23.09.2021  |  Medarbejder

Ny standard gør det lettere at arbejde systematisk med psykisk arbejdsmiljø

Indhold fra partner Hvad er dette?

Det psykiske arbejdsmiljø påvirker både sundhed, sikkerhed og trivsel på arbejdspladsen, og det kan medføre store omkostninger, hvis man ikke arbejder proaktivt og systematisk med området. Det hjælper en ny international standard for psykisk arbejdsmiljø

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø anslår, at dårligt psykisk arbejdsmiljø koster op mod 80 mia. kr. om året i Danmark. For den enkelte virksomhed betyder det bl.a. øget sygefravær, arbejdsophør, dårligt samarbejde og ringe kvalitet i opgaveløsningen. Og så har et dårligt psykisk arbejdsmiljø naturligvis også store omkostninger for den ramte arbejdstager og kan bl.a. medføre øget risiko for fysiske og psykiske helbredsproblemer som fx hjerte-karlidelser, depression, angst og posttraumatisk belastningsreaktion. En effektiv håndtering af de psykosociale risici kan således have en enorm betydning - og det er netop det, den nye internationale standard, ISO 45003 for psykisk arbejdsmiljø, sætter fokus på.

- Vi har i mange år haft fokus på det psykiske arbejdsmiljø, og mange virksomheder har gennemført trivselsundersøgelser og lavet handlingsplaner for at løse problemer. Vores erfaring er, at man ikke alene kan skabe trivsel ved at have fokus på problemer i det psykiske arbejdsmiljø. Der skal mere til - og der er behov for nye tilgange, metoder og værktøjer. Derfor er der brug for denne nye ISO 45003 standard, som er en guideline til at arbejde proaktivt og systematisk med ledelse af trivsel og det psykiske arbejdsmiljø. Som deltager i arbejdet med udviklingen af den nye ISO 45003 er jeg overbevist om, at de virksomheder, der er motiveret for at arbejde mere forebyggende og systematisk med trivsel og psykisk arbejdsmiljø, kan få inspiration til at skabe arbejdsglæde og trivsel i deres virksomhed, siger Lars Vestergaard Jensen, der er Business Developer og Lead Auditor i Bureau Veritas.

En guide til at fremme trivsel på arbejdspladsen
ISO 45003 er en vejledning til håndtering af psykosociale risici og til at fremme de trivselsmæssige forhold på arbejdspladsen. Vejledningen er primært tænkt som en guide til brug i forbindelse med   arbejdsmiljøledelsesstandarden ISO 45001, men er relevant for alle, der ønsker at arbejde proaktivt med psykisk arbejdsmiljø. En lang række både danske og udenlandske aktører har været med til at udarbejde standarden. 

- Vi har fra dansk side været meget engageret i tilblivelsen af standarden og fået stor indflydelse på indholdet. Det er væsentligt, at den enkelte virksomhed arbejder med trivsel og psykisk arbejdsmiljø - og skaber klarhed over ansvar, opgaver og roller omkring arbejdet med trivsel og psykisk arbejdsmiljø og dermed bidrager til større engagement blandt arbejdstagere, større arbejdsglæde og øget produktivitet siger Kåre Sørensen, chefkonsulent i DI.

Et godt værktøj til  at sikre engagement på alle niveuaer
ISO 45003 giver eksempler på psykosociale risici, der opstår som følge af arbejdets tilrettelæggelse, sociale faktorer og arbejdsmiljø, arbejdsudstyr og farlige arbejdsopgaver, samt en række foranstaltninger, der kan anvendes til at fjerne farer eller minimere forbundne risici. Den indeholder også oplysninger om, hvad der er vigtigt for organisationer at overveje i relation til at øge bevidstheden om psykosociale risici, udvikle kompetencer i håndteringen af psykosociale risici, understøtte berørte arbejdstagers restitution og tilbagevenden til arbejde og planlægge og reagere på nødsituationer.

- Hos os i Siemens er der fra alle ledelsesniveauer en erkendelse af, at det psykiske arbejdsmiljø og vores medarbejderes trivsel bidrager til opnåelse af vores strategi og vision. Her er ISO  45003 et godt værktøj til at sikre en bred dækning. Vi kommer ikke uden om, at succesen af psykosocial risikohåndtering afhænger af engagement på alle niveauer og hos alle funktioner i organisationen, siger John Holst, QEHS Officer i Siemens og ansvarlig for bl.a. virksomhedens arbejdsmiljøledelse, herunder arbejdet med psykisk arbejdsmiljø.

Vil du vide mere?
Dansk Standard og det danske udvalg for arbejdsmiljøledelsessystemer, der har været med til at udvikle standarden ISO 45003, afholder et webinar om psykisk arbejdsmiljø 27. september kl. 10-12. Læs mere og tilmeld dig her: https://bit.ly/2XR2o48 

Standarden ISO 45003 for psykisk arbejdsmiljø er udgivet og oversat til dansk og fås her: https://bit.ly/2XJYeex 

Mere fra Dansk Standard

Dansk Standard

www.ds.dk/da

  • ds@ds.dk
  • 39 96 61 01
  • Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Dansk Standard udvikler og udgiver standarder, udbyder kurser og tilbyder rådgivning. Målet med vores ydelser er at styrke erhvervslivets og samfundets konkurrenceevne og bæredygtighed.Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation. Vi giver vores kunder mulighed for at deltage i udviklingen af europæiske og internationale standarder og dermed få indflydelse på fremtidens marked…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere