30.06.2022  |  Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling

En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.

En ny politisk aftale, ”Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022”, lægger op til at justere på kriterierne for støtte fra Erhvervspuljen. 

Erhvervspuljen er en tilskudspulje til energieffektivisering i virksomheder, der skal sikre grøn omstilling og effektivisering af virksomhedernes energiforbrug. Puljen er på i alt ca. 3,9 mia. kr. og løber fra 2020 til 2029.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Målet med den nye aftale er at lette virksomhedernes adgang til Erhvervspuljens midler, bl.a. i lyset af, at der tidligere har været kritik af Erhvervspuljens ansøgningsproces som værende for lang og for bøvlet for virksomhederne.

Med syv konkrete initiativer ønsker partierne aftalen bag at sikre, at puljen i endnu større grad understøtter den grønne omstilling i erhvervslivet:

  1. Indførelse af CO2 som supplerende tildelingskriterie, som vil åbne for, at projekter, der sparer CO2 men ikke energi, kan opnå støtte via Erhvervspuljen, fx støtte til konvertering væk fra fossil gas til fx biobrændsel eller fjernvarme.
  2. Fjerne krav om konkurrenceudsættelse, så støtten kommer hurtigere ud at virke
  3. Mulighed for igangsættelse af projekter efter indsendelse af ansøgning.
  4. Positivliste med tiltag som modtager en fastsat støttesats for at lette administrationen
  5. Højere støttesats til investeringer i grøn omstilling inkl. energisparende initiativer
  6. Stop for tilskud til installation af nye gaskedler
  7. Prioriteringsfaktor for gaskonverteringer, så det økonomiske incitament til ansøgning om gasreducerende projekter øges.

Lovforslaget, der skal implementere de foreslåede ændringer af Erhvervspuljen, vil forventeligt træde i kraft 1. januar 2023.

Tilfredse brancheorganisationer
I to af de brancheorganisationer, der ser Erhvervspuljen som et vigtigt redskab i den grønne omstilling, er der opbakning til de foreslåede ændringer.

Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, siger:

”Erhvervspuljen er afgørende for at skabe den nødvendige fremdrift i den grønne omstilling i virksomhederne. Puljen har haft en svær fødsel, og vi har i Dansk Industri været meget opmærksomme på at få den i gang. Det kommer der med den nye aftale. Om ganske få år vil vi have en langt mere energieffektiv industri, fordi puljen nu både belønner energibesparelser og CO2-reduktioner. Det er godt for både virksomhederne, klimaet og det danske samfund”.

Mia Amalie Holstein, vicedirektør i SMVdanmark, siger:

”Vi er glade for, at reglerne for Erhvervspuljen bliver indrettet, så det bliver nemmere for særligt små og mellemstore virksomheder at få tilskud til den grønne omstilling. Det er især vigtigt lige nu, da de stigende energipriser er en stor udfordring for vores medlemmer. Helst så vi, at den grønne omstilling skete ved hjælp af afgifter og tilsvarende lavere beskatning af virksomhederne, men smidigere puljer er et godt skridt.”

Erhvervspuljen er åben for ansøgninger næste gang d. 30. august – 13. september - dog efter de gamle regler.

Læs mere om puljen på

www.ens.dk/erhvervstilskud
www.sparenergi.dk/erhvervstilskud

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere