17.08.2021  |  Klima, miljø og energi

Ny guide gør det lettere at styrke arbejdet med bæredygtighed og Verdensmålene i mode- og tekstilbranchen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Trods corona-krise der stor interesse for at øge indsatsen for bæredygtighed i modebranchen. Ny guide samler erfaringer, cases og inspiration til at styrke arbejdet med bæredygtighed og Verdensmålene i hele leverandørkæden.

På verdensplan estimeres det, at beklædningsindustrien står for ca. 20 procent af al klodens spildevands-udledning og ca. 10 procent af den globale CO2-udledning. Med stigende tøjforbrug er udviklingen for de kommende år - trods coronakrisen - kun for opadgående. Samtidig dokumenterer NGO’er fortsat, at arbejdere - og især kvinder - i tekstil- og beklædningsindustrien globalt og særligt Asien bliver udsat for lønpres, overarbejde, diskrimination, sexisme, vold og uværdig behandling.

Mens modeugen har vist, at rigtig mange danske virksomheder i mode- og tekstilbranchen står sammen om at ville styrke deres arbejde med samfundsansvar og bæredygtighed, er det for mange en udfordring, hvordan man helt konkret kommer i gang, og med hvilke indsatser man bedst muligt bidrager. Det gælder også i forhold til Verdensmålene.

Derfor har Dansk Initiativ for Etisk Handel, Dansk Mode & Textil og WEAR i samarbejde udviklet en guide for små og mellemstore virksomheder så det bliver nemmere at gå til opgaven med at styrke arbejdet med Verdensmål og bæredygtighed i værdikæden.

Resultatet er guiden Leverandørdialog – en vej til Verdensmål, som sætter særligt fokus på vigtigheden af god dialog og tæt samarbejde med leverandører. Med afsæt i virksomheders egne erfaringer, tips og praksisnære eksempler er guidens mål at alle - store som små - skal kunne finde en indgang til at arbejde med Verdensmålene.

Fra krav til samarbejde om fælles målsætninger

”Tekstil- og modebranchen efterspørger redskaber og konkrete cases, der kan hjælpe med at omstille til en mere ansvarlig og bæredygtig produktion.

- Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i dag sammen med nogle af branchens store aktører - Dansk Mode & Textil og WEAR - kan lancere denne guide, der kan bidrage til, at vi går fra ord til handling i en sektor, som vi ved, har et stort negativt aftryk på miljø og klima, og også store udfordringer med arbejdsforholdene i produktionslandene”, siger Nanna Callisen Bang, direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel.

Som et af de største eksporterhverv i Danmark er det vigtigt, at mode- og tekstilbranchen får flere redskaber og inspiration til at skabe forandringer i deres værdikæder, hvor de allerstørste udfordringer ligger.

”Mode- og tekstilbranchen bliver i stigende grad mødt med krav fra både lovgivere, kunder og forbrugere om mere bæredygtigt og ansvarligt producerede produkter”, forklarer Marie Busck, CSR og Bæredygtighedschef i Dansk Mode & Textil,

”Og mange af kravene vil involvere produktionsleddet og dermed leverandørerne. Derfor har vi brug for redskaber i forhold til, hvordan man ikke blot stiller krav til leverandører, men samarbejder om fælles målsætninger”, slutter hun.

Hent guiden her

Leverandørdialog – en vej til Verdensmål er udarbejdet af Dansk Initiativ for Etisk Handel i samarbejde med Dansk Mode & Textil og WEAR. Guiden er baseret på workshops og interviews med virksomheder samt input fra en række civilsamfundsorganisationer og medlemmer af Dansk Initiativ for Etisk Handel.

Projektet er finansieret af Erhvervsstyrelsen.

Dansk Initiativ for Etisk Handel er en almennyttig medlemsorganisation, der sammen med medlemmer og samarbejdspartnere arbejder for ansvarlig handel, der fremmer social, økonomisk og miljømæssig bæredygtig udvikling for alle.

Mere fra Etisk Handel Danmark

Etisk Handel Danmark

www.dieh.dk

  • info@dieh.dk
  • 31726930
  • Overgaden Oven Vandet 10 st 1415 København K

Etisk Handel Danmark er den samlende platform for virksomheder og organisationer, der arbejder for ansvarlig handel og bæredygtig udvikling. Vi styrker viden og samarbejde om samfundsansvar og bæredygtighed i globale værdikæder, fordi handel skal respektere menneskerettigheder og tage hensyn til miljø og klima. Etisk Handel Danmark står bag videnscenter for bæredygtige værdikæder, akademi for etis…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere