Nu bliver det alvor

CSR-rapportering i Danmark er under forandring. Virksomhederne er i gang med at blive skarpere på sine valg, og det giver større forskelle mellem rapporterne. Til gengæld er storytellingen på vej til andre platforme.

Birigitte Mogensen taler til deltagerne ved uddelingen af CSR-rapporteringspriserne 2016. Foto: Fotograf Jakob Carlsen.

04.10.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvor går man hen, hvis man vil vide noget om CSR-rapporteringens tilstand i Danmark? Et godt bud er at spørge Birgitte Mogensen, formand for CSR-udvalget i FSR – danske revisorer. CSR Quarterly bringer et interview her.

Q: HVOR STÅR RAPPORTERING OM SAMFUNDSANSVAR I DAG?
Vi er ved at nå frem til generation 3.0 inden for CSR-rapportering. De første indsatser og rapporter fokuserede på et moralsk-etisk medansvar for at virksomheden bidrog til at løse globale udfordringer, mens de seneste syv år har handlet om forretningsdrevet samfundsansvar, og de risici og muligheder der var forbundet med det set fra et virksomhedssyn.

Virksomhederne begynder at tale om impact og værdikæder, og hvad kan vi gøre – alene og sammen med andre – så vi og andre får noget ud af det?

Nu virker det som om der er trådt en ny alvor ind i CSR-arbejdet. I generation 3.0 kommer den fælles værdiskabelse i spil (Shared Value). Virksomhedsledelserne begynder at se, at det her har en dobbelt alvorlighed. FN’s bæredygtighedsmål og Parisaftalen har udkrystalliseret det. Virksomhederne begynder at tale om impact og værdikæder, og hvad kan vi gøre – alene og sammen med andre – så vi og andre får noget ud af det? Det er ikke kun forretning og ikke kun moral. Det er begge dele.

Q: HVAD BETYDER DET FOR RAPPORTERINGEN?
Det skifte betyder, at arbejdet med CSR-emner flytter op på direktionsniveau, hvor der nu bliver taget flere beslutninger og prioriteret skarpere. Og det giver nogle mere forskellige rapporter, end man har set før, fordi virksomhederne skal begrunde, hvorfor de vælger noget til og noget andet fra. Derfor vil alle jo heller ikke skrive om præcis det samme.

Q: SKAL ALLE BEGYNDE AT BRUGE SDG’ERNE?
Ja, det synes jeg. Det har været en lang proces og de her mål er verden så blevet enige om. De 17 mål og 169 undermål er bruttolisten over det, som er relevant for verden at kigge på lige nu. Så lad os da bruge det! Når du skal kommunikere med dine leverandører og kunder og andre interessenter, om hvad det er for nogle briller man ser verden med, så lad os bruge de fælles SDG briller, som allerede er udviklet.

Det samme gælder i væsentlighedsanalysen/materiality-arbejdet. Her giver SDG målene et anerkendt udgangspunkt at gå ud fra. For mange virksomheder har det været svært at komme i gang med en væsentlighedsanalyse. Hvor skulle man starte? Nu er der med SDG’erne en faktuel bruttoliste, som man kan gå i gang med.

Q: HVOR LIGGER DE STØRSTE UDFORDRINGER I FORBINDELSE MED DEN NYE §99A I ÅRSREGNSKABSLOVEN?
For det første, bliver det interessant for mange, at komme igennem den øvelse at sætte CSR i forbindelse med sin forretningsmodel. Jeg tror, at der kommer til at gå et par år endnu, før vi ser nogle rigtig gode tilgange til at beskrive og udmønte de forbindelser i sin rapportering. Bl.a. fordi det er en erkendelsesproces at skabe det overblik, ikke en skriveøvelse. Og fordi en god beskrivelse af en virksomheds CSR-strategi sat i samspil med virksomhedens forretningsmodelforudsætter samarbejde på tværs af afdelinger i de fleste virksomheder.

For det andet, kommer vi til at kæmpe lidt med beskrivelsen af risici – især fordi definitionen af risiko er forskellig afhængig af, om man arbejder med finansiel eller ikke-finansiel rapportering. Traditionelt risikoarbejde handler om, hvad der kommer fra omverdenen og påvirker virksomhedens evne til at nå sine mål. Men på CSR-området taler man om de risici virksomhedens aktiviteter påvirker omverdenen med. I dag har vi altså to forskellige risici-definitioner i samme lovgivning, som virksomhederne skal komme overens med.

Det er lidt ærgerligt, at man ikke i EU-direktivet fik fanget den forskel. Det kommer til at skabe forvirring i virksomhederne, Den forskel skal man komme overens med inde i virksomhederne.

Har en virksomhed ikke tilstrækkelig viden om, hvad der foregår i dens værdikæde, kan den ikke forholde sig til, hvor dens største impact ligger – og dermed heller ikke gøre noget ved det.

Q: HVAD VIL ELLERS UDFORDRE RAPPORTERING I FREMTIDEN?
Vi kommer til at se mere rapportering længere ud i værdikæden - især for miljø og klima-forhold – hvor man vil være udfordret på evnen til at skaffe data. Hvor langt skal man ud, og hvilke informationer kan man skaffe, hvor pålidelige er de, og hvad betyder de? Har en virksomhed ikke tilstrækkelig viden om, hvad der foregår i dens værdikæde, kan den ikke forholde sig til, hvor dens største impact ligger – og dermed heller ikke gøre noget ved det.

Der er forskellige vejledninger og standarder på vej som eksempelvis Natural Capital Accounting Protocol, men der er ikke en entydig, international anerkendt model i dag. Modellen der opgør miljø og klimapåvirkninger i monetære enheder ville gøre underværker – for en udvikling hvor virksomheders værdier hos investorer og finansanalytikere favnede en rigtig bæredygtighedsagenda.

Ellers bliver den store udfordring at få hånd om menneskerettighedsrapportering. Det kan være svært for virksomhederne at se igennem de lag, der ligger mellem en rettighed og det operationelle ansvar, der håndteres og er kendt i virksomheden i dag. På det område tror jeg virksomhederne må erkende at de er i en læringsproces. En proces hvor de også må lære at rapportere om hvor de er på ”rejsen” i at inddrage menneskerettighedsområdet i virksomhedens strategi og operative aktiviteter. Jeg forventer, at vi skal satse på at læse om virksomhedernes til- og fravalg under ”rejsen”.

Q: FLERE VIRKSOMHEDER ER VED AT FINDE DERES VEJ IND I CSR. SKAL MAN ALTID SATSE PÅ AT RAPPORTERE?
Rapportering skal man være parat til. Så hvis man skal i gang eller videre med CSR nu, så vil det være nærliggende at bruge lidt tid på at forholde sig til de 17 SDG’er og ikke mindst de 169 undermål, og spørge sig selv om der er noget i dem, som egentlig er os i en mulighedernes eller risikoens verden?

Noget af det vigtigste for god rapportering er, at informationerne og de data/ KPI’er der er i rapporten, har en intern og ledelsesmæssig forankring. For hvis rapporteringens substans ikke er en del af det informationsgrundlag som virksomheden ledes efter, så ender rapportering ovre i feel-good og storytelling – som ellers er på vej ud af rapporterne. Rapportering må aldrig bare blive om det, hvor vi overhovedet kan rapportere. Det er jo ikke rapportering, det er en feberredning.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

22.01.2025Valified

Sponseret

Top 10 grunde til at vælge Valified til ESG

20.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

Få styr på Scope 3: Sådan bruger I LCAs til at løfte jeres ESG-rapportering og opnå reelle CO2-reduktioner

16.01.2025Klappir Nordic ApS

Sponseret

Klappir og International Carbon Registry (ICR) annoncerer strategisk partnerskab

15.01.2025Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Erhvervsakademi og BDO hjælper virksomheder i det praktiske arbejde med ESG

08.01.2025Valified

Sponseret

SMV’er møder nye krav: Tid til at handle på ESG

07.01.2025CSR.dk

ESG-regnskabet bliver lettere at udføre for mindre virksomheder

06.01.2025Cemasys.com

Sponseret

What is Carbon Accounting? The Complete Guide

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J