Ny bog vil hjælpe de øverste ledelseslag med bæredygtighed

Med de udfordringer verden står over for kommer bæredygtighed til at kræve transformation og omstilling af alle virksomheder. Og transformationen af verden mod bæredygtighed kræver at virksomhederne bliver en drivende kraft. Det gør det til noget de øverste ledelseslag: direktion og bestyrelse skal involveres i. Ny bog forklarer, hvordan netop de to grupper kan anskue og arbejde med bæredygtighed.

I omkring 10 år havde de ansvaret for Mærsks bæredygtighedsarbejde. Det er med base i de erfaringer, John Kornerup Bang, Annette Stube og Lene Bjørn Serpa har skrevet bogen om Strategisk Bærdygtighed. Foto: Forfatterne/Stine Heilmann.

24.09.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Der skal ske noget. Virksomheder skal steppe op, det er ikke nok at gøre det, vi gør nu, lidt bedre. Der skal noget helt andet til."

Det var de indledende ord fra forfatterne ved et lanceringsevent for bogen Strategisk Bæredygtighed - den nye ledelsesopgave, onsdag d. 22. september 2021. 

Læs også: Bæredygtighed banker på døren til bestyrelseslokalerne

Bogen er tænkt som en hjælp til bestyrelser og ledelser, så de kvalificeret kan vurdere relevansen af bæredygtighed for en virksomhed, hvordan man kan skabe værdi for virksomheden med bæredygtighed, og hvilke nye opgaver, nye krav og nye kompetencebehov det skaber for de øverste beslutningstagere.

"I lang tid har arbejdet med bæredygtighed handlet om risikoen for dårligt omdømme. Det har ført til en forsigtighed hos virksomhederne, men det er der ikke længere plads eller råd til. Virksomhederne skal op på den store klinge, fordi der næppe er nogen større kraft til at skabe innovation og forandring i verden," sagde Annete Stube.  

Annette Stube er en af tre forfattere til bogen, der blev lanceret, og er i dag medlem af direktionen i svensk-finske Stora Enso og bestyrelsesmedlem i energivirksomheden Fortum. De andre to forfattere er John Kornerup Bang, som har ansvaret for at drive innovation og vækst med bæredygtighed i Stora Enso, og Lene Bjørn Serpa, som er head of Sustainability i A.P. Møller-Mærsk. Bogen er baseret på deres fælles erfaringer som ledelsesteam i Mærsks bæredygtighedsafdeling indtil 2020.

Bogen udkom d. 22. september og er primært tænkt som en hjælp til virksomheders direktion og bestyrelse. .

Det er ikke en bog om Mærsk. Men alle større eksempler og cases i bogen er fra denne virksomhed, fordi - som forfatterne forklarede - det er den virksomhed, hvor de kender en sag dybt nok til at vise analyser, drivkrafter og vurderinger, der førte til de beslutninger, der blev taget af virksomheden. 

Ville være nyt, hvis virksomheder gjorde som bogen anbefaler
"Hvad er det nye i bogen, hvordan stepper I selv op med jeres budskaber," spurgte Steen Valentin, som er lektor og centerleder ved CBS med speciale i CSR. 

"Hvis man i virksomhederne gør det, der lægges op til i bogen, så er det et væsentligt skridt videre i forhold til, hvad vi ser i virksomhederne i dag. Når bæredygtighed virkelig bliver integreret i strategiarbejdet, så får man et udvidet udfaldsrum for sin strategi og en udvidet ledelsesopgave. Risikoprofilen bliver anderledes og man kan ikke bruge de almindelige mitigeringsmetoder, f.eks. kan man ikke både gå ud og melde et net-zero mål for CO2 ud og så dække risikoen for at udviklingen ikke går i den retning af ved også at lægge noget af sin virksomheds udvikling og kapital i løsninger med brug af fossile brændsler. Det vil ikke være acceptabelt," sagde John Kornerup Bang.

"Så en del af ledelsesopgaven bliver at "læne sig ind", dvs. at topledelser går ud og deltager i den offentlige debat og påvirker udviklingen i en retning, som bakker op om virksomhedens strategi - mens man samtidig tager ansvar for, at man ikke holder omstillingen af samfundet tilbage," sagde Lene Bjørn Serpa. 

"Og det skal ske i den usædvanlige situation, at EU med sin Green Deal og afledte aktiviteter er foran alle virksomheder. Det er en bombe under det normale billede og skaber en helt ny situation for ledelser og bestyrelser," sagde Annette Stube. 

Fyrtårn eller indsigt hos alle
Lanceringseventens værter var CBS og Bestyrelsesforeningen, og direktør i både denne forening og for CBS's bestyrelsesuddannelser, Tom Jacobsgaard, påpegede flere gange at de danske bestyrelser er klar over vigtigheden af bæredygtighed. 

Dagens andet indlæg sagde ikke noget om, hvorvidt bestyrelserne ved, at bæredygtighed er vigtigt, men pegede til gengæld på, at det så vidt vides ikke helt er slået igennem i medlemmernes kompetenceprofiler. 

Lektor Kristjan Jesperen fra CBS er således i gang med at udvikle et vurderings- og analyseværktøj for netop dette område. Og omend resultaterne endnu ikke er helt klar til offentliggørelse, kunne han godt løfte sløret for, at vurderingen af de danske bestyrelsesmedlemmer ikke imponerer. 

Læs også: Ulighed skal være lige så presserende for virksomheder som klima

Forskerbudskabet var desuden, at det synes at være udbredt praksis i virksomhederne, at de udvider kompetencerne ved at hive et "bæredygtighedsfyrtårn" ind som nyt medlem. Bogens forfattere peger modsat på, at bestyrelse og direktion i bred forstand skal kunne tage opgaven på sig. 

"Modsætningen til at hyre et fyrtårn er at sørge for, at alle har et fornuftigt grundlag, forstår perspektiverne og kan stille de rigtige spørgsmål. Bogens greb og metoder er tænkt som en hjælp til at komme derhen," sagde Annette Stube.  

Se lancerings-eventen her: Strategisk Bæredygtighed - seminar

Køb bogen her: Strategisk Bæredygtighed på Saxo

Disclosure: Journalisten bag denne artikel har været tekstforfatter på bogen og har samarbejdet med forfatterne om produktion af bæredygtighedsrapport gennem deres tid i Mærsk. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø