Nu bliver det alvor

CSR-rapportering i Danmark er under forandring. Virksomhederne er i gang med at blive skarpere på sine valg, og det giver større forskelle mellem rapporterne. Til gengæld er storytellingen på vej til andre platforme.

Birigitte Mogensen taler til deltagerne ved uddelingen af CSR-rapporteringspriserne 2016. Foto: Fotograf Jakob Carlsen.

04.10.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvor går man hen, hvis man vil vide noget om CSR-rapporteringens tilstand i Danmark? Et godt bud er at spørge Birgitte Mogensen, formand for CSR-udvalget i FSR – danske revisorer. CSR Quarterly bringer et interview her.

Q: HVOR STÅR RAPPORTERING OM SAMFUNDSANSVAR I DAG?
Vi er ved at nå frem til generation 3.0 inden for CSR-rapportering. De første indsatser og rapporter fokuserede på et moralsk-etisk medansvar for at virksomheden bidrog til at løse globale udfordringer, mens de seneste syv år har handlet om forretningsdrevet samfundsansvar, og de risici og muligheder der var forbundet med det set fra et virksomhedssyn.

Virksomhederne begynder at tale om impact og værdikæder, og hvad kan vi gøre – alene og sammen med andre – så vi og andre får noget ud af det?

Nu virker det som om der er trådt en ny alvor ind i CSR-arbejdet. I generation 3.0 kommer den fælles værdiskabelse i spil (Shared Value). Virksomhedsledelserne begynder at se, at det her har en dobbelt alvorlighed. FN’s bæredygtighedsmål og Parisaftalen har udkrystalliseret det. Virksomhederne begynder at tale om impact og værdikæder, og hvad kan vi gøre – alene og sammen med andre – så vi og andre får noget ud af det? Det er ikke kun forretning og ikke kun moral. Det er begge dele.

Q: HVAD BETYDER DET FOR RAPPORTERINGEN?
Det skifte betyder, at arbejdet med CSR-emner flytter op på direktionsniveau, hvor der nu bliver taget flere beslutninger og prioriteret skarpere. Og det giver nogle mere forskellige rapporter, end man har set før, fordi virksomhederne skal begrunde, hvorfor de vælger noget til og noget andet fra. Derfor vil alle jo heller ikke skrive om præcis det samme.

Q: SKAL ALLE BEGYNDE AT BRUGE SDG’ERNE?
Ja, det synes jeg. Det har været en lang proces og de her mål er verden så blevet enige om. De 17 mål og 169 undermål er bruttolisten over det, som er relevant for verden at kigge på lige nu. Så lad os da bruge det! Når du skal kommunikere med dine leverandører og kunder og andre interessenter, om hvad det er for nogle briller man ser verden med, så lad os bruge de fælles SDG briller, som allerede er udviklet.

Det samme gælder i væsentlighedsanalysen/materiality-arbejdet. Her giver SDG målene et anerkendt udgangspunkt at gå ud fra. For mange virksomheder har det været svært at komme i gang med en væsentlighedsanalyse. Hvor skulle man starte? Nu er der med SDG’erne en faktuel bruttoliste, som man kan gå i gang med.

Q: HVOR LIGGER DE STØRSTE UDFORDRINGER I FORBINDELSE MED DEN NYE §99A I ÅRSREGNSKABSLOVEN?
For det første, bliver det interessant for mange, at komme igennem den øvelse at sætte CSR i forbindelse med sin forretningsmodel. Jeg tror, at der kommer til at gå et par år endnu, før vi ser nogle rigtig gode tilgange til at beskrive og udmønte de forbindelser i sin rapportering. Bl.a. fordi det er en erkendelsesproces at skabe det overblik, ikke en skriveøvelse. Og fordi en god beskrivelse af en virksomheds CSR-strategi sat i samspil med virksomhedens forretningsmodelforudsætter samarbejde på tværs af afdelinger i de fleste virksomheder.

