17.08.2021 | Klima, miljø og energi
Ny guide gør det lettere at styrke arbejdet med bæredygtighed og Verdensmålene i mode- og tekstilbranchen
Indhold fra partner Hvad er dette?
Trods corona-krise der stor interesse for at øge indsatsen for bæredygtighed i modebranchen. Ny guide samler erfaringer, cases og inspiration til at styrke arbejdet med bæredygtighed og Verdensmålene i hele leverandørkæden.
På verdensplan estimeres det, at beklædningsindustrien står for ca. 20 procent af al klodens spildevands-udledning og ca. 10 procent af den globale CO2-udledning. Med stigende tøjforbrug er udviklingen for de kommende år - trods coronakrisen - kun for opadgående. Samtidig dokumenterer NGO’er fortsat, at arbejdere - og især kvinder - i tekstil- og beklædningsindustrien globalt og særligt Asien bliver udsat for lønpres, overarbejde, diskrimination, sexisme, vold og uværdig behandling.
Mens modeugen har vist, at rigtig mange danske virksomheder i mode- og tekstilbranchen står sammen om at ville styrke deres arbejde med samfundsansvar og bæredygtighed, er det for mange en udfordring, hvordan man helt konkret kommer i gang, og med hvilke indsatser man bedst muligt bidrager. Det gælder også i forhold til Verdensmålene.
Derfor har Dansk Initiativ for Etisk Handel, Dansk Mode & Textil og WEAR i samarbejde udviklet en guide for små og mellemstore virksomheder så det bliver nemmere at gå til opgaven med at styrke arbejdet med Verdensmål og bæredygtighed i værdikæden.
Resultatet er guiden Leverandørdialog – en vej til Verdensmål, som sætter særligt fokus på vigtigheden af god dialog og tæt samarbejde med leverandører. Med afsæt i virksomheders egne erfaringer, tips og praksisnære eksempler er guidens mål at alle - store som små - skal kunne finde en indgang til at arbejde med Verdensmålene.
Fra krav til samarbejde om fælles målsætninger
”Tekstil- og modebranchen efterspørger redskaber og konkrete cases, der kan hjælpe med at omstille til en mere ansvarlig og bæredygtig produktion.
- Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i dag sammen med nogle af branchens store aktører - Dansk Mode & Textil og WEAR - kan lancere denne guide, der kan bidrage til, at vi går fra ord til handling i en sektor, som vi ved, har et stort negativt aftryk på miljø og klima, og også store udfordringer med arbejdsforholdene i produktionslandene”, siger Nanna Callisen Bang, direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel.
Som et af de største eksporterhverv i Danmark er det vigtigt, at mode- og tekstilbranchen får flere redskaber og inspiration til at skabe forandringer i deres værdikæder, hvor de allerstørste udfordringer ligger.
”Mode- og tekstilbranchen bliver i stigende grad mødt med krav fra både lovgivere, kunder og forbrugere om mere bæredygtigt og ansvarligt producerede produkter”, forklarer Marie Busck, CSR og Bæredygtighedschef i Dansk Mode & Textil,
”Og mange af kravene vil involvere produktionsleddet og dermed leverandørerne. Derfor har vi brug for redskaber i forhold til, hvordan man ikke blot stiller krav til leverandører, men samarbejder om fælles målsætninger”, slutter hun.
Leverandørdialog – en vej til Verdensmål er udarbejdet af Dansk Initiativ for Etisk Handel i samarbejde med Dansk Mode & Textil og WEAR. Guiden er baseret på workshops og interviews med virksomheder samt input fra en række civilsamfundsorganisationer og medlemmer af Dansk Initiativ for Etisk Handel.
Projektet er finansieret af Erhvervsstyrelsen.
Dansk Initiativ for Etisk Handel er en almennyttig medlemsorganisation, der sammen med medlemmer og samarbejdspartnere arbejder for ansvarlig handel, der fremmer social, økonomisk og miljømæssig bæredygtig udvikling for alle.
Klima, miljø og energi

Hvem skal vinde prisen som Verdens Bedste Indkøber 2023?
Det batter for kloden, hvis virksomheder og offentlige organisationer indkøber mere bæredygtigt. Både på den grønne og sociale bundlinje. Derfor skal vi hylde de bedste indkøbere – og du kan bidrage ved at indstille en virksomhed, institution eller organisation til prisen Verdens Bedste Indkøber.
Indhold fra partner
Samfund

10 år efter Rana Plaza
Den 24. april 2013 kollapsede en ni-etagers høj fabriksbygning midt i arbejdstiden. Mere end 1.100 tekstilarbejdere døde, mens 2.600 blev såret, mange af dem mistede evnen til at arbejde. En tragedie, som stadig er en af tekstilindustriens største ulykker. Nu er det ti år siden, og vi har derfor stillet et par spørgsmål til Jesper Nielsen, Leder af international afdeling hos 3F, som er medlem af Etisk Handel Danmark.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Danske virksomheder går sammen om ansvarlig sojadyrkning i Brasilien
Det er nu lykkedes en række store danske virksomheder at gå sammen om fælles indkøb af ansvarlige sojakreditter i Brasilien.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Største aktører inden for fiskeri- og akvakultur indgår i forpligtende alliance
Etisk Handel Danmark lancerer i samarbejde med fødevareproducenter, NGO’er, virksomheder, dagligvarehandlen, brancheforeninger og uddannelsesinstitutioner ny forpligtende indsats for at sikre mere bæredygtige stande af havets dyr og planteliv.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

De største danske sojaaktører øger ambitionerne for klodens skove og naturområder
Den danske årlige import af soja, i blandt andet dyrefoder, udgør Danmarks største risiko for rydning af skov. Derfor har de største danske sojaaktører på tværs af sektorer siden 2019 arbejdet sammen i ’Dansk Alliance for Ansvarlig Soja’ for at fremme ansvarlig sojaproduktion, og nu er alliancen klar med endnu højere ambitioner.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny dansk alliance arbejder for at sikre kaffens fremtid
I 2045 risikerer du at mangle din sædvanlige morgenkaffe. Det kan blive realiteterne, hvis de nuværende vilkår i kaffesektoren fortsætter. Derfor vil en ny dansk alliance for ansvarlig kaffe hos Etisk Handel Danmark arbejde for at sikre en mere bæredygtig kaffe og forbedre livet for de mennesker, der dyrker vores kaffe.
Indhold fra partner