Nye tider: bæredygtighed og store bonusser passer dårligt sammen

Erhvervsmediet Finans har talt med to ledelseseksperter om fremtiden for hardcore bonusprogrammer, når virksomheder forventes at udvise samfundsansvar.

Hvis virksomhedsledere gennem bonusprogrammer bliver opfordret til at gå efter personlig økonomisk gevinst, så kan det være en udfordring også at tænke på fællesskabets bedste. .

05.07.2019

CSR.dk

Finanskrisen, direktørskandaler og bæredygtighed har gjort det sværere for virksomhederne at forklare incitamentsprogrammer både indadtil og udadtil.

Ifølge Jan Molin, som er professor på CBS og underviser på Executive Bestyrelses-uddannelsen med speciale i forandringsledelse, strategi, psykologi og præstationskultur, så har performance management gennem udsigten til privat, individuel gevinst være udbredt i årevis. Det har været standarden og normen i erhvervslivet uden større indsigelser fra det omkringliggende samfund, som han siger til Finans.

Det er dog ikke tilfældet i dag, hvor kritikerne af store bonusprogrammer er langt flere og mere højlydte. Samtidig er der kommet en ny dagsorden på bordet i erhvervslivet.

”Bæredygtighedsdagsordenen har på forunderlig vis også været i stand til at infiltrere forestillingen om, hvordan man driver moderne virksomheder. Vi kører lederuddannelser på CBS Executive, hvor hele omdrejningspunktet i stedet er purpose. At gøre en positiv forskel. Det er en anden kraft, som tilhører et mere positivt syn i forhold til, hvad der driver mennesker med ild i røven,” siger Jan Molin til Finans.

”Når selv jeg er i tvivl…”
Ledelsesrådgiver og markant fortaler for bonusprogrammer uden loft, Stephen Bruyant-Langer, ser det som et paradigmeskifte. Han siger til Finans, at han må konstatere at moralen har ændret sig i samfundet.

Han nævner Danske Banks hvidvasksag, Ambu-aktien boblelignende udvikling og Nets’ aktieprogrammer som eksempler på skandaler, der har skabt tvivl om, hvorvidt toplederne altid formår at sætter deres egne interesser i anden række.

”Hvis selv sådan én som jeg er kommet i alvorlig tvivl, må effekten jo være langt større andre steder. Jeg er jo ikke mere katolsk end paven. Så hvis jeg sad omkring et bord og skulle træffe beslutninger, der kunne udløse 40 mio. kr. til mig personligt i løbet af få år, ville det så have indflydelse på min beslutning? Ja, uden tvivl," konstaterer Stephen Bruyant-Langer i Finans.

-EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V