07.04.2021  |  Klima, miljø og energi

Novozymes arbejder intenst på løbende at optimere deres energiforbrug

Hos den energitunge enzymkæmpe ligger løbende CO2-reduktion højt på agendaen - men det skal give mening både for klima og bundlinje.

Enzymgiganten Novozymes har i de sidste 12 år arbejdet intenst med energioptimering.

Det skriver Børsen Bæredygtig.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

At producere enzymer er enormt energitungt, og i Danmark er det faktisk kun betongiganten Aalborg Portland, der bruger mere energi end Novozymes. Den årlige CO2-udledning løb i 2020 op i 268.000 ton for hele koncernen.

Læs også: Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol

Det er dog lykkes virksomheden, efter en lang og omkostningstung indsats, at nedbringe CO2-udledningen med hele 72.000 ton af det årlige forbrug.

Rejsen startede tilbage i 2009 sammen med energirådgivningsvirksomheden Ebas, og Novozymes har siden investeret mere end 200 millioner kroner i alt fra udnyttelse af overskudsvarme til husstandsopvarmning til udskiftning af al belysning til LED, for blot at nævne nogle få tiltag.

“Det er ikke fordi, vi sidder og laver fuldstændig filantropiske projekter. Når vi investerer, skal det give mening for klimaet men også vores egen bundlinje,” siger Jesper Haugaard, der er vicedirektør og produktionsansvarlig for Novozymes i Europa, Mellemøsten og Afrika.

Han anslår, at energiinvesteringerne typisk har en tilbagebetalingstid på fire til fem år.

Læs også: Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner

Hans Jørgen Lorenzen, administrerende direktør i Ebas, der i dag rådgiver mere end 150 virksomheder i energioptimering, understreger at alle virksomheder han hente besparelser i CO2-regnskabet – også uden at have store budgetter at operere med. Det handler i første omgang om at kortlægge, hvor stort potentialet for energibesparelser er og derefter planlægge hvilke investeringer, der vil være mest effektive og lønsomme at gennemføre først.

Novozymes vil yderligere reducere deres samlede CO2-aftryk med 50 procent inden 2030 og med 40 procent allerede inden 2022.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere