Ny superfond skal sætte gang i grønne internationale projekter
Med finanslovsaftalen skabes der en superfond, som har til formål at hjælpe danske virksomheder med finansiering af en international grøn omstilling.
Regeringen tager kampen op for et bedre klima og etablerer i forbindelse med den nye finanslov Danmarks Grønne Fremtidsfond, en ny superfond på 25 mia. kroner, der skal være med til at fremme grønne initiativer internationalt. Det skriver Berlingske.dk. Mere specifikt skal fonden blandt andet hjælpe danske virksomheder med at investere i vindmøller, som skal sendes til ulande og derved bidrage til at reducere CO2-udledningen på globalt plan.
Læs også: Regeringen klar med grøn finanslov
Fonden kommer til at fungere som en paraplyfond, der skal overføre ekstra finansiering til en række eksisterende fonde og ordninger. Med mindre en investering resulterer i underskud eller tab vil det ikke påvirke statskassen, da investeringerne vil blive taget ud af finansieringsmodeller som statsgaranterede lån og træk på statens konto i Nationalbanken.
Af de penge som fonden har til gode, vil 14 mia. kroner gå til at styrke Eksport Kredit Fonden – en fond, der gennem finansiering og forsikring hjælper danske virksomheder mod politiske og økonomiske risici i mere usikre lande. Eksportkreditfaciliteterne skal især komme vindmølleprojekter i disse usikre lande til gode.
Selvom superfonden ikke kommer til at beskæftige sig med at reducere den nationale CO2-udledning, kan det give grundlag for mere grønt iværksætteri.
”Det kan være en fordel for store vindmølleprojekter. De kan få en finansiering og sikkerhed i lande, der måske er præget af korruption. Det er med til at finansiere grønne arbejdspladser i Danmark, men man kan ikke tælle investeringerne med i vores mål om reduktion af Danmarks udledning af CO2. Men jeg tror, at klimaet er ligeglad med at skabe en reduktion af CO2 i Danmark eller udlandet”, siger Christian Rabjerg Madsen, finanspolitisk ordfører for Socialdemokratiet til Berlingske.
Foruden Eksport Kredit Fonden skal den nye fond derudover støtte med fire mia. kroner til Vækstfonden, seks mia. kroner til Grønne Investeringsfond og Investeringsfonden i Udviklingslande (IFU) med én mia. kroner. Superfondens etablering skaber positive reaktioner fra flere parter. Herunder branchedirektør for energi i Dansk Industri, Troels Ranis, er tilfreds med finanslovspartiernes måde at styrke de eksisterende fonde og ordninger på.
”Den nye fremtidsfond er lige, hvad vi har brug for. Der er lagt op til at bygge finansieringskapacitet op inden for fire konkrete ben. Det handler blandt andet om at give et ordentligt rygstød til eksportkreditfonden. Det er med til at skabe grundlaget for eksport af nye projekter til grøn omstilling i andre lande”, siger Ranis til Berlingske.
Den grønne tænketank Concito ser desuden fonden, som et skridt i den rigtige retning når det kommer til reel finansiering af en grønnere omstilling.
Læs også: Regeringen vil give Innovationsfonden central rolle i grøn omstilling
”Der er nogle nye elementer i finanslovsaftalen, som tager hul på behovet for, at vi i stigende grad begynder at bringe nye finansieringsinstrumenter ind, hvor pengene ikke kommer fra statskassen, men hvor vi kan hente kapital fra andre kilder, ved at staten afdækker noget af risikoen”, siger Christian Ibsen, der er direktør for Concito til Berlingske.
- HL