31.03.2020  |  Klima, miljø og energi

Nu er cirkulær beton fra RGS Nordic og DK Beton certificeret

Indhold fra partner Hvad er dette?

Som de første i Norden kan RGS Nordic og DK Beton i samarbejde levere certificeret fabriksbeton til nybyggeri med genanvendt betontilslag. På den måde skaber vi cirkulær beton fra betonaffald.

Stigende fokus på bæredygtigt byggeri medfører efterspørgsel på løsninger, hvor branchens forbrug af jomfruelige ressourcer reduceres. RGS Nordic og DK Beton er derfor gået sammen i partnerskab med henblik på at skabe en bæredygtig betonløsning på tværs af værdikæden. Det sker i samarbejde med Teknologisk Institut og med finansiel støtte fra miljøstyrelsens MUDP-midler. Løsningen indebærer, at genanvendelse af betonaffald i ny beton bliver kvalitetssikret, at den nye cirkulære beton leveres som certificeret beton, samt at markedet kan betjenes i en industriel skala.

“Vi har skabt det tekniske, miljø-, regulerings- og markedsmæssige grundlag for, at nedknust betonaffald, som certificeret tilslag, kan blive til en værdifuld råstofkilde til brug i industriel produktion af certificeret fabriksbeton i Danmark”, siger Ebbe Naamansen, bæredygtighedschef hos RGS Nordic.

Cirkulær økonomi omsat til praksis

Igennem samarbejdet er der blevet foretaget investeringer i procesanlæg, udviklet procesteknologi hos RGS Nordic, og DK Beton har optimeret betonrecepterne med cirkulært tilslag, så denne beton kan anvendes på helt samme vis som en traditionel sætmålsbeton. På denne baggrund er der skabt et dokumentationsgrundlag for at beton med certificeret tilslag, der produceres af betonaffald, har en kvalitet på højde med normal beton, hvilket gør det egnet til byggerier med et bæredygtigt fokus, og som samtidig er certificeret på linje med normale betontyper.

“Med certificering af betontilslag fra RGS Nordic har vi en unik, kvalitetssikret råvare til vores produktion af fabriksbeton. Med tilpasning af vores produktion og betonrecepter har vi nu opnået at oparbejdet betonaffald kan indgå i vores leverancer af certificeret konstruktionsbeton. Vi kan således levere Cirkulær Beton i henhold til gældende byggelovgivning uden behov for dispensationer”, siger Niels Søndergaard Pedersen, adm. direktør hos DK Beton.

I Danmark genereres der årligt over 2 mio. tons betonaffald, der gennem mange år hovedsageligt er gået til ubundne bærelag under veje eller til havneopfyldning. Samtidig trækker vi på de ikke-fornybare råstoffer i vores landskab. Udnyttelse af den sekundære ressource i betonaffald er derfor et godt eksempel på, hvordan RGS Nordic og DK Beton i sammenspil bringer cirkulær økonomi og bæredygtig forvaltning af vores ressourcer ind på markedet.

Som en ekstra bonus på besparelsen i trækket på de ikke-fornybare råstoffer giver genanvendelse af de sekundære ressourcer en besparelse på udledning af CO2 fra reduceret transport af råstoffer.

Mere fra RGS Nordic AS

RGS Nordic AS

https://www.rgsnordic.com/

RGS Nordic er certificeret indenfor CSR: DS 49001. Som en førende miljøvirksomhed har vi et stort ansvar. Ikke bare for miljøet, men også for mennesker og samfund.   Derfor er bæredygtighed selve rygraden i vores virksomhed. Og derfor bliver alt, hvad vi gør og planlægger at gøre, målt op…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere