Nu skal indkøb være cirkulært – og det er ikke så kompliceret som det lyder

Den traditionelle lineære forbrugsbaserede model er på vej til at blive erstattet af en cirkulær model, som skaber mere bæredygtige forretningsmodeller. Både målt på CSR og økonomi. Hvad betyder det for indkøb og ledelse af forsyningskæden? Bare rolig, det er ikke så kompliceret, som det lyder, siger ekspert. Tag det trin-for-trin og hold det enkelt.

De fleste ledere i indkøb og operations kender naturligvis ikke det fulde svar på spørgsmålet om, hvordan de indfører cirkulært indkøb. Men fortvivl ikke, det er heller ikke nødvendigt. Mit væsentligste råd er: Tag det trin for trin og hold det enkelt”, fortæller Marcel Jacobs. Foto: Circl8..

09.01.2021

Poul Breil-Hansen, CSR.dk

De fleste har sikkert hørt om cirkulær økonomi, og også at supply chain spiller en hovedrolle i overgang fra lineær til cirkulær økonomi. Flere og flere virksomheder bevæger sig ind på den cirkulære bane, fordi det er en af de mest effektive og radikale rammeværker eller modeller for en virksomheds arbejde med at blive bæredygtig. Eller mere bæredygtig. Og bæredygtighed er godt i gang med at blive en central konkurrenceparameter i mange sektorer.

Men hvordan indfører man cirkulært indkøb, hvis man arbejder i sourcing eller supply chain afdelingen i en mellemstore eller stor virksomhed? Det har hollænderen Marcel Jacobs arbejdet praktisk med i en del år som Director Supplier Sustainability i Royal Philips og før det som Senior Manager Environmental Strategy i Office Depot Europe. Han har siden 2018 drevet konsulentvirksomheden Circl8, som blandt andet tilbyder hjælp til lige præcis overgangen fra lineært til cirkulært indkøb og forretningsudvikling. Det fortalte han om i november måned 2020 på webinaret Tirsdagsgæsten, der er et ugentligt online formum for supply chain professionelle arrangeret af Optilon.

Rom blev ikke bygget på én dag
”Operations og indkøb er helt centrale for at indføre cirkulær økonomi i en virksomhed. De fleste ledere i indkøb og operations kender naturligvis ikke det fulde svar på spørgsmålet om, hvordan de indfører cirkulært indkøb. Men fortvivl ikke, det er heller ikke nødvendigt. Mit væsentligste råd er: Tag det trin for trin og hold det enkelt”, fortæller Marcel Jacobs og tilføjer:

”Der er en tendens til, at cirkulær økonomi bliver fremstillet på en meget kompleks måde med alt for mange informationer på én gang – samtidig med at der mangler gennemsigtighed i værdikæden. Jeg oplever, at mange erhvervsledere og indkøbschefer bliver overvældet og handlingslammet”.

Han har i konsulenthuset Circl8 udviklet en integral tilgang til implementering af cirkulær sourcing og supply chain management baseret på det kendte og etablerede rammeværk 9R. 9R kan fungere som en faciliterende ramme for overgangen fra lineær til cirkulær forsyningskæde, se figur 1.

Figur 1.

Men det er Marcel Jacobs’ erfaring, at 9R ikke kan stå alene, og han har derfor udviklet Circl8’s integrale tilgang, som skal gøre det lettere for indkøb og supply chain at indføre cirkularitet. Det sker gennem inddragelse af interessenter, delt ansvar og styring af progression, se figur 2.

Figur 2.

Tag hånd om ressourcerne
”De fleste produkter er designet til en lineær forsyningskæde, hvor de bliver produceret, solgt, brugt og smidt ud. Det er den lineære tankegang, der skal ændres til en cirkulær tankegang, hvor materialerne og ressourcerne indgår i et cirkulært kredsløb. Men det sker jo ikke hen over natten, det tager tid. Det vigtige er at formulere en cirkulær ambition og så indføre det nye perspektiv i forsyningskæden trin for trin”, fortæller han.

Marcel Jacobs understreger, at det ikke handler om perfektion, men om perspektiv og tilgang. Start med et eller to produkter og høst læring. Cirkulære forsyningskæder bliver i høj grad et spørgsmål om ”resource management” og transformation af forsyningskædedesignet, så det understøtter et lukket kredsløb af ressourcer, der fjerner affald. Han understreger også, at rammeværket 9R for eksempel understøtter mindst to af SGD-målene, nemlig SDG 12 om ”sustainable consumption and production” og SDG 13 om ”climate action”.

Han fremhæver, at der allerede findes mange eksempler på forsyningskæder, der indeholder cirkulære koncepter. Han nævner for eksempel:

  • Print-per-side som reducerer papirforbrug, integrerer digitalisering med lavere total cost of ownership.
  • Appelsinskræl som restprodukt ved juice-produktion finder anden anvendelse.
  • Affaldsplast bliver genanvendt i nye produkter som solbriller m.m.
  • Rolls-Royce flymotorer er begyndt at leje motorer ud på timebasis ”Power by the hour”.

Seks trin til at komme i gang
Marcel Jacobs’ forslag til enkel og trinvis fremgangsmåde lyder:

  1. Udbred viden om og opmærksomhed på cirkularitet i organisationen – elementær viden til alle.
  2. Fastlæg nuværende status – saml data.
  3. Gå på opdagelse i muligheder – dialog med andre funktioner og fagligheder med henblik på at udvikle ”jeres” model.
  4. Samarbejd og fælles udvikling af ”jeres” model.
  5. Gennemfør en test og bliv klogere – learning by doing.
  6. Forbedr ”jeres” model – vær opmærksom på lønsomhed og skalerbarhed.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric

Sponseret

21.01.2025Valified

Sponseret

Rambøll og Valified forenkler ESG og CSRD-rapportering

20.01.2025CSR.dk

Derfor skal du gå op i din kaffeordning

14.01.2025COMM2IG

Sponseret

Er vanens magt den største trussel for cirkulær transformation i IT-branchen?

06.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric løfter sløret for nye energioptimerende AI-løsninger skræddersyet til datacentre

20.12.2024CSR.dk

Skiftet fra -18 til -15 grader i den kolde forsyningskæde vinder opbakning

17.12.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer banebrydende strømbeskyttelsesteknologi til datacentre

Lille klassiker med stor betydning

13.12.2024Schneider Electric

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J