Nu findes der fælles krav til vaskbare mundbind

Det kan være lidt af en jungle, når man som forbruger skal købe et vaskbart mundbind til brug i det offentlige rum. En ny dansk standard sikrer nu fælles krav på området, så det bliver lettere at vurdere, om kvalitet, funktion og sikkerhed er i orden.

Der findes et hav af genanvendelige mundbind på markedet, men det kan være svært at gennemskue, om de nu også et gode nok og virker som tiltænkt, da denne type mundbind er ureguleret. Dansk Standard har derfor i samarbejde med de danske myndigheder, testlaboratorier, producenter og Forbrugerrådet Tænk udarbejdet en dansk standard, der stiller krav til kvalitet og sikkerhed af mundbind til brug i det offentlige rum, der kan genbruges efter vask som fx stofmundbind.

”Jeg er glad for, at vi nu har en standard, der stiller specifikke krav til kvalitet, effekt og testmetoder. Det betyder, at man som forbruger har en højere sikkerhed for, at det mundbind, man køber, virker efter hensigten, og at man som producent kan dokumentere, at ens produkt lever op til kravene. Det har der været stor efterspørgsel på, og faktisk bliver vores danske standard også efterspurgt i udlandet, og vi har derfor valgt at oversætte den til engelsk også”, siger Jens Heiede, standardiseringsdirektør i Dansk Standard.

Dokumentation af kvalitet og effekt

Mundbind, der lever op til kravene, vil få påtrykt på emballagen, at de lever op til den danske standard, DS 3000:2021. Her vil også stå filtreringsgraden, dvs. at filteret tilbageholder mere end henholdsvis 70 eller 90 % af de dråber, som rammer det. Det skal bl.a. være med til at sikre et mere gennemskueligt marked.

”Som producent af genanvendelige mundbind, er vi rigtig glade for disse ordnede forhold og krav standarden indeholder. Det er noget vi har efterspurgt gennem længere tid, fordi et mundbind uanset, hvilket materiale det er produceret i, skal virke effektivt og efter hensigten om at være beskyttende samt sikkert. Med denne standard opnår vi ønsket om et gennemtestet genanvendeligt mundbind, der med sikkerhed virker også efter vasketest”, siger Henrik Jæger, partner i KeepSafe, der producerer genanvendelige mundbind.

For at sikre, at mundbind lever op de fastsatte krav, specificerer standarden også de testmetoder, som skal anvendes. Det betyder bl.a., at mundbindet skal testes i brug, så man er sikker på, at det sidder godt til og bliver siddende, hvor det skal, selvom man taler eller bevæger sig. De danske testmetoder er så gode, at de vil indgå i den kommende europæiske tekniske specifikation for stofmundbind, som er under udvikling.

”Det er vigtigt at få testet mundbindene både under laboratorie- og almindelige brugsforhold. Med denne standard sikrer vi, at produkterne både har de rigtige egenskaber samt at de fungerer for de enkelte brugere ude i samfundet. Den nye standard dækker de relevante aspekter ved stofmundbind, hverken mere eller mindre, og det er stærkt at kunne uden at pålægge producenterne en for stor byrde. Derfor er kravene og testmetoderne fra DS 3000:2021 også en del af det grundlag, som den europæiske standard på området kommer til at bygge på, siger Rasmus Forsberg, specialist i Force Technology.

Ingen uønsket kemi og sundhedsskadelige materialer

Et andet væsentligt aspekt, når det handler om mundbind, er sundheden. Den nye standard stiller derfor også krav til, at der ikke bruges sundhedsskadelige materialer, og at der ikke må være uønsket kemi i mundbindet, så brugeren undgår eksempelvis antibakteriel behandling og uønskede fluorstoffer. Desuden stilles der krav til brugervejledning i forhold til eksempelvis anvendelse og vask.

”Forbrugerne mangler i den grad noget at støtte sig til, når de skal på jagt i stofmundbindsjunglen. Det er jo ikke til at se på et mundbind, om det er effektivt, og vi har set eksempler på, at stofmundbindene har været håbløst konstrueret. Her bliver den nye standard en stor hjælp, fordi det bliver meget mere enkelt at finde et velfungerende mundbind. Og vi sætter stor pris på at standarden også indeholder krav til problematiske kemikalier, det er vigtigt for forbrugerne”, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk.

Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen, Miljøstyrelsen og Statens Serum Institut har også deltaget i arbejdet med standarden for vaskbare mundbind til brug i det offentlige rum med ønsket om at få sat fælles krav på området. Fra sundhedsmyndighederne anbefales det at bruge mundbind eller masker, men det har været svært for forbrugerne at finde ud af, hvilke masker og mundbind de skal købe.

”Med corona er der også dukket et behov op for nogle guidelines for stofmundbind. Derfor har Sikkerhedsstyrelsen også deltaget i dette arbejde for at hjælpe virksomhederne og forbrugerne med at kunne guides igennem denne ”jungle”. Alle skal blot huske at disse stofmundbind ikke må forveksles med et medicinsk mundbind eller FFP maske, som er et personligt værnemiddel, der yder dokumenteret beskyttelse mod eksempelvis coronavirus. Ligesom det også er frivilligt at benytte sig af DS3000:2021”, forklarer Finn Lund Sørensen, specialkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen og uddyber at medicinske mundbind, beskytter personen over for dig og FFP masker beskytter brugeren.

Standarden tager også højde for trykfarver og tryk, hvilket har stor betydning for bl.a. private labelling markedet, fordi man selv som mindre brand eller tøjbutik kan få produceret mundbind med sit eget mærke trykt på og fortsat benytte standarden.

Den danske standard for vaskbare mundbind er netop udkommet og kan findes her.

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

05.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Det nye bygningsdirektiv kalder på standarder

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

27.11.2023Dansk Standard

Sponseret

Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig