12.09.2019  |  Klima, miljø og energi

Ny rapport: Klimatilpasning er en god investering!

Indhold fra partner Hvad er dette?

I går blev en ny rapport om klimatilpasning lanceret. Ifølge rapporten er investeringer i klimatilpasning en rigtig god ide. Det er tid til at komme i gang.

Rapporten er udgivet af den globale kommission for klimatilpasning, hvor blandt andet erhvervsmanden Bill Gates; den tidligere generalsekretær i FN, Ban Ki-moon; den danske direktør i PKA Peter Damgaard Jensen og direktør for Verdensbanken, Kristalina Georgieva, er med.

Klimatilpasning får generelt for lidt opmærksomhed, og alle analyser peger på at den internationale klimastøtte primært går til initiativer, der arbejder for at reducere udslip. Men samtidigt er alle FN landene blevet enige om, at støtten til klimatilpasning og reduktion af udslip skal balanceres. Det er derfor tid til at rette op på den manglende balance.

Rapporten understreger, at klimatilpasning er en god og vigtig investering, og at der er brug for handling indenfor en lang række sektorer. Beregninger viser, at investeringer i klimatilpasning for 1,8 trillioner USD vil give en gevinst på 7,1 trillioner USD. Forklaringen er, at udgifterne ved at genopbygge og reetablere efter klimarelaterede katastrofer, hurtigt overstiger udgifterne til tilpasningsinitiativer.

Se også: Genbrug er godt for klimaet!

Klimaforandringerne er en ekstra stor trussel for sårbare lokalsamfund i ulande, hvor man mangler kapacitet til at håndtere tørke, oversvømmelser og uvejr. Det er desværre også der, hvor det er sværest at tiltrække nødvendige investeringer. Mangel på tilpasning kan drive 100 millioner mennesker ud i fattigdom i 2030, og samtidigt risikerer landbrugsudbyttet at falde med 30% i 2050. Det er store udfordringer, som vil få global effekt, og det er derfor vigtigt at lytte till rapportens opfordring om at skrue op for ambitionen, og se hvordan alle lande kan tilpasse sig klimaforandringernes effekter.

Men klimatilpasning er ikke kun noget regeringer skal forholde sig til. Rapporten påpeger, at firmaer er nødt til at tage klimatilpasning alvorligt ved at tænke klimarisici ind i deres investeringer. Dog må vi ikke glemme at tænke det lokale ind i disse investeringer. Tit vil mange aktører i et lokalsamfund få gavn af klimatilpasningsinitiativer, der kan skabe en bredere udviklingseffekt. Der er derfor et stort potentiale for samarbejde mellem firmaer og civilsamfund.

Rapportens konklusion er tydelig. Mangel på klimatilpasning vil true vækst og udvikling på mange måder. Men behovet og potentialet for initiativer er så stort, at ansvaret ikke kun kan placeres hos enkelte aktører, om det så er stater, organisationer eller erhvervsliv. Løsningen er derfor samarbejde og partnerskaber. Det er på den måde vi kan mobilisere kapital og sikre den nødvendige opbakning og støtte.

Skrevet af: Julie Rasmussen og Mattias Söderberg.

Mere fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp

https://www.noedhjaelp.dk

  • mail@dca.dk
  • 33 15 28 00
  • Meldahlsgade 3, 1613 København V

Folkekirkens Nødhjælp arbejder for at styrke verdens fattigste i kampen for et værdigt liv. Organisationen arbejder både med langsigtet udvikling, samt humanitære indsatser i både Afrika, Asien og Mellemøsten. Vi arbejder gennem lokale udviklingsorganisationer, landbrugsorganisationer og menneskerettighedsgrupper, hvilket skaber lokalt ejerskab o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere