02.09.2021  |  Klima, miljø og energi

Nordisk rapport: Det står skidt til med den bæredygtige omstilling

En ny rapport fra Nordisk Ministerråd tager temperaturen på arbejdet med den bæredygtige omstilling i de nordiske lande. Og der er betydelig plads til forbedring, omend områder som social bæredygtighed og konkurrencedygtighed er tættere på mål.

I august måned offentliggjorde FN’s Klimapanel deres sjette hovedrapport med en samlet vurdering af klimaforandringerne. Konklusionen er klar og peger på behovet for en hurtig reduktion af drivhusgasudslip. I de nordiske lande er der også gjort status, og Nordisk Ministerråd har netop udgivet en baselinerapport, som kortlægger hvor langt den nordiske region er på en række bæredygtighedsparametre, herunder klima og miljø.

Konklusionen er, at der stadig er et stykke vej, hvis Norden skal kunne erklære sig som den mest bæredygtige region i verden.

Læs også: DN: Havbeskyttelse skal tænkes med i klimakampen

”De nordiske lande har flere fælles udfordringer i den bæredygtige udvikling. Baselinerapporten skaber et rigtig godt udgangspunkt for at kunne arbejde videre med vores fælles vision om at gøre Norden til den mest bæredygtige region inden 2030”, siger Thomas Blomqvist, Nordisk samarbejdsminister i Finland.

Den grønne omstilling halter
Især den grønne omstilling er den store udfordring i Norden. Rapporten viser, at Nordens drivhusgasemissioner stadig er for høje og at biodiversiteten er under pres. Rapporten viser desuden, at de nordiske lande har en udfordring med for højt forbrug og produktion.

Det står dog ikke kun skidt til. Når det kommer til grøn innovation og grøn vækst, er Norden godt på vej. Især vinder anvendelsen af vedvarende energikilder frem.

De nordiske lande står også stærkt, når det kommer til konkurrencedygtighed. Det gælder eksempelvis områder som uddannelse, forskning og innovation. Det går også godt, når det kommer til social bæredygtighed. De nordiske borgere har generelt et godt helbred, høj økonomisk lighed, stærk social tillid og et pulserende kulturliv.

Der bliver imidlertid identificeret en række udfordringer knyttet til blandt andet ligestilling mellem kønnene og ligestilling mellem individer i samfundet. Det nordiske arbejdsmarked har ikke en god kønsbalance og det halter med integrationen af ikke-EU-borgere.

Det kræver fælles aktion
På baggrund af de mange forbedringsområder, vil Nordisk Ministerråd arbejde aktivt på at bidrage til opfyldelsen af ​​visionen. Der er blandt andet vedtaget en handlingsplan som beskriver de initiativer, der skal understøtte den bæredygtige udvikling i regionen.

Men Nordisk Ministerråds arbejde alene er ikke nok til at nå visionen, det kræver handling i hele Norden fra alle aktører.

Læs også: Robotter og digitalisering spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling

”Vi har otte år til at nå visionen, så vi har ingen tid at spilde. Hvis vi skal lykkes med dette, skal hele Norden bevæge sig i samme retning. Dette års klimatopmøde i Glasgow, COP26, bliver et vigtigt sted at fortsætte samarbejdet på tværs af politik, erhvervsliv, civilsamfund og borgere”, siger generalsekretær for Nordisk Ministerråd, Paula Lehtomäki.

Rapporten er udarbejdet for Nordisk Ministerråd af Rambøll Management Consulting og tager analyserer bæredygtighedsarbejdet blandt de nordiske lande på tværs af 45 indikatorer inden for de tre, strategiske prioriteringer: ’en grønt Norden’, ’et konkurrencedygtigt Norden’ og ’et socialt bæredygtigt Norden’.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere