Til trods for klimapolitikker, der støtter op om Paris-aftalen, investerer de store banker fortsat massivt i fossil energi
Skandinavien har nogle af de mest ambitiøse klimamål i verden, men ny undersøgelse viser, at flere af de store banker langt fra lever op til deres del af ansvaret.
Ny undersøgelse fra Oxfam IBIS og Mellemfolkeligt Samvirke viser, at banker som Nordea og Danske Bank stadig investerer stort i fossil energi. Det sker til trods for at begge banker har tilkendegivet, at de støtter Paris-aftalen.
Skandinavien har nogle af de mest ambitiøse klimamål i verden, men undersøgelsen viser, at bankerne slet ikke lever op til deres del af ansvaret.
Nordea har mindst 103 milliarder kroner investeret i fossile selskaber, mens Danske Bank er involveret med 65 milliarder kroner som minimum.
Det gælder fx store summer investeret i forsyningsselskabet Fortum, som sidste år åbnede et nyt kulkraftværk i Tyskland. Samtidig har de to banker 30 milliarder kroner i tre selskaber, der udvinder olie i Arktis.
”Det er chokerende tal. Selvom alverdens politikere har forpligtet sig på at reducere CO2-udledningerne og store dele af erhvervslivet siger, at de ser sig som en del af løsningen på klimakrisen, så kan vi nu sort på hvidt se, at Danske Bank og Nordea i stor stil stadig understøtter den udvinding af kul, olie og gas, som er ved at ødelægge vores klode og som har enorme konsekvenser for mennesker over hele verden”, siger Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam IBIS.
Danske Bank og Nordea har begge en balance, der er større end Danmarks bruttonationalprodukt, og har derfor en stor betydning for den grønne omstilling.
Læs også: Danskerne bør placere deres pensionsinvesteringer grønnere, mener professor
Kristian Weise understreger, hvor svært det er for almindelige bankkunder at gennemskue, hvordan deres bank investerer deres penge. Oxfam IBIS påtænker derfor, sammen med Forbrugerrådet Tænk, at lave en forbrugerguide, der skal gøre det lettere for forbrugeren at vælge en bank, der investerer bæredygtigt.
- MTN