Nu melder juristerne sig i debatten om skat
Den 4. oktober holder Københavns Universitet konference om CSR og skat, for at et mere objektivt og uafhængigt anslag i debatten om virksomheders skattebetaling kan blive bragt til torvs.
Virksomheders skattebetaling er et emne, der ikke vil gå væk. Med jævne mellemrum dukker historierne i mainstream-medier, om dem der tilsyneladende tjener masser af penge i Danmark, men betaler nul kroner i skat. Så indigneres mange, NGO’erne udtaler sig kritisk og politikere kommer på banen. Vi kender møllen.
På Københavns Universitets juridiske fakultet er man blevet lidt trætte af den debat. Med al respekt for kompleksiteten i problemstillingen synes de, at deres stemme mangler.
”Vi tænker, at vi i forskningsverdenen skal tage ansvaret for at få skabt mere klarhed over relationen mellem samfundsansvar og skat på os. Debatten mangler en forskningsbaseret, objektiv stemme,” siger Rasmus Kristian Feldthusen, som selv forsker i civilsamfundsorganisationernes skatteforhold.
Uafhængig viden
”Vi vil gerne kvalificere og højne debatten ved at bringe vores viden og forskning i spil. Vi taler som forskere på et uafhængigt grundlag, forstået sådan at vi ikke har nogle egne positioner og interesser at forsvare. Vi skal heller ikke sælge en ydelse, ” forklarer han.
Derfor afholder Københavns Universitet en heldagskonference om netop CSR og skat, i samarbejde med Lunds Universitet og Hanken School of Economics fra Finland. Konferencens program er da også primært fyldt af forskere. Men Rasmus Kristian Feldthusen håber, der kommer mange deltagere fra både erhvervslivet, NGO’erne og det politiske felt. Deltagere som kan stille spørgsmål og udfordre forskerne og hinanden.
”Vores viden har implikationer”
”Ellers kommer os forskere bare til at sidde der og tale til hinanden. Og virksomhederne har brug for at prøve at forstå, hvad forskningen på det her felt, kan have af implikationer for dem”, siger han.
”Tag nu emnet transparens – hvad ved vi i forskningsverdenen om konsekvenserne af transparens, er de typisk negative eller positive, gør virksomhederne det rigtige, i det de gør nu, hvilke omdømmerisici er der? Det er bare et af de emner, vi komme ind på d. 4. oktober”, fortsætter han.
Konferencens program kan ses her. Det spænder – trods Rasmus Feldthusens begejstring for forskernes bidrag – vidt. De omtalte forskere kommer således fra universiteter i København og andre steder i Europa, ligesom man kan møde både virksomheder som Maersk, internationale aktører som OECD, og erhvervsorganisationer med fokus på samfundsansvar og EU. Endelig deltager også skatteminister Karsten Lauritzen (V).
Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding her.
-EHS