Ny statsstøtte-fri Better Energy solcellepark skal forsyne Google med ny grøn energi
En ny Better Energy solcellepark i Næstved Kommune er nu færdigopført og driftsklar. Google vil købe den nye grønne energi til at forsyne deres nye datacenter i Fredericia.
Better Energy og Google annoncerer i dag færdiggørelsen af en ny solcellepark i Næstved, der er opført helt uden statsstøtte. Parken er resultatet af en langsigtet elkøbsaftale (PPA) Google indgik med Better Energy sidste år, hvorefter Better Energy påbegyndte opførelsen af tre nye solcelleparker i Danmark med en samlet kapacitet på 100 MWp. Den nye statsstøtte-fri solcellepark i Næstved har en kapacitet på 51 MWp, svarende til omtrent 32.500 danskeres strømforbrug.
Better Energy og Google deler en vision og et ønske om at gøre elnettet grønnere. En væsentlig del af aftalen var, at Google skulle købe ny grøn energi, der kan medvirke til udbygningen af ny vedvarende energikapacitet, der kan sluttes til samme energimarked som det Googles kommende datacenter i Fredericia forsynes af. Når virksomheder tilfører samme mængde energi til markedet, som de aftager fra det, kaldes det ægte additionalitet.
Ifølge Better Energys CEO Rasmus Lildholdt Kjær, kan virksomheder i væsentlig grad påvirke den grønne omstilling gennem deres valg af energiforsyning:
“Vores mål er at fremme udbygningen af vedvarende energi så hurtigt som muligt og så billigt som muligt. I dag er stor-skala solcelleparker det største kommercielle skalerbare potentiale inden for vedvarende energi i Danmark. Virksomheder kan gøre en kæmpe forskel for at realisere dette potentiale. De gør virkelig en forskel, når de køber ny grøn energi fra vores solcelleparker. Googles vilje til at bidrage positivt til udbygningen af ny vedvarende energikapacitet i Danmark ved at købe ny grøn energi fra vores solcelleparker udviser bæredygtigt lederskab, hvilket er en forudsætning for den grønne omstilling,” udtaler Rasmus Lildholdt Kjær.
Google er verdens største køber af vedvarende energi blandt virksomheder – hele virksomhedens energiforbrug matches med vedvarende energi. Selvom Google har været CO2-neutral siden 2007, er rejsen kun lige begyndt, siger direktør for Google Denmark, Malou Aamund:
”Danmark har virkelig nået en milepæl i den grønne omstilling, når det nu er muligt at opføre solcelleparker uden statsstøtte. Det viser, at vi som land er nået langt i den grønne omstilling, og det kan vi godt være stolte af. I Google føler vi et stort ansvar for at tænke bæredygtighed ind i alt, hvad vi gør. Og solparker som Better Energys i Næstved sikrer, at vi selv med et nyt datacenter kan forblive CO2-neutrale. Det er ekstremt vigtigt.”
Virksomheder spiller en central rolle i overgangen til den næste fase af den grønne omstilling, den markedsdrevne omstilling. Én ting er at støtte op om forretnings- og miljømæssig ansvarlighed, en anden er at tage ansvar for sit energiforbrug. Ved at købe ny grøn energi, der modsvarer virksomhedens eget energiforbrug, kan virksomheder tage ansvar for og blive en drivkraft inden for den grønne omstilling. Den grønne omstilling er afhængig af de valg, der træffes i dag.
Solcellepark med sprællevende natur
Den gode nyhed er ikke alene, at solcelleparken opføres uden statsstøtte. Solcelleparken bliver ovenikøbet en solcellepark med sprællevende natur. I Better Energy er hensynet til klima, natur og mennesker en integreret del i alle løsninger. Solcelleenergi er unik som vedvarende energikilde, idet den kan forene produktionen af ren energi med bevarelsen af lokale plante- og dyrearter og disses levesteder:
“Vi er på en grøn rejse for at ændre den måde, hvorpå vores samfund forsynes med energi. Vi ønsker at tage det fulde ansvar for den jord, vi gør brug af, i en bredere sammenhæng. I solcelleparken i Næstved har vi udviklet landskabsområder, der vil fungere som trædesten for biodiversitet. Otte forskellige biodiversitet “nedslagspunkter” anlægges i solcelleparken for at sikre naturen mulighed for at spredes og trives i årene, der kommer. Anlæggelsen af parken i Næstved er nøje planlagt med henblik på at tage højde for både mennesker og natur,” udtaler Rasmus Lildholdt Kjær og fortsætter:
“Klimakrisen og biodiversitetskrisen er hastende anliggender. Vi er nødt til at have en integreret tilgang, hvis vi skal bevare en beboelig planet og vende udviklingen. Vores solcellepark i Næstved er et eksempel til efterfølgelse, der viser, at vi kan løse nogle af de største udfordringer, vi står over for, på holistisk vis. Produktionen af grøn energi og beskyttelse af biodiversitet kan forenes.”