Ny rapport: Virksomheder er uvidende om klimaftrykket fra deres IT
Selv om de fleste virksomheder har bæredygtighed og klima højt på agendaen, overser mange mulighederne i mere bæredygtige IT-løsninger, konkluderer en rapport fra den globale it-konsulentvirksomhed Capgemini.
Virksomheder er endnu ikke der, hvor de ser bæredygtig IT som en prioritet eller et redskab i deres generelle klimaindsats. Det konkluderer Capgemini Research Institute i en ny rapport*, der blandt andet viser, at kun 22 procent af de 1.000 virksomheder og organisationer i undersøgelsen forventer at nedbringe deres klimaaftryk via mere bæredygtige IT-løsninger indenfor de næste tre år.
Rapporten fra Capgemini viser også et tydeligt videnshul, når det kommer til virksomheders indsigt og fokus på klimaaftrykket fra deres IT. Blandt andet at mange savner viden om, hvordan de implementerer mere bæredygtige IT-løsninger og sætter ind over for klimaaftrykket for deres IT. Kun 6 procent af de undersøgte virksomheder har det, Capgemini definerer som et højt niveau af modenhed på bæredygtig IT.
“Skiftet over mod en mere bæredygtig hverdag og verden er helt central i dag - måske endda endnu mere her på bagkanten af Covid-pandemien. Det gælder også digitaliseringsagendaen, hvor mange virksomheder står over for at foretage store investeringer,” siger Claus Rydkjær, adm. direktør i Capgemini Danmark.
Læs også: Danfoss vil gøre fremtidens datacentre mere klimavenlige
”Virksomheder og organisationer er nødt til at erkende og agere i forhold til de klimamæssige konsekvenser af den digitale virkelighed, vi lever i. Og vores rapport understreger, at det blandt andet bør ske ved at indtænke nye forretningsmodeller, der direkte er understøttet af mere bæredygtig IT og har et helhedsperspektiv på tværs af alle dele af forretningen,” tilføjer han.
Ud af de 1.000 adspurgte virksomheder i rapporten er det blot 29 procent, der i dag anvender redskaber til at bedømme og følge klimaaftrykket fra deres IT. Kun hver tredje svarer, at bæredygtig IT er sat på bestyrelsesagendaen.
Til trods for, at det at sætte klimaomkostninger op overfor IT-omkostningerne kan hjælpe organisationer med at overskue og registrere deres IT-klimaaftryk, er det kun 27 procent, der i dag har en standardiseret praksis på området. Kun 23 procent anvender KPI’er til at følge og måle udviklingen i organisationens klimaaftryk.
Endelig viser rapporten, at over halvdelen (52 procent) vil have teknologivirksomhederne til at inkorporere en bæredygtig dimension i deres produkter og løsninger. Hele 61% vil have tech-firmaerne til at hjælpe med at måle klimaaftrykket fra deres IT. Og så svarer 45 procent, at de er klar til at betale en merpris på op til 5 procent for mere bæredygtige IT-produkter og -løsninger.
- MTN