07.04.2021 | Klima, miljø og energi
Novozymes arbejder intenst på løbende at optimere deres energiforbrug
Hos den energitunge enzymkæmpe ligger løbende CO2-reduktion højt på agendaen - men det skal give mening både for klima og bundlinje.
Enzymgiganten Novozymes har i de sidste 12 år arbejdet intenst med energioptimering.
Det skriver Børsen Bæredygtig.
At producere enzymer er enormt energitungt, og i Danmark er det faktisk kun betongiganten Aalborg Portland, der bruger mere energi end Novozymes. Den årlige CO2-udledning løb i 2020 op i 268.000 ton for hele koncernen.
Det er dog lykkes virksomheden, efter en lang og omkostningstung indsats, at nedbringe CO2-udledningen med hele 72.000 ton af det årlige forbrug.
Rejsen startede tilbage i 2009 sammen med energirådgivningsvirksomheden Ebas, og Novozymes har siden investeret mere end 200 millioner kroner i alt fra udnyttelse af overskudsvarme til husstandsopvarmning til udskiftning af al belysning til LED, for blot at nævne nogle få tiltag.
“Det er ikke fordi, vi sidder og laver fuldstændig filantropiske projekter. Når vi investerer, skal det give mening for klimaet men også vores egen bundlinje,” siger Jesper Haugaard, der er vicedirektør og produktionsansvarlig for Novozymes i Europa, Mellemøsten og Afrika.
Han anslår, at energiinvesteringerne typisk har en tilbagebetalingstid på fire til fem år.
Læs også: Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Hans Jørgen Lorenzen, administrerende direktør i Ebas, der i dag rådgiver mere end 150 virksomheder i energioptimering, understreger at alle virksomheder han hente besparelser i CO2-regnskabet – også uden at have store budgetter at operere med. Det handler i første omgang om at kortlægge, hvor stort potentialet for energibesparelser er og derefter planlægge hvilke investeringer, der vil være mest effektive og lønsomme at gennemføre først.
Novozymes vil yderligere reducere deres samlede CO2-aftryk med 50 procent inden 2030 og med 40 procent allerede inden 2022.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Nu stiller Svanemærket omfattende krav til tekstiler
Flere krav til produktdesign og kemikalier, øget fokus på kvalitet og levetid samt forbud mod afbrænding af usolgte tekstiler. Det er nogle af de tiltag, der er med i Svanemærkets nye krav til tekstiler – og som skal være med til at sikre mere cirkulære tekstiler og dermed også reduceret klimabelastning.
Klima, miljø og energi

Pensionsselskaber: Bæredygtighedsrapport favoriserer de store aktører
En ny rapport placerer pensionsselskaberne Topdanmark og Velliv i bunden af bæredygtighedslisten. De mener imidlertid, at undersøgelsen tilgodeser store virksomheder.
Samfund

Det bliver rigtig dyrt ikke at omstille til nye klimavirkelighed
I en ny rapport fra Deloitte er der regnet på den økonomiske forskel mellem en koordineret indsats i forhold til klimaforandringer og "failure to act". Den er stor. Som i virkelig stor.
Menneskerettigheder

Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM
Trods visse forbedringer over de sidste 10 år, bør Fifa give milliarder i kompensation til migrantarbejdere i Qatar efter VM er gennemført.
Kommunikation

CSR får helt semester på kommunikationsuddannelse på DMJX
Der er efterspørgsel på kommunikatører, der kan kommunikere præcist om f.eks. bæredygtighed. Derfor får et helt semester af DMJX's kommunikationsuddannelse nu samfundsansvar som overordnet tema.
Samfund

Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer
BLOX og Dansk Industri skal - sammen med et konsortium af danske og europæiske partnere – være med til at finde løsninger, som 100 storbyer kan trække på.