06.05.2019  |  Samfund

Nye kæmpe-vandværker skal give københavnerne blødere drikkevand

Indhold fra partner Hvad er dette?

HOFOR er i gang med at erstatte tre af deres allerstørste vandværker med helt nye og topmoderne anlæg, så hovedstadsområdet kan få blødere drikkevand og bedre forsyningssikkerhed. Fra et fælles projektkontor i Rødovre arbejder landets førende specialister sammen om at løse det udfordrende stor-skala projekt.

Københavnerne vil fremover få drikkevand af høj kvalitet og samtidig en større sikkerhed i vandforsyningen. HOFOR er nemlig gået i gang med at erstatte tre af deres største vandværker, som leverer drikkevand til hovedstadsområdet.

Med de tre vandværker, som ligger vest for Ishøj, ved Søndersø og ved Gevninge, vil HOFOR blive i stand til at levere blødere vand til mere end halvdelen af forbrugerne i København og omegnskommunerne. Moderniseringen af vandværkerne vil også betyde, at drikkevandet, som strømmer ind til københavnerne gennem kilometervis af vandledninger, vil få en højere fødevaresikkerhed. Det sker via nye, bedre standarder, hvor vandbehandlingen foregår i helt lukkede kredsløb i stedet for på anlæg med åbne vandoverflader og iltningstrapper som på de gamle anlæg.

”Med de nye vandværker vil mere end halvdelen af HOFORs drikkevandsproduktion være blødgjort. Vi er i gang med en proces, hvor hele vores produktion skal omstilles til de nye standarder – og sådan en proces tager tid. Der er stor efterspørgsel på blødere vand fra både forbrugere og virksomheder i vores forsyningsområde, så vi vil løbende udrulle denne modernisering på alle vores syv regionale vandværker,” siger Erling Fischer, som er projektchef i HOFOR for vandværker og blødgøring.

Tre ældre damer

Med etablering af vandværkerne Søndersø, Thorsbro og Gevninge står HOFOR over for nogle udfordrende og fagligt krævende projekter. Samlet set vil de nye vandværker koste mere end én mia. kroner, og arbejdet strækker sig over en årrække, idet man først forventer, at alle tre værker er i drift i 2024.

Det er både selve bygningerne og vandværkernes indmad i form af procesanlæg, der skal bringes ind i det ’nye’ årtusind. Vandværkerne Søndersø, Thorsbro og Gevninge har nemlig en del år på bagen – de har alle produceret drikkevand i mere end 70 år.

De største vandværker i landet 

Til den udfordrende opgave har HOFOR samlet et bredt hold af landets dygtigste specialister og rådgivere. For at løfte opgaven om at implementere blødgøring i en skala, som ikke tidligere er gennemført i Danmark, har rådgiverne NIRAS og Krüger valgt at forene kræfterne i et konsortium, der projekterer de komplicerede procesanlæg – de tre vandværkers nye indmad. For at sikre den bedste, internationale viden om blødgøring har konsortiet tilknyttet det hollandske rådgiverfirma Witteveen + Bos. Det skal sikre, at hollandske erfaringer inddrages i projektet.

”Det er tre af de allerstørste vandværker, der findes i Danmark. Der er ikke bygget så store vandværker i landet de seneste 50 år, så alene anlæggenes størrelser er en udfordring. Nu skal vi tilmed indføre en helt ny blødgøringsteknologi efter danske forhold, og her ligger de største udfordringer,” siger John Kristensen, som er NIRAS’ projektleder på opgaven.

”Det er virkelig spændende at være med til at udvikle nogle af Danmarks første, rigtig store blødgøringsanlæg i et konsortium med en masse kompetente mennesker. Det vil generere en masse ny viden imellem både rådgiverne på opgaven og HOFOR – det ser vi allerede nu,” siger Max Toft Pedersen, som er projektleder hos Krüger.

”Vi lægger firmakasketterne fra os” 

Det gode samarbejde og vidensdelingen imellem de mange specialister på opgaven bliver styrket ved, at hele holdet arbejder sammen på et stort projektkontor hos HOFOR i Rødovre. Her arbejder HOFORs egne medarbejdere side om side med rådgivere fra NIRAS, Krüger, COWI, ØLLGAARD, Emcon, PLH Arkitekter og SWECO.

”Vi sidder sammen og projekterer på tværs af alle rådgiverteams for at hjælpe hinanden. Dermed lægger vi firmakasketterne fra os og udnytter kompetencerne mere optimalt – vi spiller simpelthen hinanden bedre, og efter at have været i gang i godt et år kan vi se, at det virker,” siger Erling Fischer fra HOFOR.

Tags: Krüger

Mere fra Krüger

Krüger

http://www.kruger.dk/

Bæredygtighed For Krüger er det vigtigt at fremme global bæredygtighed. Derfor fokuserer vi på innovative løsninger og teknologier, der reducerer energiforbruget i vandbehandling, spildevandsrensning og slamhåndteringsanlæg, og som bevarer og genvinder ressourcer. Det er blandt andet vandløsninger, hvor der kontinuerligt er fokus på at bevare ressourcer, minimere forbrug og geninvinde ressour…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere