Ny WWF-rapport: Brug for et grønt sprint i pensionssektoren

Der er høje grønne ambitioner og gang i den grønne omstilling i pensionssektoren, der på vegne af danskerne forvalter den største formue i Danmark. Skal vi nå de klimamål, vi som land har forpligtet os til, skal tempoet dog sættes op. Og så halter en række pensionsselskaber desværre fortsat bagefter.

Foto: © Jason Houston / WWF-US.

10.03.2022

CSR.dk

For syvende gang kan WWF Verdensnaturfonden præsentere årets pensionsrapport, der sætter fokus på den grønne omstilling i pensionssektoren. Rapporten viser, at der er sket væsentlige grønne fremskridt hos de danske pensionsselskaber det seneste år, og at der mange steder er sat ambitiøse grønne mål for investeringerne. Der er dog brug for endnu mere handling, hvis vi skal nå at indfri Parisaftalens 1,5°C-mål og den danske regerings mål om at reducere drivhusgasudledningerne med 70 procent i 2030.

”Pensionssektoren har nu i flere år arbejdet med at omstille deres investeringer fra sort til grøn. Samtidig har vi færre år til at nå de mål, vi forpligtede os til med Paris-aftalen. Derfor har pensionsselskaberne skulle gøre endnu større fremskridt for hvert point, de kan opnå i analysen. Ellers når vi simpelthen ikke at løse klimaudfordringerne, før det er for sent,” forklarer Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden og fortsætter:

”De danske pensionsselskaber forvalter Danmarks største pengetank med mere end fire milliarder kroner i formue på vegne af danskerne. De forventer, at pensionssektoren sætter turbo på den grønne omstilling og omsætter de grønne løfter til reel handling. Mange af selskaberne er godt på vej. Men alle skal gøre mere. Og så er der brug for, at sektoren også tænker natur og biodiversitet ind i klimaarbejdet, hvis de skal nå i mål.”

Igen i år har WWF Verdensnaturfonden vurderet pensionsselskabernes klimaindsats med udgangspunkt i seks centrale kategorier, der favner alt fra grønne investeringsmål til politikker for eksklusion- og frasalg af fossile investeringer. I år indtager AkademikerPension for første gang førstepladsen med 15 point tæt fulgt af tidligere års første plads PKA, der med 14 point får andenpladsen. Også P+ og Pensam klarer sig godt med henholdsvis 13 og 12 point.

”Afstanden mellem de pensionsselskaber, der ligger i top og bund af WWF’s rangering er udvidet. En række pensionsselskaber har over det seneste års tid taget arbejdet med klima til et nyt niveau med bl.a. robuste CO2-reduktionsmål og ambitiøse grønne investeringsmål, der nu skal leveres på. Disse pensionsselskaber fortjener stor ros og fremstår også relativt progressive i en europæisk kontekst. Her kan især AkademikerPension og PKA fremhæves, hvor AkademikerPension har sat et mål om 22,5 procent grønne investeringer i 2030 med en tydelig plan for realisering af målet. Det er flot,” siger Bo Øksnebjerg.

Læs også: De danske pensionsselskaber investerer fortsat store summer i sort energi

I årets rangering finder man et stort midterfelt, som nu arbejder seriøst med klimaindsatsen, men hvor de grønne løfter mangler at blive omsat til ambitiøse kortsigtede mål og reel handling, der kan ses i de konkrete investeringsaktiviteter.

”Vi ser i år et stort midterfelt i rangeringen, hvor pensionsselskaberne i stigende grad arbejder seriøst med klima og har forpligtet sig til Paris-aftalens 1,5°C-mål. Det er positivt, men samtidig mangler der – trods grønne strategier - reel klimahandling hos flere pensionsselskaber. Det gælder ikke mindst de pensionsselskaber, der kommer dårligt ud af rangeringen. Her er der brug for en ambitiøs indsats for at kunne påstå, man reelt bidrager til at gøre noget ved klimaudfordringerne,” siger Bo Øksnebjerg.

Det er først og fremmest pensionssektorens ansvar, at danskernes pensionsmidler placeres i vedvarende energi, nye grønne teknologier og naturbaserede løsninger, der skaber gode langsigtede afkast, fremtidens grønne arbejdspladser og samtidig afbøder klimakrisen. Som pensionsopsparer kan man dog også gøre en grøn forskel, men det kan være komplekst at sætte sig ind i pension og klima. Derfor har WWF Verdensnaturfonden som noget nyt samlet en række gode råd i pensionsrapporten, som forhåbentlig kan gøre det nemmere for de danske forbrugere at skubbe på for en grøn og bæredygtig pensionsopsparing.

Som pensionsopsparer kan man vælge et af de grønne pensionsprodukter, som en del danske pensionsselskaber tilbyder. Det er dog også vigtigt at skubbe på for en bredere grøn omstilling i pensionsselskabet, da det er nødvendigt at alle pensionssektorens investeringer bidrager til den grønne omstilling. Det kan danskerne for eksempel gøre ved at stemme for klimaansvarlige forslag på pensionsselskabets generalforsamling eller stemme klimabevidste kandidater ind i pensionsselskabets bestyrelse.

Udvikling i pensionssektorens grønne omstilling siden sidste WWF-rapport
Selvom der er behov for et grønt sprint i pensionssektoren, er der siden seneste WWF-rapport i december 2020 sket positive grønne fremskridt i den danske pensionssektor.

  • Flere selskaber har forpligtet sig på, at deres investeringer skal være CO2e-neutrale senest i 2050 (net-zero 2050)
  • Som noget helt nyt har ni pensionsselskaber vedtaget officielle CO2e-reduktionsmål for 2025 og/eller 2030.
  • De fleste pensionsselskaber har nu sat tydelige, grønne investeringsmål - dog med svingende ambitionsniveau.
  • Flere pensionsselskaber har styrket koblingen mellem aktivt ejerskab og frasalg - og dermed forpligtet sig på at frasælge investeringer, der ikke lever op til Parisaftalens temperaturmål ved udgangen af 2022.
  • 14 ud af 15 pensionsselskaber har nu eksklusions- og frasalgspolitikker for kul og olie fra tjæresand. Det viser en tydelig udvikling, hvor fossile energikilder i stigende grad ses som kontroversielle og urentable investeringer. Der er dog behov for, at politikkerne omsættes til investeringspraksis.

Den fulde pensionsrapport kan læses her.

- MTN

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)