Ny aftale: Køledisken i supermarkedet skal opvarme din radiator
Når kulden sætter ind og radiatorerne skal tændes, skal en større del af varmen i fremtiden komme fra supermarkeder og datacentre. En ny politisk aftale skal nemlig sikre, at den overskydende varme fra blandt andet køleanlæg og servere ikke går tabt, men i langt højere grad ender i fjernvarmerørene.
Regeringen har sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet indgået en ny, bred aftale, der skal sørge for, at den varme, der bliver skabt, når f.eks. supermarkedernes kølediske kører og datacentrenes servere behandler oplysninger, i højere grad udnyttes til at lave fjernvarme.
”Det giver god og grøn mening at genbruge den varme, som apparater og anlæg skaber til at opvarme private hjem. Det sparer både ressourcer og hjælper klimaet. Erhvervslivet står klar, og jeg er rigtig glad for de indspark og den gode dialog, der har været gennem vores klimapartnerskab, der har været et nyttigt bidrag til at lave en god aftale”, siger klimaminister, Dan Jørgensen (S).
Læs også: Fra hestens egen mund: SMV’er vil gerne tage ansvar, men ikke reguleres
Med den nye aftale vil man også vinke farvel til regler og administrative byrder, så leverandører af overskudsvarmen og fjernvarmeselskaberne fremadrettet kan aftale en pris direkte med hinanden. Det kræver dog, at de samlede omkostninger til udnyttelsen af overskudsvarmen holdes under et fastsat prisloft for hvor meget, det vurderes at koste, hvis fjernvarmeselskabet skulle producere varmen på anden vis, for eksempel ved at investere i en varmepumpe. Det skal give stabile rammer for regulering af prisen på overskudsvarme.
Samtidig bliver små virksomheder med en overskudsvarmekapacitet under 0,25 MW – svarende til, at 10-25 husstande kan holdes varme på en kold vinterdag – fritaget for prisregulering. Med aftalen følger yderligere en grøn og forbedret ordning, som skal sikre, at flere virksomheder energieffektiviserer.
Virksomheder, hvor overskudsvarmen bliver genereret fra et fossilt anlæg, kan blive helt fritaget for afgiften på overskudsvarme, hvis de løbende får foretaget energigennemgange af anlæggene. Gennemgangene skal verificeres af uvildige eksperter, og anlæggene skal herefter effektiviseres til gavn for energiregningen og klimaet.
Aftalen træder i kraft i 2022.
- HCL