02.09.2021 | Klima, miljø og energi
Nordisk rapport: Det står skidt til med den bæredygtige omstilling
En ny rapport fra Nordisk Ministerråd tager temperaturen på arbejdet med den bæredygtige omstilling i de nordiske lande. Og der er betydelig plads til forbedring, omend områder som social bæredygtighed og konkurrencedygtighed er tættere på mål.
I august måned offentliggjorde FN’s Klimapanel deres sjette hovedrapport med en samlet vurdering af klimaforandringerne. Konklusionen er klar og peger på behovet for en hurtig reduktion af drivhusgasudslip. I de nordiske lande er der også gjort status, og Nordisk Ministerråd har netop udgivet en baselinerapport, som kortlægger hvor langt den nordiske region er på en række bæredygtighedsparametre, herunder klima og miljø.
Konklusionen er, at der stadig er et stykke vej, hvis Norden skal kunne erklære sig som den mest bæredygtige region i verden.
Læs også: DN: Havbeskyttelse skal tænkes med i klimakampen
”De nordiske lande har flere fælles udfordringer i den bæredygtige udvikling. Baselinerapporten skaber et rigtig godt udgangspunkt for at kunne arbejde videre med vores fælles vision om at gøre Norden til den mest bæredygtige region inden 2030”, siger Thomas Blomqvist, Nordisk samarbejdsminister i Finland.
Den grønne omstilling halter
Især den grønne omstilling er den store udfordring i Norden. Rapporten viser, at Nordens drivhusgasemissioner stadig er for høje og at biodiversiteten er under pres. Rapporten viser desuden, at de nordiske lande har en udfordring med for højt forbrug og produktion.
Det står dog ikke kun skidt til. Når det kommer til grøn innovation og grøn vækst, er Norden godt på vej. Især vinder anvendelsen af vedvarende energikilder frem.
De nordiske lande står også stærkt, når det kommer til konkurrencedygtighed. Det gælder eksempelvis områder som uddannelse, forskning og innovation. Det går også godt, når det kommer til social bæredygtighed. De nordiske borgere har generelt et godt helbred, høj økonomisk lighed, stærk social tillid og et pulserende kulturliv.
Der bliver imidlertid identificeret en række udfordringer knyttet til blandt andet ligestilling mellem kønnene og ligestilling mellem individer i samfundet. Det nordiske arbejdsmarked har ikke en god kønsbalance og det halter med integrationen af ikke-EU-borgere.
Det kræver fælles aktion
På baggrund af de mange forbedringsområder, vil Nordisk Ministerråd arbejde aktivt på at bidrage til opfyldelsen af visionen. Der er blandt andet vedtaget en handlingsplan som beskriver de initiativer, der skal understøtte den bæredygtige udvikling i regionen.
Men Nordisk Ministerråds arbejde alene er ikke nok til at nå visionen, det kræver handling i hele Norden fra alle aktører.
Læs også: Robotter og digitalisering spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling
”Vi har otte år til at nå visionen, så vi har ingen tid at spilde. Hvis vi skal lykkes med dette, skal hele Norden bevæge sig i samme retning. Dette års klimatopmøde i Glasgow, COP26, bliver et vigtigt sted at fortsætte samarbejdet på tværs af politik, erhvervsliv, civilsamfund og borgere”, siger generalsekretær for Nordisk Ministerråd, Paula Lehtomäki.
Rapporten er udarbejdet for Nordisk Ministerråd af Rambøll Management Consulting og tager analyserer bæredygtighedsarbejdet blandt de nordiske lande på tværs af 45 indikatorer inden for de tre, strategiske prioriteringer: ’en grønt Norden’, ’et konkurrencedygtigt Norden’ og ’et socialt bæredygtigt Norden’.
- HCL
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.