NGO's nye partnermodel rammer alles behov bedre

Red Barnet har udviklet en helt ny model for partnerskaber med virksomheder. Målet er bedre at opfylde både børns, Red Barnets og virksomhedernes behov.

Foto: Red Barnet.

07.10.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

En NGO som Red Barnet ønsker sig en vis forudsigelighed på indkomstsiden, så de bedre og fleksibelt kan planlægge aktiviteter, som hjælper børn. Virksomheder vil derimod gerne forholdsvist præcist vide, hvad det er, de er med til at støtte, når de indgår et samarbejde med en NGO.

De to behov kan ikke altid mødes, i den type samarbejder, Red Barnet normalt har med virksomhedspartnere.

Læs også: Succes med partnerskaber kræver mere end en god projektleder

”Vi er gode til kampagne og co-brandingsamarbejder baseret på produkter. Som vores samarbejde med Bisgaard Sko om salg af særligt designede gummistøvler, hvor en del af salget går til Red Barnet. Og vi er glade for den slags samarbejder. Udfordringen for os er dog, at vi ikke helt ved, hvor mange penge det giver til vores arbejde for børn, og at samarbejdet typisk har en på forhånd aftalt slutdato, så vi ofte skal designe og forhandle nye samarbejder,” siger Merete Gotsæd Falkenstrøm, som er ansvarlig for fundraising og marketing hos Red Barnet i Danmark.

En helt ny model
For at gøre op med den uforudsigelighed har Red Barnet ønsket at finde en måde at tilbyde samarbejde til virksomheder, som kunne tiltrække partnere med interesse i en mere omfattende og længerevarende relation.

Det er en del virksomheder ikke afvisende overfor, men de har stadig behov for på forhånd at vide, hvad pengene går til. Mens Red Barnets erfaring er, at en skarp øremærkning af penge til helt specifikke formål ikke altid er den bedste måde at skabe udvikling for børn.

Hvad gør en klog NGO så? Det, Red Barnet har valgt at gøre, er at tilbyde virksomheder en ny type partnerskab under overskriften ”Forandringspartner”. Et koncept, som er vokset i helt egen baghave, for Merete og hendes kollegaer har ikke stødt på andre NGO’er med lignende samarbejdsmodeller.

Fra to sommerlejre til hele feltet
Kernen i forandringspartnermodellen er, at virksomhed og Red Barnet bliver partnere over en flerårig periode, og at det partnerskab bidrager til ét af foreløbig tre fokusområder, hvor Red Barnet har aktiviteter:

  • Marginalisering og børnefattigdom
  • Mistrivsel og mobning
  • Tryg og sikker digital færden

”Det er en mulighed for at stå sammen med os om at løfte et område over flere år. Vi tror på, at vi på denne måde får den fleksibilitet, vi har brug for til at gøre det, der giver den bedste effekt for børnene på længere sigt. Vi har lavet indsatsplaner for områderne frem til 2025, og dem er man som forandringspartner med til at gøre virkelige,” siger Merete Gotsæd Falkenstrøm.

Så i stedet for at have en aftale om, at støtte f.eks. to specifikke sommerlejre for marginaliserede børn, så støtter man nu en pakke af sommerlejre, klubber, fritidsaktiviteter, involvering og træning af flere tusinde frivillige, dokumentation af indsatsernes effekt, kapacitetsopbygning i kommuner osv.

Red Barnet lover til gengæld at levere indhold i form af f.eks. casehistorier, man kan kommunikere både eksternt og internt, ideer til medarbejderinvolvering, samt udvikle involveringen af andre af virksomhedens stakeholders med forskellige kommunikations- og indsamlingsaktiviteter, hen over året.

Læs også: Hummel Indgår samarbejde med Amnesty International

”Det har vi mange gode erfaringer med fra de eksisterende kampagne- og produktsamarbejder, så vi kan bistå med en skræddersyet aktiveringsplan – hvis virksomheden ønsker det,” siger Merete Gotsæd Falkenstrøm.

Vi skal være mange om at forandre
Det nye koncept forventes dog på ingen måde at erstatte hverken kampagne- og produktsamarbejdet eller behovet for flere, forskellige partnere. Tværtimod er det et forsøg på at tiltrække en anden gruppe af virksomheder med henblik på at skabe en model, hvor de forskellige samarbejdsmodeller supplerer hinanden. 

”Hvis vi virkelig skal lave forandringer, så sker det i samskabelse og samarbejde med flere aktører. Det er derfor svært at forestille sig, at en aktør vil kunne bære et fokusområde alene, så vi vil altid skulle ud og finde flere partnere til samme områder,” siger Merete Gotsæd Falkenstrøm.

”Når vi rammer virkeligheden, kan vi se, at vi altid har brug for flere at stå sammen med. Så er vi endnu stærkere,” afslutter hun.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: samarbejde med NGO'er

Ingen store problemer kan løses uden samarbejde på tværs af sektorer, men al erfaring viser også, at det kan være svært at få den slags partnerskaber til at fungere. Så hvordan udvikler samarbejdsformerne mellem virksomheder og NGO'er sig? Og er der ny viden om, hvordan partnerskaber kan opnå sine mål og desuden skabe værdi for alle deltagere? 

Relateret indhold

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

25.06.2025CSR.dk

Mængderabat sender maden direkte i skraldespanden

24.06.2025Valified

Sponseret

Analyse: Grønne indsatser løfter bundlinjen - når de forankres

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Sustainable Career Moves - Tag næste skridt på din bæredygtige karrierevej

Drømmer du om en karriere med mere mening og bæredygtig impact?  Er du på udkig efter nye muligheder inden for ESG, CSR eller bæredygtig forretningsudvikling – enten i dit nuværende job eller i en ny rolle?

Dato

01.07.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom