Ni anbefalinger til at arbejde med CO2 i leverandørkæden

Udledninger af CO2 vil i mange virksomheder være langt større i leverandørkæden end i virksomhedens egen drift. Men hvordan får man leverandørbasen med på vognen? Det har World Economic Forum og BCG udgivet en rapport om.

27.05.2021

Poul Breil-Hansen, CSR.dk

World Economic Forum (WEF) og Boston Consulting Group (BCG) har i fællesskab udgivet rapporten “Net-Zero Challenge: The Supply Chain opportunity”, der præsenterer en række anbefalinger til, hvordan man kan tackle udfordringen med at reducere CO2-udledninger i ens leverandørkæde. 

Rapporten beskriver, at cirka 40 procent af alle emissioner i forsyningskæderne kan blive fjernet med tilgængelige og omkostningslave virkemidler og teknologier. Rapportforfatterne definerer ’omkostningslav’ som under 10 Euro eller 12 US dollars per ton CO2-reduktion. Virkemidlerne omfatter for eksempel cirkularitet, effektivitet og vedvarende energi – og konkluderer påvirkningen af produktomkostninger er marginal. Selv et nul-udledningsmål beregnes f.eks. til at medføre en prisstigning på beskedne 1-4 procent for slutkunden.

Samtidig konkluderer rapportens forfatter dog også, at dekarbonisering af leverandørkæder er svært, og at selv førende virksomheder kæmper med at få de data, de har brug for, og dermed også med at sætte gode mål og levere relevante standarder, som deres leverandører skal leve op til. For mange er leverandør-landskabet fragmenteret og udledninger gemmer sig dybt nede i leverandørkæden. Dertil kommer, at reduktioner eller eliminering af udledninger kan kræve at man sæte ind på brancheniveau fordi opgaven ikke kan håndteres af én virksomhed alene. 

Læs også: Klimkrav kan blive en god forretning for danske SMV'er

Det skal dog ikke forhindre nogen i at gå i gang med arbejdet, og rapporten har desuden interviewet en række globale virksomheder om, hvad deres ’hemmelige tricks’ for at lykkes med arbejdet med CO2 i leverandørkæden er. Det er der kommet ni anbefalinger ud af. 

Konkrete tiltag for at komme i gang
De ni anbefalinger er:

  1. Opbyg en omfattende baseline med data om udledninger – udvid den løbende med data fra leverandører.
  2. Opstil ambitiøse og holistiske reduktionsmål.
  3. Undersøg om det er muligt at hente CO2-reduktioner ved at genoverveje valg foretaget i produktdesignet.
  4. Undersøg reduktionspotentialet i at source geografisk anderledes.
  5. Opstil ambitiøse indkøbsstandarder.
  6. Samarbejd med leverandører om at finde virkemidler til at mindske CO2-udledninger
  7. Find sammen med fagfæller og ’konkollegaer’ om at afstemme branchemål og definere en fælles ramme for indsatser, der kan fremme klimakampen.
  8. Gør brug af skalering og volumen til at drive efterspørgsel og nedbringe prisen for grønne løsninger.
  9. Udvikl interne governance-mekanismer som benytter emissioner som en styringsmekanisme og afstem incitamentsordninger for beslutningstagere med emissionsmål.

”Denne vigtige rapport viser, hvordan virksomheder har muligheden for at gøre en kæmpe forskel i kampen for at forbedre klimaet ved også at fjerne kulstof fra forsyningskæden. Interaktionen mellem regeringer og virksomheder for at gribe denne mulighed er vigtig. Vi indbyder alle ledere til at tage del og hjælpe med at bygge momentum for denne væsentlige dagsorden”, fortæller Dominic Waughray, der er administrerende direktør for World Economic Forum.

Otte leverandørkæder er årsag til halvdelen af al CO2
Rapporten dokumenterer også, at kun otte forsyningskæder - omend i med brug af temmelig brede branchefortegnelser - står for halvdelen af alle CO2-udledninger globalt målt fra råmaterialer til produktionen af slutproduktet. Fødevarer alene står for omkring 25 procent af udledningerne. Se figuren nedenfor.

Kilde: Net-Zero Challenge: The supply chain opportunity, WEF 2021.

Rapporten med detaljer fra analyserne og anbefalinger kan findes her.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: klimastrategier

Hvad skal en god klimastrategi kunne i dag? Og hvordan kommer man i gang? CSR.dk leder efter svarene. 

Relateret indhold

21.02.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens versen #4

11.02.2025CSR.dk

3 ud af 4 globale kunder vil ikke betale ekstra for bæredygtig levering

11.02.2025Schneider Electric

Sponseret

Nye muligheder for avanceret beskyttelse – men mulighederne forpligter

10.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Forbud mod produkter fremstillet ved tvangsarbejde er trådt i kraft

06.02.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Fra mine til gadget: Konfliktmineralernes skjulte pris

03.02.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

”Presset” til genanvendelse … et cirkulært samarbejde

30.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Verdens mest bæredygtige virksomhed ser unge faglærte som nøglen til grøn omstilling

30.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Fra mine til gadget: Din smartphone er en skattekiste

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart