Ny cleantech-klynge vil styrke grøn vækst
Ambitionerne er skyhøje hos den nye danske cleantech-klynge, CLEAN, der nu er en realitet. Klyngen er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster og Copenhagen Cleantech Cluster.
Innovation, eksport og samarbejde bliver centrale fokusområder i Danmarks nye cleantech-klynge, der blev stiftet i fredags efter vedtagelse af en fusion mellem Copenhagen Cleantech Cluster og Lean Energy Cluster.
Læs også: To cleantech-klynger fusionerer
CLEANs overordnede formål er at fremme grøn vækst og beskæftigelse i Danmark. Det skal blandt andet ske ved at udvikle nye grønne løsninger, der forhåbentlig kan generere millioner i eksportindtægter til de danske virksomheder.
Optimismen bygger således på flere års erfaring i at eksportere integrerede danske løsninger, der imødegår de klima- og miljømæssige samfundsudfordringer.
Danmark og København bliver betragtet som grønne frontløbere verden over, og vi har en stor eksport af grønne teknologier og løsninger. Med etableringen af CLEAN vil vi sikre, at Danmark bevarer sin stærke position på det grønne område. Det vil vi blandt andet gøre ved at understøtte eksporten af integrerede, grønne løsninger til de mange internationale byer og regioner, der lige nu oplever store udfordringer inden for klima-, energi- og miljøområdet, siger Anders Eldrup, ny formand for CLEAN og tidligere formand i Copenhagen Cleantech Cluster.
CLEAN skal skabe arbejdspladser
Også den nye næstformand i CLEAN og tidligere formand for Lean Energy Cluster, Jørgen Mads Clausen, ser gode perspektiver i den styrkede klynge:
CLEAN skal skabe arbejdspladser i Danmark. Det er i vores interesse, at nye vækstvirksomheder inden for cleantech ser dagens lys samtidig med, at vi styrker de eksisterende virksomheder. Det gør vi blandt andet ved at bringe virksomheder, offentlige aktører og universiteter sammen om at skabe nye, smarte grønne løsninger, siger han.
Læs også: To cleantech-klynger indgår strategisk samarbejde
CLEAN vil understøtte den fremtidige vækst via aktiviteter inden for følgende fire hovedområder:
- Innovation og teknologiudvikling i små og mellemstore cleantech-virksomheder
- Nye grønne løsninger, der imødegår klima- og miljømæssige samfundsudfordringer
- Internationalt fokus på dansk cleantech ved at fremme eksport af samlede systemløsninger
- Uddannelse, forskning, iværksætteri samt test og demonstration
Med omkring 170 medlemmer og en projektportefølje i omegnen af en halv milliard kroner er CLEAN Danmarks største klynge inden for cleantech.
- JKK