02.09.2021 | Klima, miljø og energi
Nordisk rapport: Det står skidt til med den bæredygtige omstilling
En ny rapport fra Nordisk Ministerråd tager temperaturen på arbejdet med den bæredygtige omstilling i de nordiske lande. Og der er betydelig plads til forbedring, omend områder som social bæredygtighed og konkurrencedygtighed er tættere på mål.
I august måned offentliggjorde FN’s Klimapanel deres sjette hovedrapport med en samlet vurdering af klimaforandringerne. Konklusionen er klar og peger på behovet for en hurtig reduktion af drivhusgasudslip. I de nordiske lande er der også gjort status, og Nordisk Ministerråd har netop udgivet en baselinerapport, som kortlægger hvor langt den nordiske region er på en række bæredygtighedsparametre, herunder klima og miljø.
Konklusionen er, at der stadig er et stykke vej, hvis Norden skal kunne erklære sig som den mest bæredygtige region i verden.
Læs også: DN: Havbeskyttelse skal tænkes med i klimakampen
”De nordiske lande har flere fælles udfordringer i den bæredygtige udvikling. Baselinerapporten skaber et rigtig godt udgangspunkt for at kunne arbejde videre med vores fælles vision om at gøre Norden til den mest bæredygtige region inden 2030”, siger Thomas Blomqvist, Nordisk samarbejdsminister i Finland.
Den grønne omstilling halter
Især den grønne omstilling er den store udfordring i Norden. Rapporten viser, at Nordens drivhusgasemissioner stadig er for høje og at biodiversiteten er under pres. Rapporten viser desuden, at de nordiske lande har en udfordring med for højt forbrug og produktion.
Det står dog ikke kun skidt til. Når det kommer til grøn innovation og grøn vækst, er Norden godt på vej. Især vinder anvendelsen af vedvarende energikilder frem.
De nordiske lande står også stærkt, når det kommer til konkurrencedygtighed. Det gælder eksempelvis områder som uddannelse, forskning og innovation. Det går også godt, når det kommer til social bæredygtighed. De nordiske borgere har generelt et godt helbred, høj økonomisk lighed, stærk social tillid og et pulserende kulturliv.
Der bliver imidlertid identificeret en række udfordringer knyttet til blandt andet ligestilling mellem kønnene og ligestilling mellem individer i samfundet. Det nordiske arbejdsmarked har ikke en god kønsbalance og det halter med integrationen af ikke-EU-borgere.
Det kræver fælles aktion
På baggrund af de mange forbedringsområder, vil Nordisk Ministerråd arbejde aktivt på at bidrage til opfyldelsen af visionen. Der er blandt andet vedtaget en handlingsplan som beskriver de initiativer, der skal understøtte den bæredygtige udvikling i regionen.
Men Nordisk Ministerråds arbejde alene er ikke nok til at nå visionen, det kræver handling i hele Norden fra alle aktører.
Læs også: Robotter og digitalisering spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling
”Vi har otte år til at nå visionen, så vi har ingen tid at spilde. Hvis vi skal lykkes med dette, skal hele Norden bevæge sig i samme retning. Dette års klimatopmøde i Glasgow, COP26, bliver et vigtigt sted at fortsætte samarbejdet på tværs af politik, erhvervsliv, civilsamfund og borgere”, siger generalsekretær for Nordisk Ministerråd, Paula Lehtomäki.
Rapporten er udarbejdet for Nordisk Ministerråd af Rambøll Management Consulting og tager analyserer bæredygtighedsarbejdet blandt de nordiske lande på tværs af 45 indikatorer inden for de tre, strategiske prioriteringer: ’en grønt Norden’, ’et konkurrencedygtigt Norden’ og ’et socialt bæredygtigt Norden’.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Samfund

Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?
Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)