30.06.2022 | Klima, miljø og energi
Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Projekter, der får elmåleren til at løbe langsommere, vil i fremtiden have lettere ved at opnå offentlig støtte.
En ny politisk aftale, ”Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022”, lægger op til at justere på kriterierne for støtte fra Erhvervspuljen.
Erhvervspuljen er en tilskudspulje til energieffektivisering i virksomheder, der skal sikre grøn omstilling og effektivisering af virksomhedernes energiforbrug. Puljen er på i alt ca. 3,9 mia. kr. og løber fra 2020 til 2029.
Målet med den nye aftale er at lette virksomhedernes adgang til Erhvervspuljens midler, bl.a. i lyset af, at der tidligere har været kritik af Erhvervspuljens ansøgningsproces som værende for lang og for bøvlet for virksomhederne.
Med syv konkrete initiativer ønsker partierne aftalen bag at sikre, at puljen i endnu større grad understøtter den grønne omstilling i erhvervslivet:
- Indførelse af CO2 som supplerende tildelingskriterie, som vil åbne for, at projekter, der sparer CO2 men ikke energi, kan opnå støtte via Erhvervspuljen, fx støtte til konvertering væk fra fossil gas til fx biobrændsel eller fjernvarme.
- Fjerne krav om konkurrenceudsættelse, så støtten kommer hurtigere ud at virke
- Mulighed for igangsættelse af projekter efter indsendelse af ansøgning.
- Positivliste med tiltag som modtager en fastsat støttesats for at lette administrationen
- Højere støttesats til investeringer i grøn omstilling inkl. energisparende initiativer
- Stop for tilskud til installation af nye gaskedler
- Prioriteringsfaktor for gaskonverteringer, så det økonomiske incitament til ansøgning om gasreducerende projekter øges.
Lovforslaget, der skal implementere de foreslåede ændringer af Erhvervspuljen, vil forventeligt træde i kraft 1. januar 2023.
Tilfredse brancheorganisationer
I to af de brancheorganisationer, der ser Erhvervspuljen som et vigtigt redskab i den grønne omstilling, er der opbakning til de foreslåede ændringer.
Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, siger:
”Erhvervspuljen er afgørende for at skabe den nødvendige fremdrift i den grønne omstilling i virksomhederne. Puljen har haft en svær fødsel, og vi har i Dansk Industri været meget opmærksomme på at få den i gang. Det kommer der med den nye aftale. Om ganske få år vil vi have en langt mere energieffektiv industri, fordi puljen nu både belønner energibesparelser og CO2-reduktioner. Det er godt for både virksomhederne, klimaet og det danske samfund”.
Mia Amalie Holstein, vicedirektør i SMVdanmark, siger:
”Vi er glade for, at reglerne for Erhvervspuljen bliver indrettet, så det bliver nemmere for særligt små og mellemstore virksomheder at få tilskud til den grønne omstilling. Det er især vigtigt lige nu, da de stigende energipriser er en stor udfordring for vores medlemmer. Helst så vi, at den grønne omstilling skete ved hjælp af afgifter og tilsvarende lavere beskatning af virksomhederne, men smidigere puljer er et godt skridt.”
Erhvervspuljen er åben for ansøgninger næste gang d. 30. august – 13. september - dog efter de gamle regler.
Læs mere om puljen på
www.ens.dk/erhvervstilskud
www.sparenergi.dk/erhvervstilskud
- EHS
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.