07.09.2017  |  Klima, miljø og energi

Ny vejledning sparer virksomheder millioner

Indhold fra partner Hvad er dette?

Mere end et års tovtrækkeri har nu båret frugt i en ny vejledning om obligatorisk energisyn, der vil spare virksomheder mange millioner.

Siden november 2014 har det været obligatorisk for store virksomheder at udarbejde et ”energisyn” for at leve op til regler i EU’s Energieffektivitetsdirektiv. Synet skal kortlægge virksomhedens energiforbrug og muligheder for at spare energi for alt fra gaffeltrucks, biler, computere, varme, kontorudstyr med mere og skal efter reglerne gennemføres hvert fjerde år. 

Nu har Energistyrelsen også udgivet en vejledning til, hvordan miljøcertificerede virksomheder kan opfylde energisynet ved at udvide deres ISO14001-certificering. 

- Hidtil har det været det vilde vesten, hvor virksomhederne blev mødt af meget forskellige krav fra certificeringsorganerne, før de ville give virksomheden en udvidet ISO14001-certificering. Men gennem det sidste år har vi været i god dialog med Energistyrelsen, og resultatet er blevet en vejledning, der fastslår, hvilke krav virksomhederne skal leve op til for at opfylde energisynskravet med deres miljøledelsessystem, siger branchedirektør Troels Ranis, DI Energi. 

Læs også: Dyrt energikrav svært at nå 

Frem og tilbage i et år

DI Energi har arbejdet tæt sammen med særligt fire virksomheder om at give indsparkene til den nye vejledning. Arbejdet har stået på møder, mails og telefonsamtaler på kryds og tværs, og selv om det har været en lang og til tider ordkløvende proces, er der stor tilfredshed med resultatet hos virksomhed BROEN, der har været med i arbejdet. 

- Det er en stor sejr, som vil give virksomheder millionbesparelser. Det vigtigste for os er, at det er tydeliggjort i vejledningen, at vi ikke behøver have besøg af både en auditør og en energikonsulent, når vores certificering skal fornys. Det betyder, at fornyelsen ”kun” kommer til at koste os 10.000 – 15.000 kr. årligt. Det er en væsentlig besparelse i forhold til udgangspunktet og helt sikkert en faktor, som andre virksomheder skal være opmærksomme på, når de modtager tilbud om energisyn og certificering, siger miljø- og kvalitetschef Kim Majlund Larsen, BROEN. 

Han er samtidig tilfreds med, at kravene og processen omkring Energieffektivitetsdirektivet har givet BROEN større indsigt i virksomhedens energiforbrug. 

- Vi troede, vi havde rigtig godt styr på det, men i den proces, vi har været igennem, har vi fået endnu bedre styr på det, og det vil vi også kunne bruge til at skabe yderligere besparelser fremover, siger Kim Majlund Larsen. 

I omegnen af 150 virksomheder har opfyldt energisynskravet med en miljøledelse eller en energiledelse ifølge Energistyrelsen, og det er denne gruppe virksomheder, som kan få glæde af den nye vejledning.

Se vejledningen her  

Hvem skal lave et energisyn? 
Virksomheder med mere end 250 ansatte globalt og en omsætning på mere end 50 mio. euro kan være omfattet af kravet om energisyn. Find alle kriterier i denne præsentation fra DI Energi.
Og læs mere om energisynskravet på Energistyrelsen hjemmeside, i bekendtgørelsen der fastsætter reglerne for energisynet.

Hvis du har spørgsmål til energisynet eller andet kontakt da konsulent i DI Energi Anne Lund Wilhelmsen på adla@di.dk eller på 3016 6563.

Mere fra Dansk Industri

Dansk Industri

www.di.dk

  • di@di.dk
  • 3377 3377
  • H. C. Andersens Boulevard 18, 1787 København V

DI arbejder for at sikre de bedst mulige rammer for virksomhedernes CSR-arbejde på såvel dansk, europæisk og globalt plan.DI's indsats spænder bredt, da CSR-arbejdet ofte baseres på globale principper såsom FN’s konventioner og OECD retningslinjer og udmønter sig i såvel EU som national lovgivning.CSR adresserer globale udfordringer, hvorfor de fleste virksomheder refererer til globale princip…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere