05.07.2019  |  Samfund

Nye tider: bæredygtighed og store bonusser passer dårligt sammen

Erhvervsmediet Finans har talt med to ledelseseksperter om fremtiden for hardcore bonusprogrammer, når virksomheder forventes at udvise samfundsansvar.

Finanskrisen, direktørskandaler og bæredygtighed har gjort det sværere for virksomhederne at forklare incitamentsprogrammer både indadtil og udadtil.

Ifølge Jan Molin, som er professor på CBS og underviser på Executive Bestyrelses-uddannelsen med speciale i forandringsledelse, strategi, psykologi og præstationskultur, så har performance management gennem udsigten til privat, individuel gevinst være udbredt i årevis. Det har været standarden og normen i erhvervslivet uden større indsigelser fra det omkringliggende samfund, som han siger til Finans.

Det er dog ikke tilfældet i dag, hvor kritikerne af store bonusprogrammer er langt flere og mere højlydte. Samtidig er der kommet en ny dagsorden på bordet i erhvervslivet.

”Bæredygtighedsdagsordenen har på forunderlig vis også været i stand til at infiltrere forestillingen om, hvordan man driver moderne virksomheder. Vi kører lederuddannelser på CBS Executive, hvor hele omdrejningspunktet i stedet er purpose. At gøre en positiv forskel. Det er en anden kraft, som tilhører et mere positivt syn i forhold til, hvad der driver mennesker med ild i røven,” siger Jan Molin til Finans.

”Når selv jeg er i tvivl…”
Ledelsesrådgiver og markant fortaler for bonusprogrammer uden loft, Stephen Bruyant-Langer, ser det som et paradigmeskifte. Han siger til Finans, at han må konstatere at moralen har ændret sig i samfundet.

Han nævner Danske Banks hvidvasksag, Ambu-aktien boblelignende udvikling og Nets’ aktieprogrammer som eksempler på skandaler, der har skabt tvivl om, hvorvidt toplederne altid formår at sætter deres egne interesser i anden række.

”Hvis selv sådan én som jeg er kommet i alvorlig tvivl, må effekten jo være langt større andre steder. Jeg er jo ikke mere katolsk end paven. Så hvis jeg sad omkring et bord og skulle træffe beslutninger, der kunne udløse 40 mio. kr. til mig personligt i løbet af få år, ville det så have indflydelse på min beslutning? Ja, uden tvivl," konstaterer Stephen Bruyant-Langer i Finans.

-EHS

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere