23.10.2017  |  Menneskerettigheder

NOMADERS RETTIGHEDER SIKRES I MONGOLIET

Indhold fra partner Hvad er dette?

Ved opførelsen af et nyt vindkraftværk i Gobi-ørkenen blev der lagt særlig vægt på at forbedre levevilkårene for en række nomader og deres dyr, som holder til i området.

Ved første øjekast virker området i Gobi-ørkenen goldt og uden nogen tegn på liv. Men hvis man kigger nærmere efter, får man øje på nogle enkelte livstegn, der stammer fra de nomader, der slog lejr for et par måneder siden. Disse nomadelejre ligger i nærheden af en byggeplads, hvor et stort 55 MW vindkraftværk er under opførelse.

Vindkraftværket Sainshand Salkhin Park LLC ligger i Gobi-ørkenen, 460 km sydøst for Ulaanbaatar, og vil bestå af 25 vindmøllegeneratorer (WTG'er). Dele af området, hvor vindmøllerne opføres, benyttes af et begrænset antal mongolske hyrder i forbindelse med deres sommer- eller vinterlejr. Under investeringsprocessen blev der gennemført en omfattende høringsproces for at imødekomme internationale standarder, herunder blev proceduren for erstatning af jord og andre aktiver, der berøres af projektet, beskrevet.

- Det er vigtigt for IFU at bruge vores indflydelse til at sikre, at vores investeringer overholder internationale standarder og praksis, og at vores investeringer ikke krænker menneskerettigheder. Sammen med vores partnere og en række specialiserede konsulenter har IFU formået at skabe et projekt i Gobi-ørkenen, der både er kommercielt bæredygtigt og samtidig beskytter de oprindelige folks rettigheder i det område, hvor vi driver forretning, siger Tommy Thomsen, CEO i IFU.

Udvælgelse af de berørte hyrder
De mongolske hyrdefamilier bor i deres eget filttelt kaldet en "ger". En ger er den traditionelle boligtype, der er blevet tilpasset gennem århundreder til realiteterne i det nomadiske liv på de barske ørkenstepper. Den vejer fra 150 til 300 kg og kan let tages ned, transporteres og sættes op igen. For at sikre tilstrækkelig græsning til deres dyr flytter hyrderne deres lejr i forhold til sæsonen.

Placeringen af de vinter- og sommerlejre, som blev defineret som beliggende i nærheden af projektområdet, er blevet identificeret ved at inkludere de berørte hyrder, feltundersøgelser og registreringsundersøgelser med repræsentanter fra den lokale administration samt ved at krydskontrollere med andre hyrder.

Inddragelse af de berørte familier i kompensationsprocessen
Familierne, der blev identificeret som potentielle brugere af området i løbet af året, blev involveret i en høringsproces for at sikre en ordentlig kompensationsproces, herunder en klageinstans. Formålet med denne proces var at opnå en forståelse af de involverede familiers levebrød, herunder deres husdyr (geder, får, køer, heste og kameler) og på den baggrund vurdere om en passende kompensation enten skulle udmøntes i naturalier eller kontant.

Alle kompensationsaftaler er underskrevet af de involverede hyrder. Kompensationen består af en kombination af forskellige foranstaltninger, herunder en kontant kompensation på 75 procent af årsindkomsten, der stammer fra husdyrgræsning, dyr, dyrefoder; støtte til identifikation af nye lejrpladser og/eller opførelse af en dyb brønd for at sikre vandforsyningen.

For at følge op på kompensationsprocessen vil der være en løbende overvågning af de berørte hyrders levevilkår.

Mere fra IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

www.ifu.dk

  • ifu@ifu.dk
  • +45 33 63 75 00
  • Fredericiagade 27, 1310 København K

IFU er en selvejende statslig fond, der tilbyder rådgivning og risikovillig kapital til danske virksomheder, som ønsker at gøre forretning i udviklingslande og vækstmarkeder. IFU er derudover fund manager for flere andre investeringsfonde som for eksempel Klimainvesteringsfonden og Danish Agribusiness Fund.Vi yder hverken bistand eller erhvervsstøtte, men arbejder på et kommercielt grundlag, fordi…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere