07.04.2021 | Klima, miljø og energi
Novozymes arbejder intenst på løbende at optimere deres energiforbrug
Hos den energitunge enzymkæmpe ligger løbende CO2-reduktion højt på agendaen - men det skal give mening både for klima og bundlinje.
Enzymgiganten Novozymes har i de sidste 12 år arbejdet intenst med energioptimering.
Det skriver Børsen Bæredygtig.
At producere enzymer er enormt energitungt, og i Danmark er det faktisk kun betongiganten Aalborg Portland, der bruger mere energi end Novozymes. Den årlige CO2-udledning løb i 2020 op i 268.000 ton for hele koncernen.
Det er dog lykkes virksomheden, efter en lang og omkostningstung indsats, at nedbringe CO2-udledningen med hele 72.000 ton af det årlige forbrug.
Rejsen startede tilbage i 2009 sammen med energirådgivningsvirksomheden Ebas, og Novozymes har siden investeret mere end 200 millioner kroner i alt fra udnyttelse af overskudsvarme til husstandsopvarmning til udskiftning af al belysning til LED, for blot at nævne nogle få tiltag.
“Det er ikke fordi, vi sidder og laver fuldstændig filantropiske projekter. Når vi investerer, skal det give mening for klimaet men også vores egen bundlinje,” siger Jesper Haugaard, der er vicedirektør og produktionsansvarlig for Novozymes i Europa, Mellemøsten og Afrika.
Han anslår, at energiinvesteringerne typisk har en tilbagebetalingstid på fire til fem år.
Læs også: Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Hans Jørgen Lorenzen, administrerende direktør i Ebas, der i dag rådgiver mere end 150 virksomheder i energioptimering, understreger at alle virksomheder han hente besparelser i CO2-regnskabet – også uden at have store budgetter at operere med. Det handler i første omgang om at kortlægge, hvor stort potentialet for energibesparelser er og derefter planlægge hvilke investeringer, der vil være mest effektive og lønsomme at gennemføre først.
Novozymes vil yderligere reducere deres samlede CO2-aftryk med 50 procent inden 2030 og med 40 procent allerede inden 2022.
- MTN
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.