Nordisk samarbejde mod mikroplast
De nordiske miljøministre er bekymrede over udviklingen i mængden af plastikaffald og mikroplast i regionens vandsystemer og vil gøre deres til at bekæmpe problemet. Også samlet støtte til implementeringen af COP21-aftalen.
I en fælles udmelding fra Nordisk Ministerråd har miljøministrene fra de fem lande i Norden samt Grønland, Åland og Færøerne annonceret, at man vil samarbejde omkring at bekæmpe det voksende problem med plastikaffald og mikroplast i de marine miljøer i den nordiske region.
Ministrene har således noteret sig, at den stadig større akkumulation af plastaffald i de våde økosystemer udgør en stigende trussel mod sundheden for både mennesker, dyr og planter overalt, herunder selv i de mest afsidesliggende egne i form af isen på Nordpolen.
Cirkulær økonomi som værktøj
Med henvisning til mål nr. 14 blandt FN’s Bæredygtighedsmål understreger man derfor nødvendigheden af, at der bliver gjort en større indsats for at begrænse affaldsmængderne. På den baggrund vil et samlet ministerråd således støtte det resolutionsforslag, Norge har fremsat på området, ligesom man er blevet enige om at samarbejde for at sikre, at det bliver vedtaget med UNEA-2-mødet i Nairobi senere på måneden.
Rådet peger i den forbindelse på værdien af en cirkulær økonomi som et vigtigt værktøj i forbindelse med at både forhindre og håndtere affald på en miljømæssigt forsvarlig måde, ligesom man er enige om behovet for at bedømme effektiviteten af de eksisterende relevante regler, så de kan assistere kampen bedst muligt.
Generelt har Rådet desuden understreget, at man i samlet flok vil støtte op om implementeringen af Parisaftalen fra COP21.
-AK