17.03.2020  |  Klima, miljø og energi

Nu får Danmark sin første klimaneutrale mælk

Naturmælk vil gå i front på vejen mod en mere bæredygtig mælkeproduktion og lancerer nu landets første CO2-neutrale mælk fra et klimaneutralt landbrug.

Flere udpeger produktionen af mælk som en af de store klimasyndere, og en vare hvor forbrugere i stigende grad efterspørger bæredygtige mejeriprodukter på hylderne. 

For at gå et skridt i den mere klimavenlige retning har Jens Krogh, Naturmælks formand, arbejdet på at klimaoptimere produktion på landbruget Kroghsminde ved Ølgod. Dette har udmundet sig i en fuldstændig klimaneutral minimælk, som netop er blevet lanceret. Det oplyser Økologi.dk.

Ifølge Naturmælks direktør, Leif Friis Jørgensen, har lanceringen været længe undervejs. 

Læs også: Arla: Klima skal ind i mælkeprisen

”At vi nu kan tilbyde en mælk fra et CO2-neutralt landbrug, er resultatet af en målrettet indsats i tæt samarbejde med mejeriets dygtige mælkeleverandører. Jeg er dybt imponeret af den viljestyrke og det engagement, som der er blevet lagt i de her processer de seneste otte-ti år”, siger Leif Friis Jørgensen til Økologi.dk.

Negativt regnskab
For at opnå en klimaneutral produktion rummer Jens Kroghs landbrug blandt andet et biogasanlæg, der skal afgasse gylle og planterester til energiproduktion. Derudover er en vindmølle etableret på grunden. 

Formålet er at producere så meget grøn energi som muligt, hvilket har resulteret i et negativt klimaregnskab for landbruget. 

Erik Kristensen fra Økologirådgivning Danmark har udregnet Kroghmindes klimaregnskab. Beregningerne viser, at landbruget ved en produktion på omkring 1,1 million liter mælk i 2019 havde en nettoudledning på minus 134 ton C02e. 

Derved er Kroghsmindes samlede klimaregnskab negativt med 0,12 kilo Co2e per liter produceret mælk. Erik Kristensen tilføjer, at dette er på trods af, at vindmøllen og biogasanlægget ikke mindsker den metanudlending, der kommer fra køerne. 

Dedikeret arbejde kan blive til masseproduktion
De seneste år har landmanden Jens Krogh haft fokus på at reducere klimabelastningen af sit landbrug med indsatser af kulstofbinding i marken, plantning af træer og urter til foderbrug samt en effektivisering af transport og andre processer.

På baggrund af dette blev han således udvalgt til at stå i spidsen for Naturmælks klimaneutrale mælk. På nuværende tidspunkt produceret klimamælken som gårdmælk, hvor Naturmælk håber, der kan komme efterspørgsel efter mere.

Læs også: Måske er mejerier slet ikke i ko-branchen

“I forhold til de meldinger, som vi får fra forbrugerne, så er der en efterspørgsel efter mere klimavenlige mejeriprodukter fra en stor gruppe forbrugere, som måske ikke ønsker at leve vegansk, men som gerne vil leve mere klimavenligt”, siger Helle Bossen, der er chefkonsulent i Økologisk Landforenings markedsafdeling til Økologi.dk.

Klima i en økologisk sammenhæng
For Jens Krogh skal klima gå i spænd med økologi, hvor klima, bæredygtighed, biodiversitet og dyrevelfærd alt sammen skal være en del af den omstilling, der skal til i danske landbrug.

Han understreger ydermere, at det er et betydeligt signal at sende, hvordan økologerne selv tager ansvar og inddraget klimaproblematikken i produktionen.

”Jeg har det meget tæt på, for jeg har en søn, der er i gang som landmand og gerne vil overtage gården. Han har en masse idéer og planer om, hvad der skal ske, og også for hans skyld giver det utroligt god mening for mig at være med til at tage hånd om tidens største udfordringer”, fortæller Jens Krogh til Økologi.dk.

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere