30.01.2013  |  Klima, miljø og energi

Nordisk Råd vil øko-certificere turistmål

Turismen er stigende i de nordiske lande. Det gavner økonomien i en krisetid, men sætter også naturen under pres, ikke mindst på Island og i Arktis. Nordisk Råd ønsker derfor en certificering af turistmål.

Turismen er i vækst i de nordiske lande. Hele 4 procent vokser turismesektoren årligt i Norden som helhed. Nordisk Råd ønsker en certificering af turistmål i stil med det nordiske miljømærke Svanen for at sikre sårbare naturområder.

Den stadig stigende strøm af turister er i høj grad rettet mod de unikke naturoplevelser, som Norden byder på - ikke mindst på Island og i Arktis. Ifølge eksperter ser man nemlig en bevægelse fra masseturisme over mod de mere unikke oplevelser forbundet med naturturisme. Man risikerer derfor at ødelægge den natur, som folk fra hele verden netop kommer for at opleve.

Læs også: Nordiske turistmål bør overveje fælles bæredygtigheds-certificeres

Nordisk Råds Miljøudvalg og Erhvervsudvalg vil derfor undersøge muligheden for at oprette en bæredygtighedscertificering af turistmål. Certificeringen skal sikre, at den sårbare natur behandles med den fornødne respekt. Samtidig kan en sådan certificering også være et vigtigt konkurrenceparameter.

I en pressemeddelelse siger Ann-Kristine Johansson og Cecilie Tenfjord-Toftby, formand for henholdsvis Miljø- og Erhvervsudvalget i Nordisk Råd, at turistbranchen kan bruge en certificering som salgsargument:

”Det er jo det, grøn vækst handler om: at skabe nye muligheder for vækst uden at undergrave miljø og samfundsøkonomi på langt sigt”.

Svanen som forbillede
Nordisk Ministerråd udgav i 2012 rapporten ”Bæredygtighedscertificering af turistdestinationer”, som analyserede det store potentiale turismeindustrien har, ikke mindst i de mange småsamfund rundt omkring i Norden.

Konklusionen er, at der i høj grad er brug for et fælles nordisk system - både for at sikre sårbare naturområder og for at skabe vækstmuligheder.

Læs også: Indspark: Gør det nemt at rejse grønt!

En af rapportens forfattere, Stefan Gíslason fra det islandske konsulentfirma Environice, siger i pressemeddelelsen:

”Man kan sammenligne med det nordiske miljømærke Svanen, som er med til at sikre en bæredygtig udvikling i Norden gennem sine kriterier for en række varegrupper. Certificering er et vigtigt værktøj for at fremme et grønnere samfund, og jeg mener, de nordiske lande bør gå sammen om dette også på turistområdet”.

Svanen certificerer også hoteller og vandrehjem, som skal leve op til en række krav for at bevare deres plads på listen over bæredygtige virksomheder. På samme måde kunne en certificering af et helt område eller en destination være et incitament til at bevare områdets unikke kvaliteter, mener Stefan Gíslason.

Læs også: Scandic-hotellerne vinder miljøpris

De to udvalg i Nordisk Råd vil nu gå videre med sagen og i første omgang konsultere det nordiske miljømærkningssekretariat Svanen under Nordisk Ministerråd. Der udkommer også om kort tid en ny rapport fra Ministerrådet med en række anbefalinger til det videre arbejde.

-KH

Mere fra Kirstine

Kirstine Høj

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere