Ny aftale: Køledisken i supermarkedet skal opvarme din radiator

Når kulden sætter ind og radiatorerne skal tændes, skal en større del af varmen i fremtiden komme fra supermarkeder og datacentre. En ny politisk aftale skal nemlig sikre, at den overskydende varme fra blandt andet køleanlæg og servere ikke går tabt, men i langt højere grad ender i fjernvarmerørene.

Klimaminister, Dan Jørgensen (S), håber at aftalen både kan mindske ressourcer og hjælpe klimaet. Arkivfoto..

14.09.2021

CSR.dk

Regeringen har sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet indgået en ny, bred aftale, der skal sørge for, at den varme, der bliver skabt, når f.eks. supermarkedernes kølediske kører og datacentrenes servere behandler oplysninger, i højere grad udnyttes til at lave fjernvarme.

”Det giver god og grøn mening at genbruge den varme, som apparater og anlæg skaber til at opvarme private hjem. Det sparer både ressourcer og hjælper klimaet. Erhvervslivet står klar, og jeg er rigtig glad for de indspark og den gode dialog, der har været gennem vores klimapartnerskab, der har været et nyttigt bidrag til at lave en god aftale”, siger klimaminister, Dan Jørgensen (S).

Læs også: Fra hestens egen mund: SMV’er vil gerne tage ansvar, men ikke reguleres

Med den nye aftale vil man også vinke farvel til regler og administrative byrder, så leverandører af overskudsvarmen og fjernvarmeselskaberne fremadrettet kan aftale en pris direkte med hinanden. Det kræver dog, at de samlede omkostninger til udnyttelsen af overskudsvarmen holdes under et fastsat prisloft for hvor meget, det vurderes at koste, hvis fjernvarmeselskabet skulle producere varmen på anden vis, for eksempel ved at investere i en varmepumpe. Det skal give stabile rammer for regulering af prisen på overskudsvarme.

Læs også: Til trods for klimapolitikker, der støtter op om Paris-aftalen, investerer de store banker fortsat massivt i fossil energi

Samtidig bliver små virksomheder med en overskudsvarmekapacitet under 0,25 MW – svarende til, at 10-25 husstande kan holdes varme på en kold vinterdag – fritaget for prisregulering. Med aftalen følger yderligere en grøn og forbedret ordning, som skal sikre, at flere virksomheder energieffektiviserer.

Virksomheder, hvor overskudsvarmen bliver genereret fra et fossilt anlæg, kan blive helt fritaget for afgiften på overskudsvarme, hvis de løbende får foretaget energigennemgange af anlæggene. Gennemgangene skal verificeres af uvildige eksperter, og anlæggene skal herefter effektiviseres til gavn for energiregningen og klimaet.

Aftalen træder i kraft i 2022.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online