Nordens grønne omstilling skal være ligestillet
De nordiske ligestillingsministre blev i denne uge enige om en fælles forpligtelse om et grønt og ligestillet Norden.
Hvordan ser kønsforskellene ud, når det gælder klimapåvirkning i Norden? Hvordan påvirkes ligestillingen på arbejdsmarkedet af den grønne omstilling? Lige nu mangler vi viden for at kunne svare på spørgsmålene og dermed løse klimakrisen på en effektiv måde.
Derfor forpligtede de nordiske ligestillingsministre under et topmøde i UN Women i New York sig til at få undersøgt nogle centrale spørgsmål.
Se de nordiske ministres debat
Under topmødet hos UN Women afholdtes en debat med titlen ”From Gender-Blind to Gender-Just: Time to Commit to the Nordic Climate Leadership”. Den kan ses her.
"De nordiske lande er kommet langt inden for ligestilling, og vi anlægger et ligestillingsperspektiv på de fleste politikområder. Men der er plads til forbedringer i vores klimapolitik. Hidtil har vi ikke fokuseret tilstrækkeligt på forbindelsen mellem køn og klimaforandringer," siger Anette Trettebergstuen, ligestillingsminister i Norge.
Fem kernepunkter
Konkret har ligestillingsministrene forpligtet sig, under navnet "A Green and Gender equal Nordic Region", til at undersøge:
Styrer kønsrollerne klimaudslip og livsstil?
Ministrene påtager sig både at udvikle viden og konkrete tiltag. Blandt andet skal Norden udarbejde fakta om, hvordan mænds og kvinders CO2-udslip adskiller sig fra hinanden. For at kunne udvikle politik, som fremmer en klimavenlig livsstil, har landene brug for mere viden om mænds og kvinders forskellige forbrugsmønstre og om deres villighed til at ændre deres vaner for klimaets skyld, for eksempel når det gælder mad og transport.
Kløfterne på arbejdsmarkedet må ikke øges
En stor del af de nordiske klimaløsninger udvikles i brancher, hvor kvinder er underrepræsenterede. Derfor er der behov for endnu større indsatser for at få flere kvinder til at uddanne sig inden for teknik og naturvidenskab. Ligestillingsministrene vil også sikre sig, at den grønne omstilling af energi-, transport-, bygge- og fødevaresektorerne ikke kommer til at øge kønskløfterne på arbejdsmarkedet.
Læs også: Finanssektoren udgiver ligelønsguide
For få kvinder i klimaforhandlingerne
Ifølge forpligtelsen skal de nordiske lande også sikre kvinders indflydelse i alle dele af den grønne omstilling – fra internationale forhandlinger til national politik. Ministrenes forpligtelse nævner Arktis, hvor klimaforandringerne medvirker til afviklingen af traditionelle forsørgelsesmønstre, og hvor nye industrier vokser frem med forskellige effekter for kvinder og mænd.
Dermed vil tiltagene for at modvirke klimaforandringerne også have forskellige effekter for kvinder og mænd, siger Naaja H. Nathanielsen, minister med ansvar for mineraler, finans og ligestilling i Grønland.
Klimakrisen øger kønskløften i Arktis
Klimakrisen forstørrer kløften mellem mænd og kvinder i Grønland. Begge køn påvirkes, men det sker på forskellige måder. I Grønland påvirkes mænds forsørgelse mere end kvinders. Kvinderne deltager ikke der, hvor beslutningerne om fremtiden tages, siger Naaja H. Nathanielsen, minister med ansvar for mineraler, finans og ligestilling i Grønland, og fortsætter:
"Hvert forsøg på at modvirke klimaforandringerne og finde nye løsninger skal derfor inkludere både mænd og kvinder. Vi har brug for kompetencer fra alle mennesker for at løse krisen".
"Vi regner med Norden"
Ligestillingsministrene præsenterede deres forpligtelse for Sima Bahous, chef for UN Women, som udfordrede de nordiske lande til at investere i kønsbevidste klimaløsninger på samme måde som de engang investerede i børnehaver, barselsorlov og lige rettigheder på arbejdsmarkedet.
"Vi regner med jeres fuldes støtte til at hjælpe med at udforme de ligestillede klimatiltag. Jeg vil opfordre både den offentlige og den private sektor til at øge deres investeringer i kønstilpassede klimaløsninger," siger Sima Bahous.
- EHS