Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
I Rådet for Grøn Omstilling er direktøren, Bjarke Møller, ikke i tvivl: Novo Nordisk er de bedste til at arbejde med CO2-reduktioner. Det fortæller Finans, som en del af en omfattende analyse af de 30 største danske virksomheders klimaindsats- og resultater fra 2019-2021.
Kortlægningen viser, at Novo Nordisks omsætning er steget med 15 procent i perioden, mens CO2-udledningen fra drift og energiforbrug er faldet 42 procent og udledningerne fra forretningsrejser og varetransport er faldet 44 procent.
Det er altså lykkedes at afkoble vækst i omsætning fra vækst i udledninger, som det også er tilfældet i flertallet af de 30 virksomheder.
Har en plan for det hele
Det, som Novo Nordisk ifølge Bjarke Møller gør så godt, er at arbejde både med egen drift og med transport og underleverandører.
Det hjælper også, at Novo Nordisk satte sit første klimamål for 20 år siden – som er 10-15 år før mange andre virksomheder.
Læs også: Sådan arbejder Novo Nordisk med TCFD
Novo Nordisk forklarer selv i artiklen hos Finans, at de har en plan for det hele, så de kan nå deres mål om at være CO2-neutrale i drift og transport i 2030. De skifter deres 6.500 firmabiler ud, reducerer mængden af rejser og har aftale om grøn skibstransport af deres produkter med Mærsk. Men vigtigst er det, at man udelukkende køber grøn strøm i hele verden, og at en anden stor energipost – produktion af damp til produktionen i Danmark er baseret på biomasse.
Ikke vente på det perfekte
Indsatsen kritiseres dog af eksperter og NGO’er. Fordi man i Kina benytter sig af køb af eksisterende vindmøllestrøm via certifikater, som beskyldes for ikke at føre til ny vedvarende energi og kun kræve noget skrivebordsarbejde. Og fordi flere mener, at biomasse ikke bør betragtes som CO2-neutral.
Til det siger Dorethe Nielsen, som er chef for miljøstrategi i Novo Nordisk:
”Det er jo smaddersvært. Nogle beslutninger er taget for noget tid siden, og udviklingen går ret hurtigt. I forhold til biomasse vil vi rigtig gerne overgå til elektrificering, men da man besluttede at konvertere Asnæsværket til biomasse for syv-otte år siden, var det jo den bedste løsning. Jeg synes, at man skal passe på med at vente til den helt rigtige langtidsholdbare løsning kommer. Så hellere gå i gang og acceptere, at man måske må lave det om hen ad vejen.”
Fremadrettet er det dog arbejdet med scope 3, dvs. udledninger i værdikæden, som skal rykke mest. Her ligger over 90 procent af virksomhedens samlede klimaaftryk, og målet er at have nul udledninger fra værdikæden i 2045. Novo Nordisk har derfor advaret tusindvis af leverandører om, at hvis de ikke skifter til grøn strøm inden 2030, så ophører samarbejdet.
- EHS