For det andet, kommer vi til at kæmpe lidt med beskrivelsen af risici – især fordi definitionen af risiko er forskellig afhængig af, om man arbejder med finansiel eller ikke-finansiel rapportering. Traditionelt risikoarbejde handler om, hvad der kommer fra omverdenen og påvirker virksomhedens evne til at nå sine mål. Men på CSR-området taler man om de risici virksomhedens aktiviteter påvirker omverdenen med. I dag har vi altså to forskellige risici-definitioner i samme lovgivning, som virksomhederne skal komme overens med.

Det er lidt ærgerligt, at man ikke i EU-direktivet fik fanget den forskel. Det kommer til at skabe forvirring i virksomhederne, Den forskel skal man komme overens med inde i virksomhederne.

Har en virksomhed ikke tilstrækkelig viden om, hvad der foregår i dens værdikæde, kan den ikke forholde sig til, hvor dens største impact ligger – og dermed heller ikke gøre noget ved det.

Q: HVAD VIL ELLERS UDFORDRE RAPPORTERING I FREMTIDEN?
Vi kommer til at se mere rapportering længere ud i værdikæden - især for miljø og klima-forhold – hvor man vil være udfordret på evnen til at skaffe data. Hvor langt skal man ud, og hvilke informationer kan man skaffe, hvor pålidelige er de, og hvad betyder de? Har en virksomhed ikke tilstrækkelig viden om, hvad der foregår i dens værdikæde, kan den ikke forholde sig til, hvor dens største impact ligger – og dermed heller ikke gøre noget ved det.

Der er forskellige vejledninger og standarder på vej som eksempelvis Natural Capital Accounting Protocol, men der er ikke en entydig, international anerkendt model i dag. Modellen der opgør miljø og klimapåvirkninger i monetære enheder ville gøre underværker – for en udvikling hvor virksomheders værdier hos investorer og finansanalytikere favnede en rigtig bæredygtighedsagenda.

Ellers bliver den store udfordring at få hånd om menneskerettighedsrapportering. Det kan være svært for virksomhederne at se igennem de lag, der ligger mellem en rettighed og det operationelle ansvar, der håndteres og er kendt i virksomheden i dag. På det område tror jeg virksomhederne må erkende at de er i en læringsproces. En proces hvor de også må lære at rapportere om hvor de er på ”rejsen” i at inddrage menneskerettighedsområdet i virksomhedens strategi og operative aktiviteter. Jeg forventer, at vi skal satse på at læse om virksomhedernes til- og fravalg under ”rejsen”.

Q: FLERE VIRKSOMHEDER ER VED AT FINDE DERES VEJ IND I CSR. SKAL MAN ALTID SATSE PÅ AT RAPPORTERE?
Rapportering skal man være parat til. Så hvis man skal i gang eller videre med CSR nu, så vil det være nærliggende at bruge lidt tid på at forholde sig til de 17 SDG’er og ikke mindst de 169 undermål, og spørge sig selv om der er noget i dem, som egentlig er os i en mulighedernes eller risikoens verden?

Noget af det vigtigste for god rapportering er, at informationerne og de data/ KPI’er der er i rapporten, har en intern og ledelsesmæssig forankring. For hvis rapporteringens substans ikke er en del af det informationsgrundlag som virksomheden ledes efter, så ender rapportering ovre i feel-good og storytelling – som ellers er på vej ud af rapporterne. Rapportering må aldrig bare blive om det, hvor vi overhovedet kan rapportere. Det er jo ikke rapportering, det er en feberredning.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

01.07.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Er din virksomhed klar til den nye EU-lov om miljøvenligt produkt design?

28.06.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til ESG-rapporteringen: Ny vejledning om, hvordan du anvender bæredygtighedsstandarder

26.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers reducerer CO2 for råvarer med 31% og når klimamål et år før tid

26.06.2024CSR.dk

Mængden af EU-krav bekymrer pensionschef

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

EU-krav sætter spor i møbelbranchen

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online