Ny EU-lovgivning skal beskytte skove og biodiversitet under pres: Er din virksomhed forberedt?

EU’s nye Skovrydningsforordning (EUDR) stiller krav til virksomhederne om skovrydningsfri forsyningskæder inden 2025. Etisk Handel Danmark hjælper virksomheder med at forstå, hvordan de kan leve op til de nye dokumentationskrav med nye praksisnære cases, der guider virksomheder gennem kravene.

Foto af skovrydning, Cerradoen i Brasilien.. Foto: Jacob Lykke Andersen

Skovrydning er en af de største udfordringer indenfor klima og biodiversitet, og truer samtidig levevilkårene for millioner af fattige mennesker. Store skovområder fældes for at gøre plads til landbrug, som fx soja, kaffe eller palmeolieproduktion. Det fører til tab af biodiversitet, ødelagte økosystemer og bidrager til klimaforandringerne gennem frigivelse af drivhusgasser. 

Det vil EU’s nye Skovrydningsforordning EUDR bidrage til at forhindre. EUDR træder i kraft i slutningen af 2024, og de nye regler kræver due diligence-systemer for virksomheder, med fokus på at sikre, at de omfattede produkter er fri for skovrydning, ikke medfører skovforringelse og er lovligt produceret. Det stiller store krav til danske virksomheder, der handler med relevante produkter der indeholder råvarerne træ, kaffe, kakao, palmeolie, naturgummi, soja og kvæg. 

Miljøminister Magnus Heunicke og direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, er den 6. juni 2024 vært for en større konference om global skovrydning og EU’s skovrydningsforordning for netop at sætte fokus på vigtigheden af verdens skove og hvilken rolle, danske virksomheder kan og skal spille for at stoppe den globale skovrydning. 

For at hjælpe virksomheder med at navigere i de nye regler, lancerer Etisk Handel Danmark samtidig tre praksisnære cases med konkret vejledning til, hvordan virksomheder kan overholde EUDR-kravene i praksis. Scenarierne dækker forskellige råvarer og regioner og viser, hvordan man kan fremme bæredygtighed i forsyningskæden. Guide og cases er udviklet i samarbejde med Preferred By Nature, der er en international NGO, som har mange års erfaring med skovbeskyttelse og naturressourcer i det globale syd.

"Gennem handel med varer som kaffe, pizza og shampoo risikerer danske virksomheder og organisationer at påvirke klima, miljø og mennesker negativt i de lande, hvor varerne produceres. Det skal vi have gjort noget ved. I Etisk Handel Danmark klæder vi virksomheder og organisationer på til en mere ansvarlig handel, så vi undgår at bidrage til fx. fældning af regnskov,” udtaler Nanna Callisen Bang, direktør i Etisk Handel Danmark. 

Guidance og cases til arbejdet med EUDR omkring skov ligger open source i Videncenter for Bæredygtige Værdikæder. Her kan man også kan finde andre praksisredskaber, viden og erfaringer til arbejdet med samfundsansvar og bæredygtighed i globale værdikæder.

Besøg Videncenter for Bæredygtige Værdikæder på https://etiskhandel.dk/videncenter-tema/skovrydning/ for at se de nye cases og andre ressourcer, der kan hjælpe din virksomhed med at opfylde EUDR-kravene.

Du kan blive klogere på:

  • Forpligtelser for forskellige aktører under EUDR
  • Certificeringens roller i overholdelsen af EUDR
  • Vejledning om, hvornår man skal indsende due diligence-erklæringer
  • Bedste praksis for due diligence-systemer, såsom risikovurderinger. 

For mere information: kontakt Carolina Kromann Wåhlin, kommunikationsansvarlig hos Etisk Handel Danmark, på ckw@etiskhandel.dk

06.06.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Ny EU-lovgivning skal beskytte skove og biodiversitet under pres: Er din virksomhed forberedt?

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

CSRD sikrer handling og troværdighed

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Det bliver lovpligtigt for EU’s største virksomheder, at udvise due diligence

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

16.11.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Region Midtjylland kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2023’