Ny måling: Danskerne bakker op om en kødafgift – men så skal frugt og grønt blive billigere
I en ny undersøgelse er danskerne positive over en kødafgift – men det kræver også, at grøntsager og frugt sættes ned i pris.
En øget afgift på klimabelastende fødevarer som kød, er ikke noget, der skræmmer danskerne. Og endnu bedre er det, hvis fødevarer som grøntsager og frugt samtidig sættes til en laveres pris.
Sådan lyder konklusionerne i en ny måling, som Coop Analyse har udarbejdet for Vegetarisk Forening.
Om målingen
Spørgsmålet er i undersøgelsen formuleret: "Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Folketinget bør ændre afgifterne på fødevarer, så de tager hensyn til fødevarers klimaaftryk, således at fx kød bliver dyrere, mens frugt og grønt bliver billigere."
1.028 danskere har deltaget i undersøgelsen, der blev gennemført af YouGov i august 2023. Data er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i alderen 15-74 år.
Undersøgelsen laves af Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening og er den eneste landsdækkende, repræsentative undersøgelse af danskernes holdning til kød og grøn mad.
Data er indhentet årligt siden 2016.
Kilde: Dansk Vegetarisk Forening.
I undersøgelsen bliver der spurgt til folks holdning til, om der skal indføres en klimaafgift på fødevarer, så eksempelvis kød bliver dyrere, mens frugt og grønt bliver billigere.
Læs også: Kødproducenter får markant mere i EU-støtte end plantebaserede virksomheder
Her svarer 38 procent, at de er enige eller overvejende enige i, at afgifterne på fødevarer skal afspejle fødevarernes reelle klimaaftryk, mens 29 procent erklærer sig helt eller overvejende uenige.
Det er gode nyheder, at danskerne er så positive over en kødafgift, mener Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
Han påpeger dog samtidig, at en realisering af kødafgiften vil kræve større forandringer i industrien.
“Omstillingen kræver også efteruddannelse af køkkenprofessionelle, mere tidssvarende uddannelser som eksempelvis en plantebaseret kokkeuddannelse, investeringer i forskning og udvikling af plantebaserede fødevarer, nudging-indsatser og meget mere,” siger han.
Unge spiser overvejende grønt
I den nye undersøgelse, som er foretaget i august 2023, svarer en femtedel af danskerne, at de spiser fleksitarisk, pescetarisk, vegetarisk eller vegansk.
Det er den højeste andel målt siden 2019. Blandt danskere under 35 år er andelen endda vokset til hele 36 procent.
Læs også: God smag: Den enes kødaffald bliver nu den andens super-produkt
“Der er igen i år en stigning i andelen af danskere under 35 år, der spiser fleksitarisk. Vi kan samtidig se, at unge i langt højere grad har prøvet en masse forskellige plantebaserede fødevarer og også har lyst til at købe dem igen,” siger Coops analysechef Lars Aarup om tallene.
Det er også i høj grad de unge under 35, der er mest positive over for en klimaafgift på 1 krone per kilo oksekød, hvor indtægterne fra afgiften bruges på at udvikle flere klimavenlige fødevarer, hvilket der også er blevet spurgt ind til i undersøgelsen.
Kun 28 procent af de unge er helt eller overvejende uenige i en sådan klimaafgift.
De unge støtter altså generelt set en klimaafgift på kød, også selv om de ikke direkte får pengene tilbage i lommen, mens den ældre generation bakker op om en samlet reform, hvor andre fødevarer samtidig bliver billigere.
- HCL