14.09.2023  |  Klima, miljø og energi

Ministers akutplan for grundvandet møder kritik

Mere end halvdelen af danske drikkevandsboringer er forurenet med sprøjtegift. Men politisk og forskningsmæssigt er man uenige om vejen til løsningen.

”Jeg er villig til at gøre, hvad der skal til for at redde grundvandet.”

Sådan sagde miljøminister Magnus Heunicke til Information i et interview.

I dette års første måneders er der nemlig fundet pesticidrester i over 54 procent af prøverne. Udover pesticider har man også fundet PFAS, biocidrester og nitrat.

Læs også: Rapport: Fødevarevirksomheder greenwasher ved at markedsføre produkter som dyrket i ’regenerativt landbrug’

Derfor vil præsenterede miljøministeren i juni en akutplan. Men indtil videre indebærer det en kortlægning af, hvor drikkevandet er forureningstruet – det starter med et pilotprojekt på Fyn, som senere skal brede sig til resten af landet.

Det sker på trods af, at man fra flere sider af mener, at der allerede er foretaget grundige undersøgelser af boringernes tilstande.

Jens Christian Refsgaard, professor emeritus ved GEUS påpeger, at man har rigelig viden for at komme i gang med at forbedre vandmiljøet, mens Maria Reumet Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredsningsforening melder, at man har lavet de nødvendige kortlægninger.

Det ser Carl-Emil Larsen, direktør for Dansk Vand- og Spildevandsforening, Danva, sig også enig i.

Landbruget spiller en rolle
Det er svært at komme udenom, at drikkevandsproblemet har meget med landbruget at gøre, da man i årtier har bruget sprøjtemiddel til afgrøder, om derefter er sivet ned i grundvandet.

Magnus Heunicke kalder det fortidens synder, da industrien over en bred kam har fulgt de anvisninger og lovgivninger, som henholdsvis Folketinget og Miljøstyrelsen har vedtaget.

”For landbruget er det jo også frustrerende. Når vi laver opgørelser og lægger dem frem, kigger folk på landbruget og siger: ’Hov, hvad laver I?’. Hvortil de så må svare, at det kommer fra dem, der var på de her marker for årtier siden, som bare fulgte reglerne,” siger han til Information.

Læs også: Forskere opstiller scenarier for fremtidens grønne landbrug

Ifølge miljøministeren skal man derfor være klar til både at sætte nye teknologier som præcisionssprøjtning, mindskning af landbrugsarealet og en større omlægning til økologi på spil for at beskytte grundvandet.

Han er dog ikke konkret i forhold til, hvilke der stensikkert skal implementeres.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere