parametre klarer sig bedre end f.eks. poser af bomuld og papir.

”Man skal være varsom med per automatik at gøre forskellige plastprodukter til skurk, da plast i mange sammenhænge er det klima- og miljømæssige bedste valg”, siger Thomas Drustrup og fortsætter:

”Jeg vil dog også gerne slå fast, at vi som forbrugere skal huske at genbruge vores bærepose – uanset materiale – flest mulige gange og ikke smide den i naturen”.

Læs også: Brødrende Dahl udfaser plastikposer i butikkerne

Statsministerens forslag ventes at blive en del af regeringens kommende finanslov og vil ifølge regeringen indbringe 200 millioner kroner i statskassen i 2020.

- JMA

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams