04.05.2022  |  Klima, miljø og energi

Norden skal have grønne skibskorridorer

De nordiske klima- og miljøministre er blevet enige om, at landene i fællesskab skal arbejde på at etablere grønne korridorer til udledningsfri skibsfart mellem havne i Norden.

De nordiske klima- og miljøministre er blevet enige om, at landene i fællesskab skal arbejde på at etablere grønne korridorer til udledningsfri skibsfart mellem havne i Norden.

"Separate ruter til udledningsfri færger og skibe er et vigtigt skridt i retning af at afkarbonisere skibsfarten i Norden. Der er i dag ganske omfattende færge- og skibstrafik mellem de nordiske lande, og tilsammen har vi både ressourcerne og teknologien til at gå forrest med et projekt, som kan vise resten af verden, hvilket potentiale der er for grøn skibsfart," siger Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

De nordiske miljøministre har været samlet i Oslo, hvor de har drøftet emner, som er vigtige for den internationale klima- og miljødagsorden. Enigheden om at oprette grønne korridorer til udledningsfri skibsfart i Norden er en opfølgning på Clydebank-erklæringen fra klimatopmødet i Glasgow i 2021. De lande, der har underskrevet Clydebank-erklæringen, vil have etableret mindst seks internationale grønne skibsfartskorridorer inden midten af dette århundrede. 

Læs også: Skibe skal kunne tanke bæredygtigt på Bornholm i 2025

Ministrene har derfor godkendt et pilotprojekt, som skal identificere samarbejdspartnere for grønne korridorer inden for skibsfartsbranchen i Norden. Dette inkluderer kortlægning af konkrete, intranordiske skibsfartsruter for udledningsfri skibsfart. Arbejdet skal ledes af DNV, og der er afsat en million danske kroner til projektet.

Stort potentiale - og behov
Der er i dag et betydeligt potentiale for at reducere udledning fra international skibsfart. Beregninger viser, at udledningen fra skibsfarten vil stige i de kommende år, hvis der ikke iværksættes tiltag for at reducere udledningen. De nordiske lande har nogle af verdens travleste færgeruter, og der er gode forhold for pilotprojekter inden for udledningsfri shipping.

Det er helt afgørende, at man reducerer udledningen fra international skibsfart:

”I dag står skibsfarten for cirka tre procent af udledningen på verdensplan, og der er udsigt til en væsentlig stigning. De nordiske lande udfører nu et vigtigt pionerarbejde, som er helt i tråd med ministerrådets vision om at blive verdens mest bæredygtige region og om at fremme grøn omstilling og CO2-neutralitet," siger Nordisk Ministerråds generalsekretær Paula Lehtomäki.

Nordisk Ministerråd arbejder med den grønne omstilling inden for skibsfart på flere måder. Ud over grønne korridorer til udledningsfri skibsfart mellem havne i Norden arbejdes der også med at reducere forureningen fra krydstogtskibe og gøre Norden til en bæredygtig krydstogtdestination.

Læs den nordiske ministererklæring her.

-EHS
 

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere