Kødproducenter får markant mere i EU-støtte end plantebaserede virksomheder
Der er tusindvis af millioner kroner i forskel mellem offentlige tilskud til den animalske sektor og til plantebaserede virksomheder. Det er blandt andet på grund af lobbyisme, viser en amerikansk undersøgelse.
Plantebaserede produkter har længe været en del af klimaløsningen, mener forskere.
Men nu kan en undersøgelse af to forskere, Eric Lambin og Simona Vallone, fra Stanford Univeristy afsløre, at EU sender mere end 800 gange mere i offentlig støtte til den animalske sektor end til de virksomheder, som tilbyder plantebaserede alternativer.
Det skriver Information.
I undersøgelsen, der er udgivet i miljøtidsskriftet One Earth, har man sammenlignet EU og USA i forhold til offentlige tilskud, lobbyisme og reguleringer. Og her viser resultaterne, at der bliver brugt op mod 1200 gange så mange penge fra EU og USA i støtte til kødproduktion.
Læs også: Kødproducenters klimahvidvisk trækker tråde til tobaksindustriens retorik
Det kan blandt andet være på grund af kødsektorens lobbyvirksomheder, at kløften mellem de to brancher er så stor.
Ifølge Eric Lambin havde man regnet med udsving i tallene, men at de er så markante, er dog stadig opsigtsvækkende, mener han.
Det handler især om, at planebaseret produktion nærmest bliver overset, når det kommer til offentlig støtte.
”Lobbyisme og forsvaret for kødsektoren er jo private interesser, men offentlige politikker er til for at beskytte det fælles bedste. Og vi ved alle, at vi står over for en stor klimakrise, og vi ved, at det er en win-win at ændre vores kost. Derfor forventede vi, at politikkerne i større grad favoriserede plantebaserede alternativer,” siger han i et interview med Information.
Læs også: Fire ud af ti solgte måltider i Ikea er plantebaseret
Eric Lambin påpeger samtidig, at rapporten ikke har til hensigt at diktere, om man hellere burde spise noget i forhold til noget andet.
I stedet mener han, at man skal give plantebaserede bedre mulighed for at være synlige på markedet, så forbrugere selv kan beslutte sig, og forskere skal kunne evaluere, hvad der er bedst samfundsmæssigt.
Derfor fremhæver de to forskere i undersøgelsen, at politikere bør bruge lovgivning for at skabe et mere fair marked mellem kød og plantebaserede alternativer. Det kan eksempelvis være en CO2-afgift på kød, en ekstra skat for landmændene eller en generelt bredere CO2-afgift.
- HCL