Ny klimaaftale: Odense skal være CO2-neutral i 2030
Med en ny klimaaftale vil samtlige partier i Odense Byråd gøre Odense CO2-neutral i 2030. Næsten 500.000 ton CO2 skal neutraliseres. Nu skal odenseanerne involveres i arbejdet, inden konkrete handlinger sættes i gang.
Landets tredjestørste by skal være CO2-neutral i 2030. Det er hovedmålet i aftalen 'Klimaneutral 2030', som samtlige otte partier i Odense Byråd netop har indgået.
I 2030 vil CO2-udledningen i Odense være på 491.000 ton, hvis der ikke handles på det. Klimaaftalen opstiller fire hovedretninger, som skal bidrage til at nedbringe og neutralisere CO2-udledningen:
Læs også: Det Blå Danmark skal fortsat være klimaneutralt i 2050
Bæredygtig mobilitet, klimavenlig energi, et grønnere Odense og Odense Kommune som virksomhed.
Det betyder blandt andet, at der skal være mere grøn kollektiv trafik, bedre cyklistforhold, lavere energiforbrug hos både private og virksomheder og markant mere skovrejsning i Odense.
Foruden hovedretningerne indeholder aftalen tre områder, som skal være med til at gøre Odense mere bæredygtig: Fokus på forbruget i Odense, partnerskaber med en række aktører, og så skal Odense gøres til centrum for cirkulær økonomi.
Intensiv involvering af byen
Med den overordnede aftale på plads bliver næste skridt at inddrage byens borgere i arbejdet. Gennem en udbredt demokratisk samtale med byen vil man gå ekstra langt for at involvere flest muligt og nå ud til så mange forskellige grupper som muligt.
Læs også: Norsk skibsfart vil være klimaneutral inden 2050
Klimaindsatsen skal rodfæstes i Odense, og borgerne skal komme til orde, inden en klimahandlingsplan for Odense skal vedtages i foråret 2021. En handlingsplan, som skal tænkes sammen med de nationale klimahandlingsplaner.
I aftalen forpligter byrådets partier hinanden på løbende at afsætte de midler, der er nødvendige for at nå målet om at være en CO2-neutral by i 2030.
- HCL