Kødproducenters klimahvidvisk trækker tråde til tobaksindustriens retorik

I PR-tiltag nedtoner eller ligefrem benægter den globale kødindustri konsekvenserne af deres produktion, viser ny undersøgelse. Argumenterne minder om dem, man engang hørte fra tobaksindustrien: Vist nok er lungekræft rigtig, men rygnings betydning er minimal.

Når Danish Crown inkluderer Scope 3-emissioner i deres klimaregnskab, udleder de 40 gange mere CO2, end hvis kun Scope 1 og 2 medregnes. Arkivfoto.

05.08.2021

CSR.dk

Verdens største kødproducenter klimahvidvasker deres produktion, så den lyder mere klimavenlig for forbrugerne. Det skriver Politiken på baggrund af en undersøgelse foretaget af DeSmog.

Danish Crown hører med sin størrelse og status som EU’s største kødproducent med i toppen af den globale kødindustri. Og ligesom sine fagfæller har virksomheden ført hvidvaskende PR-kampagner, mener kritikere. Blandt andet har CSR.dk tidligere beskrevet, hvordan en række miljøorganisationer sagsøger Danish Crown for brud på markedsføringsloven på grund af deres ”Klimakontrolleret gris”-kampagne.

Læs også: Advarsler om greenwashing kommer på Danish Crowns produkter 

I kampagnen bruger Danish Crown to ud af de fire klassiske argumenter, der høres fra kødkæmperne:

  1. Kød er ikke så skadeligt for klimaet, som det gøres til.
  2. Teknologiske løsninger er lige om hjørnet – og i øvrigt er netop det land, den enkelte virksomhed ligger i, bedre til at producere klimavenligt kød end andre lande.
  3. Alternativer som vegetarisk kost skader også klimaet.
  4. Kød er godt for folkesundheden, og videnskabelige påstande om det modsatte skydes ned.

Udover at trække tråde til den retorik som både kemi- og olieselskaber kan benytte, minder det på sin vis også om tobaksindustriens mangeårige kommunikationsstrategi.

”Tobaksindustrien udfordrede heller ikke eksistensen af lungekræft, men de blev ved med at benægte eller tale uden om sammenhængen (med rygning, red.) – og det er det, vi ser med kød- og mejeribranchen”, siger Jennifer Jacquet, der er lektor i miljøvidenskab ved New York University til den britiske avis The Independent.

Den indirekte udledning

Når Danish Crown og andre store kødproducenter tillader sig, at nedtone effekten af deres produkter, skyldes det et indskrænket syn på, hvad der tæller som emissioner forårsaget af deres produktion.

Teknisk opgøres virksomheders udledning af drivhusgasser nemlig i tre grupper. Den første kaldes Scope 1 og handler om virksomhedens direkte udledninger fra eksempelvis dens fabrikker og biler. Den anden, som kaldes Scope 2, omhandler indirekte udledninger fra el og varme til produktionen. Den tredje og sidste gruppe er Scope 3, der indregner hele fødekæden; for kødproduktionen for eksempel køers metanudledning og udledninger fra svinefoder og marker.

Problemet i forhold til kødkæmpernes kampagner er, at ingen af dem medregner Scope 3 i deres samlede udledning – som ellers er langt den største synder, når det kommer til kødproduktion. For eksempel vurderer Danish Crown selv i deres seneste bæredygtighedrapport, at 91 procent af drivhusgasdledningen fra kødproduktion i Danmark sker i selve landbruget, hvilket hører under Scope 3.

Læs også: Danmarks første klimaretssag på vej

I samme rapport fortæller Danish Crown, at deres kødproduktion udleder 360.000 tons CO2. Men skulle de vælge at inkludere Scope 3, vil det gange Danish Crowns CO2-belasting med 40 tilsvarende 14-15 millioner tons, vurderer DeSmog og Jennifer Jacquet på NYU.

Selvom Danish Crown nu har meldt ud, at man omlægger sin forretningsstrategi og vil begynde at opgøre sine Scope 3-udledninger, forholder man sig stadig kritisk hos DeSmog.

”Det ændrer ikke det overordnede billede af, at selskaberne er meget selektive om de metoder, de bruger til at beregne deres klimaaftryk, så de kan give tal langt under de estimater, der kommer fra uafhængige forskere”, afslutter Caroline Christen fra DeSmog.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online