NGO’er og Arla i Twitter-love storm over mælk i Nigeria
Arla-koncernen fortalte d. 24. februar, at de officielt har forpligtet sig til at investere i Nigerias lokale mejeriproduktion. Det kunne de godt lide, ovre hos NGO’erne.
”Arla forstår hvad langsigtet forretningsucces kræver i et udviklingsland. Godt skridt efter impact assessment. Bliv ved.,” skrev Troels Børrild, som er rådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke (MS) på sin twitterkonto.
Troels Børrild var ikke den eneste mand på twitter den dag. Theis Brøgger, som er pressemand in Arla, var hurtig til at svare og skrev at ”Dialog med NGOer (herunder @ActionaidDK) er en stor hjælp for Arla mens vi forsøger at gå ansvarligt fremad i Afrika.”
Så kom Line Gamrath fra CARE Danmark på banen ”Helt rigtig vej at gå @ArlaDanmark -og opløftende resultat af @CARE_Danmarks samarb med jer!” skrev hun.
Hvilket fik MS til at takke for godt samarbejde og fremhæve ”håndfast værdi af NGOer og dialog”.
Hvad var der dog sket, som i den grad kunne få den slags følelser frem mellem hvad man må kalde ’et usædvanligt par’?
Klager og undersøgelser
Det startede da også som en ’modsætninger mødes’-historie, som Arla selv beskriver i sin just offentliggjorte CSR rapport for 2015.
Her fortæller man, hvordan MS i 2014 indgav en klage til den danske mæglings-og klageinstitution med påstand om, at Arlas eksisterende processer ikke var i tråd med internationale menneskerettighedsstandarder. Den efterfølgende dialog førte til en aftale om, at Arla skulle udvikle sine processer og gennemføre to dybdegående menneskerettighedsundersøgelser i henholdsvis Senegal og Nigeria. Det er det Troels Børrild omtaler som impact assessment i sin tweet.
Det førte til at Arla i 2015 talte med godt 100 personer fra det Arla kalder ”de tre primære interessentgrupper for menneskerettigheder (lokale mælkeproducenter, statslige organer og NGO’er)” og andre eksperter for at få ”en indgående forståelse af situationen”.
Læs også: Arla vil vise ansvarlighed i Afrika
Målet med undersøgelsen var at vurdere, hvordan Arlas stadigt større tilstedeværelse i Nigeria ville påvirke den lokale mejerisektor, og om det har nogle negative virkninger på de lokale landmænds menneskerettigheder. Konklusionen blev, at ”Arla ikke ser ud til at forringe eller bidrage negativt til de lokale mælkeproducenters menneskerettigheder”, men at sektoren i forvejen er påvirket af en række barrierer og at ”Arla’s tilstedeværelse vil være forbundet til en fortsat underudvikling af den nigerianske mejerisektor anskuet i et bredere perspektiv. For at afbøde potentielle negative virkninger på længere sigt, har Arla besluttet at engagere sig i udviklingen af den lokale mejeribranche.” Det skriver Arla i sin CSR rapport 2015.
Investeringer planlagt
Så den 24. februar afleverede Arla en hensigtserklæring til Nigerias landbrugsminister, som fastslår at virksomheden fremover vil investere i lokal produktion og dele viden om landbrugsmetoder samt andre aspekter af mælkeproduktion, som vil forbedre den lokale produktion af rå mælk og dets kvalitet.
I sin Strategi 2020 forventer Arla at tredoble sin omsætning fra forbrugerprodukter i Afrika syd for Sahara inden 2020, med den største vækst i Nigeria og Vestafrika. Arla regner med, at investeringerne i den lokale mejerisektor vil komme dem markedsmæssigt til gode i det lange løb.
Læs også: Mindre CO2 fra Arlas mælketransport
"For at Arla skal have en succesfuld virksomhed i Nigeria på lang sigt, er det vigtigt, at vi engagerer os i udviklingen af den lokale mejeriproduktion. Den nigerianske regering ser meget positivt på de virksomheder, der forpligter sig til at tage et lokalt ansvar og bidrager til at skabe en bedre balance mellem importerede og lokalt producerede mejeriprodukter på markedet," siger Steen Hadsbjerg, som er Arlas direktør for det regionale kontor i Afrika syd for Sahara.
Han er i øjeblikket i en detaljeret dialog med en lokal mejerivirksomhed i Nigeria, og Arla forventer at kunne offentliggøre yderligere detaljer i den nærmeste fremtid.
Etablering af Mælkevejen
Sideløbende med undersøgelser og planlægning af investeringer har Arla deltaget i etableringen af en Danida-finansieret alliance kaldet The Milky Way to Development. Den vil, under ledelse af den humanitære organisation CARE, bidrage til udviklingen af et socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt marked for mælk i Vestafrika. Alliancens andre medlemmer er CIRAD , et forskningscenter, Billital Maroobe Network, som organiserer 500,000 kvægavlere i Vestafrika, Landbrug og Fødevarer og CBS.
Læs mere:
Om The Milky Way to Development
Arlas 2015 CSR rapport