Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger

Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.

EcoLoc benytter UV-lys til at dræbe de skadelige mikroorganismer for at forlænge holdbarheden af maden. Foto: EcoLoc..

02.10.2023

CSR.dk

Ifølge EU-Kommissionen går næsten 59 millioner ton mad til spilde i EU hvert år, hvor mere end halvdelen kommer fra husholdninger.

Som en del af EU-Kommissionens nye målsætning om reducering af fødevarespild skal madspild fra husholdninger, supermarkeder og på restauranter skæres med 30 procent. For at nå målet er der behov for at finde en løsning, som kan hjælpe husstandene med at mindske madspildet.

En af dem skal være et nyt køkkenprodukt fra teknologivirksomheden EcoLoc og forskningsvirksomheden PureFize Technologies.

Læs også: Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild

Sammen har de udviklet et produkt, kaldet EcoLoc, som anvender et unikt UV-lys, som skinner gennem et tilpasset låg og forlænger fødevarens holdbarhed med op til 300 procent. Det sker, ved at UV-lyset dræber de skadelige mikroorganismer. Låget er skræddersyet til at passe alle IKEA-madbeholdere i 365+ serien.

"Fødevarekontamination sker grundet mikroorganismer i luften, og når nogen eller noget rører maden. Det resulterer i, at madens kvalitet forringes, og at den ryger ud, når vi kan se de mindste tegn på nedbrydning. Mennesker har altid søgt måder at forlænge fødevarers holdbarhed på. Det begyndte med saltning, konservering, til teknologiske hjælpemidler som køleskabe og vakuum. Dette er næste skridt i den udvikling, der gør, at vi kan skære ned på spildte ressourcer i fødevarer," siger Johan Tingsborg, der er administrerende direktør hos EcoLoc AB samt Chief Product Officer hos PureFize Technologies.

UV-lys forlænger holdbarhed
Teknologien er udviklet af forskningsvirksomheden PureFize Technologies og er tidligere blevet anvendt til at eksempelvis rense vand og forhindre smitsomme sygdomme. I mange år har fokus dog også været på samarbejder med firmaer, der arbejder med madbeholdere og fødevarehåndtering.

"Vi ser, at denne teknologi kan anvendes på køleskabe og faktisk forbedre deres kernefunktion. Men nu kan vi reducere madspild hurtigere ved at implementere teknologien i et køkkenprodukt direkte målrettet forbrugerne, der er anvendeligt i kombination med køleskabet. Det er et vigtigt skridt mod mindskningen af madspild i fremtiden," siger Rune Torbjörnsen, der er CEO hos PureFize Technologies.

Holdbarheden forventes at blive forøget med flere hundrede procent, hvor fødevarer såsom brød kan holde sig 200 procent længere, mens tomater kan holde 300 procent længere.

Konsekvenser ophober sig
Med den mængde madspild, der sker verden over, anslår Eurostat i en undersøgelse fra 2022, at omkostningerne af madspild i EU rammer en markedsværdi på 132 milliarder euro. Det sker det i en tid, hvor forbrugerne kæmper med at balancere økonomien ovenpå de sidste års forhøjede fødevarepriser og inflation.

Læs også: Ministers akutplan for grundvandet møder kritik

"Mange fødevarepriser er steget med omtrent de 20 procent over det seneste år. Ved at forlænge holdbarheden af maden i køleskabet, kan vi hjælpe husstande med at spare på deres madbudget, mens det skal mindske de store omkostninger i den overordnede sammenhæng. Vi estimerer, at en husholdning på fire vil kunne spare over to tusinde kroner hvert år," siger Johan Tingsborg.

EcoLoc blev lanceret 29. september i forbindelse med FN’s Internationale dag for Madspild for at fremhæve problemerne med madspild.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø