Nordens grønne omstilling skal være ligestillet

De nordiske ligestillingsministre blev i denne uge enige om en fælles forpligtelse om et grønt og ligestillet Norden.

Foto: Pontus Höök.

18.03.2022

CSR.dk

Hvordan ser kønsforskellene ud, når det gælder klimapåvirkning i Norden? Hvordan påvirkes ligestillingen på arbejdsmarkedet af den grønne omstilling? Lige nu mangler vi viden for at kunne svare på spørgsmålene og dermed løse klimakrisen på en effektiv måde. 

Derfor forpligtede de nordiske ligestillingsministre under et topmøde i UN Women i New York sig til at få undersøgt nogle centrale spørgsmål. 

Se de nordiske ministres debat

Under topmødet hos UN Women afholdtes en debat med titlen ”From Gender-Blind to Gender-Just: Time to Commit to the Nordic Climate Leadership”. Den kan ses her.

"De nordiske lande er kommet langt inden for ligestilling, og vi anlægger et ligestillingsperspektiv på de fleste politikområder. Men der er plads til forbedringer i vores klimapolitik. Hidtil har vi ikke fokuseret tilstrækkeligt på forbindelsen mellem køn og klimaforandringer," siger Anette Trettebergstuen, ligestillingsminister i Norge.

Fem kernepunkter
Konkret har ligestillingsministrene forpligtet sig, under navnet "A Green and Gender equal Nordic Region", til at undersøge: 

Styrer kønsrollerne klimaudslip og livsstil?
Ministrene påtager sig både at udvikle viden og konkrete tiltag. Blandt andet skal Norden udarbejde fakta om, hvordan mænds og kvinders CO2-udslip adskiller sig fra hinanden. For at kunne udvikle politik, som fremmer en klimavenlig livsstil, har landene brug for mere viden om mænds og kvinders forskellige forbrugsmønstre og om deres villighed til at ændre deres vaner for klimaets skyld, for eksempel når det gælder mad og transport.   

Kløfterne på arbejdsmarkedet må ikke øges
En stor del af de nordiske klimaløsninger udvikles i brancher, hvor kvinder er underrepræsenterede. Derfor er der behov for endnu større indsatser for at få flere kvinder til at uddanne sig inden for teknik og naturvidenskab. Ligestillingsministrene vil også sikre sig, at den grønne omstilling af energi-, transport-, bygge- og fødevaresektorerne ikke kommer til at øge kønskløfterne på arbejdsmarkedet.

Læs også: Finanssektoren udgiver ligelønsguide

For få kvinder i klimaforhandlingerne
Ifølge forpligtelsen skal de nordiske lande også sikre kvinders indflydelse i alle dele af den grønne omstilling – fra internationale forhandlinger til national politik. Ministrenes forpligtelse nævner Arktis, hvor klimaforandringerne medvirker til afviklingen af traditionelle forsørgelsesmønstre, og hvor nye industrier vokser frem med forskellige effekter for kvinder og mænd.

Dermed vil tiltagene for at modvirke klimaforandringerne også have forskellige effekter for kvinder og mænd, siger Naaja H. Nathanielsen, minister med ansvar for mineraler, finans og ligestilling i Grønland.

Klimakrisen øger kønskløften i Arktis
Klimakrisen forstørrer kløften mellem mænd og kvinder i Grønland. Begge køn påvirkes, men det sker på forskellige måder. I Grønland påvirkes mænds forsørgelse mere end kvinders. Kvinderne deltager ikke der, hvor beslutningerne om fremtiden tages, siger Naaja H. Nathanielsen, minister med ansvar for mineraler, finans og ligestilling i Grønland, og fortsætter:

"Hvert forsøg på at modvirke klimaforandringerne og finde nye løsninger skal derfor inkludere både mænd og kvinder. Vi har brug for kompetencer fra alle mennesker for at løse krisen".

"Vi regner med Norden"
Ligestillingsministrene præsenterede deres forpligtelse for Sima Bahous, chef for UN Women, som udfordrede de nordiske lande til at investere i kønsbevidste klimaløsninger på samme måde som de engang investerede i børnehaver, barselsorlov og lige rettigheder på arbejdsmarkedet.

"Vi regner med jeres fuldes støtte til at hjælpe med at udforme de ligestillede klimatiltag. Jeg vil opfordre både den offentlige og den private sektor til at øge deres investeringer i kønstilpassede klimaløsninger," siger Sima Bahous.

- EHS
 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V