Nyansatte på hospice får mentorer

Diakonissestiftelsens Hospice har succes med at lade nyansatte sygeplejersker indgå i et mentorforløb med erfarne palliative sygeplejersker. Forløbet strækker sig op til seks måneder og bliver skræddersyet til den enkelte. ”Det giver ro,” lyder det fra nyansatte Sara Dupont Brandt Andersen.

Den nyansatte sygeplejerske Sara Dupont Brandt Andersen (t.v.) har haft sin gang på Diakonissestiftelsens Hospice i godt en måned. Hun er glad for, at mentorerne Minna Schroller (t.h.) og Susan Balslev Tybirk altid er klar til at svare på spørgsmål og sparre i dagligdagen..

”Patienten på B6 er først klar til at få morgenmad nu,” siger Minna Schroller til Sara Dupont Brandt Andersen, der står på gangen på Diakonissestiftelsens Hospice sent på formiddagen. De finder bakke, tallerken, ske og en kop i det lyse industrikøkken. Kokken Mark Sandersen pisker kyndigt en omelet sammen i en metalskål, og de to sygeplejersker anretter omhyggeligt brød, frugt og marmelade på den hvide tallerken.

Fakta:

- Alle nyansatte på Diakonissestiftelsens Hospice får tildelt en mentor fra første arbejdsdag. Hvis man er uddannet sygeplejerske får man tildelt en mentor, som er en erfaren palliativ sygeplejerske, der fungerer som en støttende og faglig vejleder.

- Mentorens rolle er overordnet at medvirke til, at den nyansatte bliver introduceret til filosofien bag palliation (lindring) og til det praktiske arbejde med palliativ sygepleje i den specialiserede indsats.

- Diakonissestiftelsens Hospice på Frederiksberg har 16 pladser og har derudover et udgående hospiceteam, som yder pleje og omsorg til yderligere 20 borgere.

- Det er gratis at komme på hospice, og alle er velkomne på Diakonissestiftelsens Hospice uanset nationalitet, religion, alder eller bopælskommune.

- Diakonissestiftelsens Hospice har 25-års jubilæum den 15. juli 2022.

- Diakonissestiftelsen er en non-profit virksomhed med over 155 års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Sara Dupont Brandt Andersen er nyansat på Diakonissestiftelsens Hospice. Hun er netop flyttet til Sjælland og kommer fra et job på Ankerfjord Hospice i Hvide Sande.

I sin nye stilling på Dronningensvej på Frederiksberg bliver hun fra første arbejdsdag mødt af palliativ sygeplejerske Minna Schroller, der sammen med palliativ sygeplejerske Susan Balslev Tybirk udgør det erfarne mentorteam. De fungerer som faglige vejledere, som Sara Dupont Brandt Andersen kan søge støtte og sparring hos.

”Inden jeg søgte jobbet på hospice, havde jeg en idé om, at jeg var for ung til at arbejde her. Jeg forestillede mig, at alle var 50-plus og vidste alt om alt og havde super meget erfaring. Heldigvis tog jeg alligevel chancen og søgte jobbet,” fortæller Sara Dupont Brandt Andersen, der dimitterede som sygeplejerske for fem år siden.

Sara Dupont Brandt Andersen fandt hurtigt ud af, at hendes fordomme om hospice ikke stemte overens med virkeligheden. Personalegruppen på 50 medarbejdere har en stor aldersspredning, hvor den yngste er 24 år, og den ældste er 70 år. Og medarbejderne kommer med meget forskellig erfaring fra tidligere. Flere af dem har en specialiseret viden, som hun også stifter bekendtskab med i løbet af det seks måneder lange mentorforløb.

Et møde med lægen og altmuligmanden
Programmet for mentorforløbet er skræddersyet til den enkelte og tager udgangspunkt i den nyansattes faglige baggrund, erfaringer og viden inden for sygeplejefaget. De første fire uger er afsat til at introducere Sara Dupont Brandt Andersen til Diakonissestiftelsens Hospice, og hvilken funktion hun skal udfylde som sygeplejerske.

”Der er afsat god tid til, at jeg kan lære. For eksempel tæller jeg ikke med i normeringen de første fire uger. Det betyder, at der er rum til, at jeg kan finde mig til rette.”

”Ud over at jeg altid kan gå til mine mentorer Minna og Susan med spørgsmål eller andet, der fylder, så har jeg også flere møder undervejs, hvor jeg både kan evaluere med Jesper, der er klinisk sygeplejespecialist, og souschef Hanne Monberg.”

Når Sara Dupont Brandt Andersen har lært stedet og rutinerne at kende, har hun i de efterfølgende måneder møder med forskellige fagpersoner på stedet. Det er vigtigt, at hun kender sine kollegers faglighed og funktioner, så hun kan trække på deres viden i det tværfaglige samarbejde fremover.

”Jeg har allerede haft et møde med fysioterapeut Hanne Oest Jacobsen og hospicepræst Charlotte Clante på tomandshånd. Der er også afsat tid til møder med lægen, musikterapeuten, socialrådgiveren og altmuligmanden. Jeg synes, det er så fint, at vi bruger den tværfaglige indsats til at skabe den bedst mulige tid for patienterne på hospice,” fortæller hun, mens hun koncentreret bærer morgenmadsbakken op til B6.

24.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Ældrepleje er mere end et arbejde for mig

21.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Et nyt og større Diakonfællesskab

19.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Fødselshjælper for fællesskaber

17.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Fællesskab fører til forpersonskab

14.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Langt omkring med en sygeplejerskeuddannelse

12.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Ud af huset-oplevelser styrker unges fællesskab